Pe aceeași temă
Cea mai recentă analiză efectuată de o instituție americană, Departamentul Energiei, concluzionează că ipoteza unei contaminări accidentale dintr-un laborator de virusologie chinez ar fi cea mai probabilă cauză pentru pandemia de Covid-19, conform unui raport secret transmis Casei Albe și unor înalți reprezentanți din Congresul american, relatează The Wall Street Journal care citează surse anonime care au văzut concluziile raportului.
Sursele au declarat pentru WSJ că „Departamentul de Energie a concluzionat că pandemia de Covid a apărut cel mai probabil din cauza unei scurgeri dintr-un laborator”.
Departamentul de Energie a avut până acum o poziție nehotărâtă cu privire la originile virusului. Concluzia se datorează unor noi informații, dar departamentul a încercat să se apere indicând „încredere scăzută” în ultima sa opinie, potrivit persoanelor care au citit raportul secret.
Departamentul Energiei se alătură FBI, potrivit cotidianului economic, în estimarea potrivit căreia pandemia apărută la începutul anului 2020, care a ucis aproape şapte milioane de persoane şi a perturbat activităţile la nivel mondial, este rezultatul unei manevre greşite într-un laborator din China.
În opinia altor patru agenţii de informaţii americane, COVID-19 a avut loc prin transmitere naturală, în timp ce alte două sunt nehotărâte, conform Wall Street Journal.
„Pentru moment, nu a apărut niciun răspuns definitiv din partea comunităţii de informaţii în această privinţă", a declarat duminică pentru CNN consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.
Raportul Departamentului pentru Energie este important deoarece agenția supraveghează laboratoarele naționale din SUA, unele dintre ele fiind laboratoare de cercetări biologice de Nivel 4, de securitate maximă.
La jumătatea lunii februarie, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) s-a angajat să facă totul pentru a obţine "un răspuns" cu privire la originea COVID-19, negând ferm informaţiile conform cărora organizaţia ar fi renunţat la investigaţia sa.
Comunitatea ştiinţifică consideră crucială cunoaşterea originii acestei pandemii pentru a se putea lupta mai bine sau chiar pentru a o evita pe următoarea.
Covid-19 a apărut prima dată în orașul Wuhan din China, la finalul lui 2019. În acest oraș funcționează un important laborator de cercetări biologice, dar autoritățile chineze au respins până acum vehement posibilitatea ca virusul să fi scăpat din acest laborator.
O vânzătoare din piața de animale din Wuhan, care s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie 2019, este considerată primul caz cunoscut de infectare cu SARS-CoV2, în întreaga lume, potrivit unui studiu apărut în noiembrie 2021 în revista Science. Anterior, primul caz de îmbolnăvire fusese considerat un contabil care nu părea să aibă vreo legătură cu piața din Wuhan, iar primele sale simptome au apărut pe 16 decembrie 2019. Teoria conform căreia contabilul ar fi fost primul caz de îmbolnăvire a alimentat și speculațiile că virusul s-ar fi putut scurge dintr-un laborator.
De altfel, originea virusului SARS-CoV-2 care provoacă boala Covid-19 a rămas un mister și o sursă majoră de tensiune între China și Statele Unite pe parcursul ultimilor trei ani, de când pandemia a dat lumea peste cap.
Un studiu comun realizat în 2021 de China și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a exclus aproape complet teoria conform căreia Covid-19 ar fi provenit dintr-un laborator, arătând că cea mai probabilă ipoteză este că virusul a infectat oamenii în mod natural, probabil prin intermediul comerțului cu animale sălbatice.