Pe aceeași temă
Numărul cererilor de azil nu redă însă proporțile reale ale prezenței imigranților noi în Germania, fiindcă ritmul de preluare a înregistrărilor este mic, scrie Deutsche Welle, și nu toate persoanele care au intrat în Republica Federală în ultimele luni au ajuns să depună o cerere oficială.
Potrivit sistemelor de înregistrare ale autorităţilor federale, în 2015 au fost înregistraţi în Germania 1,1 milioane de solicitanţi de azil.
Nu sunt excluse însă dublurile, a explicat Thomas de Maizière, întrucât autorităţile germane nu deţin programe de computer unitare, sistem ce va fi implementat de abia în anul 2016.
Expulzări spre statele declarate recent sigure
Peste 162.000, au fost depuse de sirieni, mai toate fiind şi acceptate.
Şi în cazul refugiaţilor din Irak şi Eritreea, circa 80 la sută din totalul solicitărilor au fost acceptate.
Aproape toate cele 133.000 de cereri depuse de albanezi, kosovari, sârbi şi macedoneni, au fost respinse, deoarece în octombrie guvernul de la Berlin a clasificat Albania, Kosovo şi Muntenegru, ca fiind state de provenienţă sigure, mai scrie Deutsche Welle.
De asemenea, de comun acord cu autorităţile de la Kabul, pe viitor, afganii a căror cerere a fost respinsă vor fi expulzaţi în zonele sigure ale ţării.
Guvernul federal declară de luni bune că aşteaptă o diminuare semnificativă a valului de refugiaţi şi neînţelegerile în rândul coaliţiei privind variantele de soluţionare a problemelor sunt tot mai evidente.
În luna decembrie, în medie 3300 de refugiaţi au intrat în zilnic în Germania, cauzele se regăsesc, în opinia lui de Maizière, în vremea proastă şi furtunile din Mediterană.
Nici organizarea unor centre de înregistrare în Italia şi Grecia, nici înţelegerea cu Turcia, care ar fi trebuit să oprească valurile de refugiaţi la graniţele UE, nu au adus până acum nici o îmbunătăţire a situaţiei. Mai rău chiar, situaţia este îngreunată de continua schimbare a ţărilor de provenienţă a refugiaţilor: la puţin timp după ce autorităţile reuşesc să reducă numărul solicitanţilor de azil din Balcani, mii de persoane din Maroc sau Algeria pornesc spre Germania, de altfel numărul acestora a crescut semnificativ începând cu luna noiembrie, mai scrie Deutsche Welle.