Pe aceeași temă
UPDATE Premierul Matteo Renzi si-a recunoscut infrangerea si a declarat ca isi va prezenta demisia, luni, presedintelui Sergio Mattarella.
"Am pierdut si o spun cu voce tare", "am facut tot ce am putut", "nu sunt un robot", "experienta mea in Guvern se termina aici" si "astept zambind sa-mi cunosc succesorul, oricine ar fi" sunt cateva dintre frazele rostite de premierul Renzi, vizibil emotionat, intr-o declaratie de presa de numai 10 minute, la finalul careia, cu vocea tremuranda, i-a multumit si sotiei sale, Agnese, pentru sprijinul acordat.
UPDATE / 5.12.2016:Italienii au respins masiv, duminică, reforma constituțională propusă de șeful guvernului de la Roma, Matteo Renzi, potrivit sondajelor realizate la ieșirea de la urne, transmite AFP, preluata de Agerpres.
"Nu" ar realiza un scor situat între 54-58%, în timp de opțiunea "da" ar fi fost votată de 42-46%, un rezultat care ar urma să conducă la demisia lui Renzi, notează sursa citată.
UPDATE:Priemierul iMatteo Renzi a votat duminică la referendumul privind reforma constituțională într-un colegiu electoral din Florența, însoțit de soția sa Agnese și de copiii lor, transmite EFE, preluată de Agerpres.
Prima care a votat a fost soția lui Renzi, iar apoi a votat prim-ministrul italian, care i-a salutat pe președintele și pe membrii circumscripției electorale și pe reprezentanții presei. Renzi nu a făcut declarații.
Și fostul premier Silvio Berlusconi și-a exprimat deja votul. Liderul Forza Italia, care este împotriva reformei constituționale propuse de Renzi, a votat la Roma și, la ieșire, le-a cerut italienilor să se prezinte la urne. "Cred că avem de purtat o bătălie importantă. O puteți face toți cei care aveți forța să o faceți", a spus Berlusconi unui grup de simpatizanți care l-au salutat cu strigăte de "Mulțumim, președinte!" Planul lui Berlusconi pentru restul zilei este, potrivit propriilor declarații, "să aștept acasă rezultatul și, cine știe, să deschid o sticlă de șampanie".
Secțiile de vot se vor deschide la ora locală 7am (06:00 GMT) și se vor închide la ora locală 11pm (22:00 GMT). Nu există un prag minim privind participarea la vot pentru ca referendumul să poată fi validat. Numărarea voturilor va începe imediat, iar rezultatele ar urma să fie anunțate luni dimineață, potrivit DPA, prelaută de Agerpres.
Votul este și un referendum de facto asupra prim-ministrului Renzi, care a promis să demisioneze în cazul în care italienii se pronunță împotriva reformelor sale constituționale. Există preocupări potrivit cărora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politică și ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste și eurosceptice, aflate în prezent în opoziție.
Renzi susține că reformele sale vor debloca procesul de luare a deciziilor și vor duce la o guvernare mai bună în Italia, o țară care, din 1946, a avut 63 de guverne și 27 de prim-miniștri. Cei care sunt împotriva reformei constituționale spun că se tem că guvernul va deveni prea puternic, în timp ce ceilalți sunt de acord cu ideea reformelor, dar cred că sunt prost puse în practică. Renzi este practic singurul lider politic în favoarea reformelor constituționale.
Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare
DPA amintește că Renzi a bătut țara în lung și-n lat și și-a înmulțit aparițiile televizate pentru a câștiga sprijin pentru reformele sale. Astfel că ziarul Corriere della Sera l-a ironizat într-o caricatură recentă în care un tată spune "Ține minte, fiule, Dumnezeu este peste tot". La care fiul răspunde: "La fel ca Renzi!"
O eventuală înfrângere a sa va fi interpretată drept un nou vot de protest al alegătorilor occidentali, după referendumul din Marea Britanie în care a câștigat tabăra pro-Brexit și după victoria lui Donald Trump în Statele Unite. Nu este clar cine îi va urma lui Renzi la guvernare, iar această incertitudine sperie piețele.
Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.
Ultimele sondaje de opinie, realizate în urmă cu două săptămâni, deoarece sunt interzise cu 15 zile înaintea scrutinului, dădeau un avans între 5 și 8 puncte procentuale taberei antireforme. Cu toate acestea, procentul alegătorilor indeciși este foarte mare, notează France Presse.