Pe aceeași temă
Ca și consecință a rezultatului obținut, Matteo Renzi, iniţiatorul acestui referendum, a anunțat că luni va prezenta demisia sa președintelui Republicii, Sergio Mattarella.
Votul italienilor a fost și un referendum de facto asupra prim-ministrului Renzi, care a promis să demisioneze în cazul în care italienii se pronunță împotriva reformelor sale constituționale. Există preocupări potrivit cărora un astfel de rezultat ar putea duce la paralizie politică și ar putea aduce mai aproape de putere partide populiste și eurosceptice, aflate în prezent în opoziție.
Un procent de 40,05% din votanți au sprijinit reforma solicitată de șeful Executivului de la Roma, conform EFE, preluată de Agerpres.
Au votat contra reformei un total de 19.019.197 alegători, iar în favoarea acesteia 12.706.340.
Rămân încă de adăugat la rezultatul final al scrutinului voturile italienilor rezidenți în afara țării, circa patru milioane de persoane, dintre care au votat 27,25%.
Numărătoarea voturilor din exterior arăta la ora 03,00 GMT o tendință opusă față de votul din țară, cu circa 65% din voturi în favoarea reformei lui Renzi și 35% contra, arată EFE.
Înfrângerea prim-ministrului italian a fost prefigurată de exit-poll-urile difuzate duminică seara de mass-media, imediat după închiderea urnelor.
Potrivit celor mai dramatice prognoze, o paralizie politică în Italia ar putea duce în cele din urmă la o victorie a partidului antisistem Mișcarea 5 Stele, pe o platformă care ar promova ieșirea Italiei din zona euro, ceea ce ar declanșa o criză la nivelul întregii Uniuni Europene, dat fiind că Italia este a treia economie a zonei euro.
În referendumul din Italia au avut drept de vot circa 51 de milioane de persoane, care și-au putut exprima opțiunea duminică, de la 7 dimineața la 11 noaptea.