Refugiaţii schimba ruta de inaintare spre nord, dupa ce Ungaria inchide granita cu Croatia

Paul Cristescu | 19.10.2015

Refugiaţii care inainteaza spre nord-vestul Europei au schimbat recent ruta pe care inaintau, dupa ce Ungaria si-a inchis granita cu Croatia. Refugiatii din Croatia sunt dusi in Slovenia, cu ajutorul unor autocare.

Pe aceeași temă

 

Sase autocare cu refugiaţi din Croaţia au ajuns sambata în Slovenia prin punctul de trecere Petisovci. Trei dintre autocare s-au deplasat apoi spre un centru sloven de înregistrare iar pasagerii celorlalte trei au coborât la Petisovci, pentru a fi înregistraţi la faţa locului, transmite Deutsche Welle.

 

Croaţia anunţase că îi va dirija pe refugiaţi spre Slovenia, după ce Ungaria şi-a închis granita în noaptea de vineri spre sâmbătă. Primii 1500 de oameni au fost dirijaţi spre două puncte de trecere a frontierei cu Slovenia, a relatat mass media, citând surse apropiate ministrului de Interne, Ranko Ostojic.

 

Slovenia suspenda traficul feroviar

 

Slovenia şi-a suspendat vineri temporar traficul feroviar cu Croatia, de teamă să nu sosească dintr-o dată prea mulţi refugiaţi. Ministrul sloven de Externe, Karl Eriavec, subliniase anterior că ţara sa nu va lua măsuri deosebite împotriva refugiaţilor, atâta timp cât Germania şi Austria sunt dispuse să-i preia în continuare.

 

Croaţia şi Ungaria au cooperat în ultima vreme pentru a asigura tranzitul spre nord a câtorva mii de refugiaţi zilnic. Totuşi, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Ungaria a închis complet, cu ajutorul unor importante efective de poliţie, frontiera cu Croaţia, având o lungime de peste 300 de kilometri. Construcţia gardului cu sârmă ghimpată de-a lungul aceleiaşi frontiere se încheiase joi.

 

CITITI SI: Ungaria a inchis frontiera cu Croatia si introduce controale la granita cu Slovenia

 

Şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, a declarat că frontiera a fost închisă deoarece participanţii la reuniunea la vârf a UE de la Bruxelles nu au hotărât să "apere cu forţe UE" frontiera externă din Grecia. De aceea, obligaţia de a păzi graniţa spaţiului Schengen revine acum Ungariei, a mai explicat responsabilul.

 

Semnatarii Acordului Schengen au convenit să renunţe la controlul tranzitului de persoane în interiorul graniţelor proprii. Potrivit lui Szijjarto, guvernul de la Budapesta vrea în plus să înfiinţeze "zone de tranzit", unde refugiaţii să poată solicita azil.

 

Slovenia ii va inregistra pe toţi refugiaţii sositi in tara

 

Slovenia este membra a Spaţiului Schengen, de liberă circulaţie a persoanelor între statele membre si intenţionează să-i înregistreze pe toţi refugiaţii sosiţi în ţară. Potrivit autorităţilor, 5000 de oameni pot tranzita zilnic fără probleme Slovenia, în direcţia Austria.

 

140.000 de refugiaţi au sosit în Ungaria, in septembrie, venind dinspre Croaţia, potrivit Ministerului de Interne. În total, ţara a fost tranzitată de 186.000 de refugiaţi. Aproape toţi voiau să ajungă în Germania sau Austria.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22