Regatul Unit, Statele Unite şi Australia vor dezvolta în comun arme hipersonice

Redactia | 06.04.2022

Regatul Unit, Statele Unite şi Australia au anunţat marţi că vor dezvolta în comun arme hipersonice în cadrul pactului de securitate AUKUS pentru zona indo-pacifică menit să contracareze influenţa Chinei.

Pe aceeași temă

Rachetele hipersonice, care pot atinge de cinci ori viteza sunetului sau mai mult, sunt mai rapide şi mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face mai dificil de interceptat.

Statele Unite au testat cu succes, în octombrie 2021, această tehnologie folosită deja de Rusia sau China.

''Ne angajăm (...) astăzi să începem o nouă cooperare trilaterală în domeniul capacităţilor de război hipersonice, contrahipersonice şi electronice'', au declarat liderii american Joe Biden, britanic Boris Johnson şi australian Scott Morrison, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Aceştia au convenit, de asemenea, să ''extindă schimbul de informaţii şi să aprofundeze cooperarea în materie de inovaţie în domeniul apărării''.

În martie, Rusia a susţinut că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, ceea ce ar fi prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă a acestui sistem testat pentru prima dată în 2018.

Washingtonul, Londra şi Canberra au anunţat în septembrie 2021 parteneriatul strategic AUKUS pentru regiunea Indo-Pacific, vizând China, dar fără a o numi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22