Regimul separatist din Transnistria susține că nu este un pericol pentru Moldova sau Ucraina

L. G. | 22.02.2023

Așa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Vitalii Ignatiev, susține că Transnistria nu prezintă pericol pentru Moldova și Ucraina: „Tiraspolul depune eforturi pentru a nu permite escaladarea situației”

Pe aceeași temă

„Noi vedem o anumită agitație atât din partea ucraineană, cât și din cea moldovenească, dar depunem eforturi pentru a nu permite escaladări. Cel mai important este faptul că Transnistria nu prezintă pericol pentru nimeni, nici Ucraina nu amenință pe nimeni”, a declarat Vitalii Ignatiev, citat de Unimedia.

Vineri au avut loc negocieri la Tiraspol. Vicepremierul, Oleg Serebrian, a declarat că a informat oficialii din stânga Nistrului despre faptul că legea privind separatismul, care a trezit multe controverse și îngrijorări, nu afectează procesul de negocieri, iar în țări, precum Norvegia, Letonia, inclusiv Rusia, există astfel de legi. „Noi am informat că nu vedem obstacole. Vedem cum va decurge ședința următoare de la Chișinău”, a adăugat Serebrian.

Rusia are staţionaţi în Transnistria aproape 2.000 de oameni şi există suspiciunea că ar vrea să deschidă de pe teritoriul Moldovei un nou front către Ucraina. Preşedintele ucrainean a fost întrebat într-un interviu pentru „La Repubblica” cum ar reacţiona dacă preşedinta Maia Sandu i s-ar adresa şi i-ar cere ajutorul.

Zelenski a reamintit că a primit informaţii de la serviciul său de spionaj că Rusia vrea să profite de faptul că Moldova nu este nici membră NATO, nici membră UE şi să înlocuiască conducerea pro-occidentală a Moldovei. „Am transmis această informaţie preşedintei Maia Sandu. Ea a fost confirmată şi de ţările europene la scurt timp după aceea”, a arătat Zelenski.

Zelenski: „Rusia vrea să atace Ucraina dinspre Transnistria”

Zelenski a explicat într-un interviu de ce ar fi interesaţi ruşii să preia controlul asupra Chişinăului - principalul interes îl reprezintă aeroportul. „Ruşii plănuiesc toate acestea de mult timp. Cu toate acestea, Moldova şi Rusia nu au o frontieră de stat comună. Deci, cum ar trebui să-şi pună în aplicare planul (de a deschide dinspre Moldova un nou front în Ucraina - n.r.)? De unde ar urma să trimită acolo trupele şi echipamentul lor? Ruşii au nevoie de aeroporturi pentru asta. Dar acum există un singur aeroport în Moldova, în capitala Chişinău. Aşa că trebuie să folosească acest aeroport şi toate resursele Transnistriei”, a explicat Volodimir Zelenski.

El a mai spus că preşedinta Maia Sandu nu i-a cerut niciodată ajutorul, dar i-a mulţumit pentru informaţii. „Ea cunoaşte foarte bine situaţia noastră. Ucraina va fi întotdeauna gata să ajute Moldova”, a asigurat Volodimir Zelenski.

Separatiștii supărați de legea separatismului adoptată de Chișinău

Așa-zisul Consiliu Suprem de Securitate de la Tiraspol a avertizat Chișinăul, după aprobarea legii separatismului. „Consiliul avertizează conducerea Moldovei că responsabilitatea în cazul unei escaladări sau destabilizări în regiune va fi pe umerii malului drept”, se arată în notă.

Parlamentul a aprobat, în lectura a doua, legea prin care sunt introduse pedepse penale pentru separatism, cu votul a 60 de deputați ai partidului de la guvernare. Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitatea statului reiese din specificul situației actuale.

Tiraspolul a cerut Chișinăului să renunțe la intenția de a „pedepsi prin lege separatismul”. Astfel, autoritățile din stânga Nistrului se arată nemulțumite de proiectul de lege, care prevede pedepse penale pentru acțiunile de separatism în Republica Moldova. Totodată, așa-zisul minister de externe din regiunea transnistreană susține că nota explicativă primită din partea autorităților moldovenești, la acest capitol, nu conține „nici răspunsuri la întrebări și nici o poziție clară, ci doar acuzații”.

Anterior, reprezentanta ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova a criticat proiectul de lege ce prevede pedepse penale pentru separatism. „Adoptarea amendamentelor respective în Codul Penal nu va contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol pe fundalul «răcirii» dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului și pauza din activitatea în format „5+2”.

Rusia să-și retragă trupele staționate în Moldova

Primul ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat necesitatea retragerii din Transnistria a Grupării Operative a Trupelor Rusești. „Republica Moldova este implicată într-un proces care presupune soluționarea exclusiv pașnică a problemei transnistrene. Aceasta înseamnă că Rusia trebuie să-și retragă trupele, să evacueze armele și munițiile. Rusia s-a obligat să facă acest lucru, și nu o singură dată.

Trebuie să ne convingem că Rusia își va îndeplini promisiunea. Aceasta și înseamnă demilitarizare”, a declarat Recean astăzi reporterilor. El a adăugat că nu este vorba de restrângerea operațiunii de menținerea păcii care se desfășoară conform a acordului ruso-moldovenesc de la 21 iulie 1992. „Este vorba de gruparea operativă a trupelor rusești – peste 1.500 de militari ruși care se află pe teritoriul Republicii Moldova fără motive legale. Și Rusia a reafirmat în repetate rânduri angajamentele în ceea ce privește retragerea rămășițelor fostei Armate a 14-a”, a declarat Recean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22