Pe aceeași temă
Comentariile vin în contextul în care secretarul general al Națiunilor Unite se va întâlni astăzi cu Vladimir Putin la Moscova și este de așteptat ca el să-și înnoiască apelurile la încetarea focului. Declarațiile au fost făcute la New York, în timp ce în Ucraina au fost bombardate căile ferate din vestul țării. Infrastructura feroviară este esențială pentru transportul armamentului pe care Kievul îl primește de la Occident.
Producătorul german Rheinmetall oferă Ucrainei 88 de tancuri de luptă uzate
Producătorul german de arme Rheinmetall s-a oferit să vândă Ucrainei 88 de tancuri de luptă Leopard uzate, potrivit unor documente obţinute de dpa, relatează Agerpres.
Se pare că oferta include şi pregătirea militarilor pentru utilizarea lor, pregătire pentru reparaţii, instrumente, piese de schimb, o bază de service şi muniţie.
Cotidianul conservator Die Welt a fost primul care a informat despre această potenţială vânzare. Potrivit ziarului, aprobarea pentru livrare a fost solicitată săptămâna trecută la ministerul economiei.
Guvernul german a primit, de asemenea, o altă cerere din partea Rheinmetall pentru a i se permite să livreze Ucrainei 100 de vehicule blindate Marder. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a declarat luni că o decizie va fi luată în curând.
Compania de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW), mai informează Die Welt, doreşte să livreze şi 100 de obuziere autopropulsate. Ţările de Jos vor, de asemenea, să livreze aceste piese de artilerie grea, care pot lovi ţinte la o distanţă de 40 de kilometri.
Până acum, guvernul federal a promis doar asistenţă pentru instruire şi muniţie pentru aceste obuziere.
Livrarea directă de tancuri către Ucraina este un subiect controversat în coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.
Chestiunea unei aprovizionări directe de către industria germană este în prezent exclusă deoarece tancurile produse nu pot fi utilizate direct, a declarat luni liderul SPD, Saskia Esken. Soldaţii ucraineni nu sunt familiarizaţi cu sistemele de arme, a explicat ea. Este necesar un proces de instruire pentru ca acestea să devină operaţionale. Tancurile necesită, de asemenea, piese de schimb şi experţi care să ajute la reparaţii, a adăugat Esken.
Stare de asediu la Kiev. Măsura este în vigoare până vineri
La Kiev a fost instituită stare de asediu pe timp de noapte pentru a proteja populația de „acțiunile provocatoare" ale Rusiei, au anunțat autoritățile ucrainene.
Starea de asediu pe timp de noapte este în vigoare la Kiev pe parcursul acestei săptămâni, începând de luni până vineri. Măsura a fost luată din cauza „acțiunilor provocatoare" ale Rusiei, a explicat Oleksandr Pavliuk, șeful Administrației militare regionale din Kiev, într-o postare pe Telegram.
Starea de asediu ține de la 22.00 până la 5.00, ora locală.
„Vă reamintim că în timpul stingerii este interzis să vă aflați pe stradă și în alte locuri publice, să vă deplasați cu mijloacele de transport sau pe jos”, a spus Pavliuk, potrivit Mediafax.
Cei care sunt implicați în lucrări de infrastructură critică și care au un permis special și un act de identitate sunt scutiți, a precizat el.
„În timpul legii marțiale, este important să se respecte cerințele și deciziile care sunt puse în aplicare pe teren. Astfel de măsuri ajută la protejarea populației de acțiunile provocatoare ale inamicului”, a adăugat Pavliuk.
Marea Britanie elimină toate taxele vamale pentru produsele ucrainene
Marea Britanie a anunţat eliminarea tuturor taxelor vamale pentru produsele ucrainene şi interzicerea exportului anumitor tehnologii sensibile către Rusia pentru a ajuta Kievul să facă faţă invaziei ruse.
„Taxele vamale pentru toate mărfurile importate din Ucraina vor fi acum reduse la zero, iar toate cotele vor fi eliminate”, a anunţat guvernul britanic într-un comunicat. Această măsură răspunde unei solicitări directe a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, se arată în comunicat. Sunt vizate în special orzul, mierea, păsările de curte şi conservele de roşii, relatează Agerpres.
„Regatul Unit va continua să facă tot ce îi stă în putere pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva invaziei brutale şi neprovocate a lui Putin şi pentru a contribui la asigurarea securităţii şi a prosperităţii pe termen lung a Ucrainei şi a poporului său”, a declarat într-un comunicat secretarul pentru comerţ internaţional Anne-Marie Trevelyan.
Marea Britanie a interzis, de asemenea, exportul către Rusia a unor produse şi tehnologii pe care această ţară „le-ar putea folosi pentru a suprima poporul eroic al Ucrainei”, în special echipamente pentru interceptarea şi monitorizarea comunicaţiilor.
Kuleba: Moscova simte că se apropie înfrângerea în Ucraina
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că declarațiile lui Lavrov sunt de fapt indiciu că Rusia și-a pierdut „ultima speranță de a determina lumea să nu mai susțină Ucraina”.
„Astfel se vorbește despre un pericol „real” al celui de-al treilea război mondial. Aceasta înseamnă doar că Moscova simte că se apropie înfrângerea în Ucraina”, a scris el pe Twitter.
Lavrov susține că livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că NATO este „în esenţă angajată în război cu Rusia”
Livrările de armament occidental către Ucraina înseamnă că alianţa NATO este „în esenţă implicată în război cu Rusia”, iar Moscova consideră aceste arme ca fiind ţinte legitime, a spus ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu difuzat luni seara, relatează Reuters.
„Aceste arme vor fi o ţintă legitimă pentru acţiunea militară a Rusiei în contextul operaţiunii speciale”, a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea de stat postat pe site-ul ministerului de externe.
Viața întranșeele de lângă Kiev
Cum este viața în tranșeele din jurul Kievului? O echipă BBC a discutat cu militarii care le-au săpat și au misiunea să le apere, pentru a zădărnici un atac asupra capitalei ucrainene. Protectorii drumurilor care duc spre Kiev sunt tot acolo, chiar dacă rușii s-au retras din zona capitalei. Da, spun militarii, dar nimeni nu știe dacă nu vor reveni. În fond, și președintele Volodimir Zelenski a declarat zilele trecute că în ruși nu poți avea încredere. Una zic, alta fac.
Summit pentru Ucraina
Marea Britanie a anunțat că va trimite în Ucraina blindate capabile că tragă cu unele dintre cele mai bune rachete antiaeriene din lume. Soldații ucraineni au deja variantele portabile, pe care le-au folosit cu succes în luptele din Donbas și de lângă Kiev. Anunțul vine înainte de un summit legat de Ucraina, care are loc marți în Germania, la baza americană Rammstein. La invitația Statelor Unite, reprezentanți a 30 de țări vor discuta despre cum să ajute Ucraina din punct de vedere militar.
Rusia respinge un armistițiu
Rusia nu poartă un război în Ucraina, ci vrea să pună capăt atrocităților comise în această țară în ultimii 8 ani, susține adjunctul ambasadorului rus la ONU. De aceea, nu ar exista niciun motiv pentru un armistițiu. Diplomatul a mai pretins și că masacrul de la Bucea ar fi o înscenare.
„Nu avem de ce să ne conformăm apelurilor. Oamenii respectă ordinele, nu și apelurile. Deci s-a făcut apel la încetarea focului, iar noi am deschis coridoare umanitare, care nu sunt folosite de Ucraina. Ucraina compromite eforturile noastre de a deschide aceste coridoare, așa că nu credem că o încetare a focului este o opțiune bună în acest moment, pentru că singurul avantaj pe care îl va oferi este posibilitatea ca forțele ucrainene să se regrupeze și să organizeze mai multe provocări precum Bucha”, a spus Dmitri Polianski, reprezentant Rusia la ONU.
Curtea Penală Internaţională începe anchetarea crimelor de război din Ucraina
Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) va participa la ancheta europeană asupra principalelor presupuse crime comise în Ucraina, o premieră, a anunţat luni agenţia de cooperare judiciară Eurojust, informează AFP.
Echipa Comună de Anchetă (JIT), pusă în funcţiune în martie de Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în statele vizate, precum şi cele care ar putea fi aduse în faţa CPI, a precizat agenţia într-un comunicat.
„Procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorii generali ai celor trei ţări vizate au semnat astăzi (luni) un acord asupra primei participări a Biroului Procurorului la o Echipă Comună de Anchetă", a anunţat Eurojust, conform Agerpres.
Biden a agreat cu Macron să organizeze rapid o întâlnire privind războiul din Ucraina
Președintele reales Emmanuel Macron și omologul său american, Joe Biden, au căzut de acord într-o convorbire telefonică de felicitare luni să organizeze „rapid” discuții mai detaliate privind probleme globale, inclusiv războiul din Ucraina, a transmis administrația Palatului Elysee, citată de Reuters.
Potrivit unui comunicat după convorbirea telefonică, Macron și Biden au fost de acord să intensifice dialogul lor privind „importante probleme globale...Și în special chestiunile globale legate de războiul din Ucraina, precum securitatea alimentară”.
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede
Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.
În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara organizației. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.
Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească la data se 16 mai și după aceea să anunțe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.