Republica Moldova. Așteptările excesiv de pesismiste nu s-au confirmat

Cristian Ghinea | 23.06.2015

Pe aceeași temă

Deși e vizibilă în Republica Moldova „in­capacitatea sistemică a instituțiilor de a apăra interesul public“ și o dezamăgire generalizată a oamenilor, Cristian Ghinea este de părere că și la ultimele alegeri lo­cale „electorii tind să uite problemele as­tea pe termen scurt sau frustrările per­sonale pe care le au față de anumiți po­liticieni, pentru a vota, în continuare, pe falia UE-Rusia“. „Și se vede asta, adică ne uităm la indicatorul distribuția man­da­telor raionale obținute de fiecare par­tid. Vedem totuși o majoritate chiar con­fortabilă a partidelor de la guvernare, par­tide pe care le numim în general par­tide proeuropene, cele care sunt acum la guvernare, adică Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat.“

Pe de altă parte, asistăm la mutații pe stân­ga. Se consolidează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în dauna Partidului Comuniștilor, însă fără a ajunge la o masă critică. E drept, la Chișinău socialiștii au câș­tigat alegerile pentru Consiliul Local, cu 31 de procente, în timp ce partidele afla­te la guvernare s-au prăbușit literal­men­te, sub dubla presiune a socialiștilor, de o parte, și a Partidului Liberal al lui Chirtoacă, care e pe locul doi. „Iată că am avut o surpriză plăcută cu Dorin Chir­­toacă, care a ieșit pe primul loc în pri­mul tur. Și să nu uităm și de figura bu­nă făcută de Oazu Nantoi, de la noul par­tid înființat de fostul prim-ministru, Iu­rie Leancă, care a obținut 10 procente. Deci electoratul proeuropean a mers în prin­cipal către Chirtoacă și Nantoi.“

Foarte discutate au fost rezultatele alege­rilor din Orhei și Bălți, câștigate din pri­mul tur de Ilan Shor, implicat în marele scandal cu miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar al țării, respectiv de con­troversatul Renato Usatîi. „Cazurile sunt diferite și ar trebui tratate ca atare. Bălți n-a fost niciodată un oraș în care să se voteze prooccidental. Este o zonă pu­ter­nic rusofonă, unde există un număr mare de foști militari sovietici. A fost o gar­nizoană unde au fost aduși foarte mulți tehnicieni și militari sovietici, din ca­re s-a extras elita locală. Acum doi-trei ani, când discutam la Chișinău le­gis­lația antidiscriminare, negociată cu UE, Bălți își proclama autonomia în ce pri­vește aplicarea acestei legi. Ei au decis în consiliul raional, apoi în consiliul oră­șenesc să nu mai aplice această lege. A fost nevoie de o decizie a Curții Cons­ti­tuționale pentru a spune că legile țării pre­valează.“ „Usatîi, el este pur și sim­plu o păpușă rusească. Este un tânăr ca­re la 20 de ani a plecat din Bălți la Mos­cova și și-a îndeplinit visul de a se îm­bo­găți făcând afaceri cu statul rusesc, cu căile ferate. În mod evident, nu există ni­ciun fel de autonomie a lui în raport cu cei care îi dau bani de la Kremlin.“

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1318/foto_moldova.jpg

Afiş electoral al lui Dorin Chirtoacă pentru turul al doilea al alegerilor locale de la Chişinău

 

 

La Orhei, care este un oraș destul de mic, a câștigat milionarul Ilan Shor, imensul scan­dal de corupție în care este implicat nu a contat deloc. „La Chișinău și la Or­hei lucrurile se văd diferit. Shor și-a «cum­părat» pur și simplu locul. La ba­nii de care dispune, a inundat orașul cu publicitate și a putut oferi cadouri elec­torale.“ Ce șanse are Dorin Chirtoacă pen­tru turul doi și care va fi strategia elec­torală a celor doi finaliști? „În primul tur, Chirtoacă a făcut o campanie axată ma­siv pe ideea realizărilor sale din Chiși­nău: am făcut străzi pietonale, am re­zol­vat problema cu apele menajere și cu gu­noiul care făcea ca vara orașul să miroa­să. Cred că în turul doi va merge însă mai mult pe cartea geopolitică. La Zenai­da Greceanîi lucrurile stau invers. Are ne­voie să rupă voturi și din partea cea­laltă. Va spune probabil că, dacă nu vă place de Rusia, nu trebuie să-l votați pe Chirtoacă, pentru că nu decide Rusia gu­vernarea Chișinăului. Dar, ea, pe de altă parte, a rămas în memoria colectivă ca fi­ind candidatul lui Putin. La alegerile par­lamentare au avut panouri cu ea și Dodon împreună cu Putin, iar mesajul era «alături de Rusia». Deci, practic, ea și-a dat seama că nu poate câștiga Chi­șinăul jucînd cartea cu Rusia, dar este prea târziu acum, în turul doi.“

Cât despre Leancă, acesta „este văzut de foarte mulți oameni ca o alternativă ono­rabilă la partidele proeuropene aflate la gu­vernare, partide compromise“. „Par­ti­dul său se construiește cu ajutor de la fun­da­țiile politice nemțești, ceea ce e un semn de disperare, până la urmă, din partea nemților. Nemții și-au asumat Re­publica Moldova. După vizita Angelei Mer­kel la Chi­șinău, a fost o asumare ex­presă a unei perspective pentru Moldova din partea Ger­maniei, cel puțin din par­tea can­ce­la­rului personal.“ Însă Cristian Ghinea este rezervat în privința șanselor noului partid în cazul în care ar avea loc alegeri an­ti­ci­pate. „Nu are structură în te­ritoriu. Pri­ma­rii din Republica Moldova sunt com­plet de­pen­denți de centru. Au fost niște în­cer­cări de a pleca unii de la PLDM în te­ri­to­riu la partidul lui Leancă și au fost blo­cați foar­te urât, cu controale de către guvern.“

 

A consemnat ALEXANDRU LĂZESCU

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22