Pe aceeași temă
Deși e vizibilă în Republica Moldova „incapacitatea sistemică a instituțiilor de a apăra interesul public“ și o dezamăgire generalizată a oamenilor, Cristian Ghinea este de părere că și la ultimele alegeri locale „electorii tind să uite problemele astea pe termen scurt sau frustrările personale pe care le au față de anumiți politicieni, pentru a vota, în continuare, pe falia UE-Rusia“. „Și se vede asta, adică ne uităm la indicatorul distribuția mandatelor raionale obținute de fiecare partid. Vedem totuși o majoritate chiar confortabilă a partidelor de la guvernare, partide pe care le numim în general partide proeuropene, cele care sunt acum la guvernare, adică Partidul Democrat și Partidul Liberal Democrat.“
Pe de altă parte, asistăm la mutații pe stânga. Se consolidează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova în dauna Partidului Comuniștilor, însă fără a ajunge la o masă critică. E drept, la Chișinău socialiștii au câștigat alegerile pentru Consiliul Local, cu 31 de procente, în timp ce partidele aflate la guvernare s-au prăbușit literalmente, sub dubla presiune a socialiștilor, de o parte, și a Partidului Liberal al lui Chirtoacă, care e pe locul doi. „Iată că am avut o surpriză plăcută cu Dorin Chirtoacă, care a ieșit pe primul loc în primul tur. Și să nu uităm și de figura bună făcută de Oazu Nantoi, de la noul partid înființat de fostul prim-ministru, Iurie Leancă, care a obținut 10 procente. Deci electoratul proeuropean a mers în principal către Chirtoacă și Nantoi.“
Foarte discutate au fost rezultatele alegerilor din Orhei și Bălți, câștigate din primul tur de Ilan Shor, implicat în marele scandal cu miliardul de dolari dispărut din sistemul bancar al țării, respectiv de controversatul Renato Usatîi. „Cazurile sunt diferite și ar trebui tratate ca atare. Bălți n-a fost niciodată un oraș în care să se voteze prooccidental. Este o zonă puternic rusofonă, unde există un număr mare de foști militari sovietici. A fost o garnizoană unde au fost aduși foarte mulți tehnicieni și militari sovietici, din care s-a extras elita locală. Acum doi-trei ani, când discutam la Chișinău legislația antidiscriminare, negociată cu UE, Bălți își proclama autonomia în ce privește aplicarea acestei legi. Ei au decis în consiliul raional, apoi în consiliul orășenesc să nu mai aplice această lege. A fost nevoie de o decizie a Curții Constituționale pentru a spune că legile țării prevalează.“ „Usatîi, el este pur și simplu o păpușă rusească. Este un tânăr care la 20 de ani a plecat din Bălți la Moscova și și-a îndeplinit visul de a se îmbogăți făcând afaceri cu statul rusesc, cu căile ferate. În mod evident, nu există niciun fel de autonomie a lui în raport cu cei care îi dau bani de la Kremlin.“
Afiş electoral al lui Dorin Chirtoacă pentru turul al doilea al alegerilor locale de la Chişinău
La Orhei, care este un oraș destul de mic, a câștigat milionarul Ilan Shor, imensul scandal de corupție în care este implicat nu a contat deloc. „La Chișinău și la Orhei lucrurile se văd diferit. Shor și-a «cumpărat» pur și simplu locul. La banii de care dispune, a inundat orașul cu publicitate și a putut oferi cadouri electorale.“ Ce șanse are Dorin Chirtoacă pentru turul doi și care va fi strategia electorală a celor doi finaliști? „În primul tur, Chirtoacă a făcut o campanie axată masiv pe ideea realizărilor sale din Chișinău: am făcut străzi pietonale, am rezolvat problema cu apele menajere și cu gunoiul care făcea ca vara orașul să miroasă. Cred că în turul doi va merge însă mai mult pe cartea geopolitică. La Zenaida Greceanîi lucrurile stau invers. Are nevoie să rupă voturi și din partea cealaltă. Va spune probabil că, dacă nu vă place de Rusia, nu trebuie să-l votați pe Chirtoacă, pentru că nu decide Rusia guvernarea Chișinăului. Dar, ea, pe de altă parte, a rămas în memoria colectivă ca fiind candidatul lui Putin. La alegerile parlamentare au avut panouri cu ea și Dodon împreună cu Putin, iar mesajul era «alături de Rusia». Deci, practic, ea și-a dat seama că nu poate câștiga Chișinăul jucînd cartea cu Rusia, dar este prea târziu acum, în turul doi.“
Cât despre Leancă, acesta „este văzut de foarte mulți oameni ca o alternativă onorabilă la partidele proeuropene aflate la guvernare, partide compromise“. „Partidul său se construiește cu ajutor de la fundațiile politice nemțești, ceea ce e un semn de disperare, până la urmă, din partea nemților. Nemții și-au asumat Republica Moldova. După vizita Angelei Merkel la Chișinău, a fost o asumare expresă a unei perspective pentru Moldova din partea Germaniei, cel puțin din partea cancelarului personal.“ Însă Cristian Ghinea este rezervat în privința șanselor noului partid în cazul în care ar avea loc alegeri anticipate. „Nu are structură în teritoriu. Primarii din Republica Moldova sunt complet dependenți de centru. Au fost niște încercări de a pleca unii de la PLDM în teritoriu la partidul lui Leancă și au fost blocați foarte urât, cu controale de către guvern.“
A consemnat ALEXANDRU LĂZESCU