Republica Moldova: Luni incep negocierile pentru o noua incercare de a forma guvernul

Iulian Popescu | 10.01.2016

Partidul Socialiştilor nu va participa la negocierile pentru gormarea unei noi majorităţi parlamentare, a anunțat duminică președintele formațiunii, Igor Dodon.

Pe aceeași temă

 

„Preşedintele Timofti iarăşi ne-a invitat la consultări (luni la 11:30). În conformitate cu Constituţia, spune el. Timofti înţelege că nu are rost să insiste să votăm un Guvern, de aceea ne cheamă doar pentru a respecta rigorile şi formalităţile. Noi însă vom trece peste formalităţi şi îi vom răspunde din nou, public, domnului Timofti că Socialiştii nu vor veni la consultări, fiindcă ele nu au niciun rost”, a scris Dodon pe o reţea de socializare, citat de presa din republica Moldova.

 

Nicolae Timofti a inițiat o nouă rundă de discuţii cu partdiele parlamentare după eşuarea şedinţei Parlamentului privind învestirea Guvernului Sturza.

 

Partidul Liberal va participa la discuţiile privind formarea unei majorităţi parlamentare și va vota împreună cu cei 14 dputați care au plecat de la comuniști (PCRM).

 

“Nu vom participa la votul pentru programul lor, dar ei vor vota pentru cursul european. Ei vin să susţină Acordul de asociere, reformele în justiţie şi Procuratură, eradicarea sărăciei. De ce să respinge o mână care îţi oferă ajutor. De acum, ei nu se mai numesc comunişti, dar la urma urmei au fost şi ei comunişti cum am fost şi eu”, a adăugat Ghimpu, citat de noi.md.

 

***

 

Parlamentarii de la Chisinau au boicotat sedinta din 4 ianuarie in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca sedinta nu a avut cvorumul necesar, anunta Hotnews. Data de astazi, 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.

 

Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare. Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.

 

Sturza si-a depus mandatul și presedintele Nicolae  Timofte a declansat noile negocieri.

 

Daca guvernul nu este votat pana la 29 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti este obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate. Precedentul cabinet de ministri - condus de premierul liberal-democrat Valeriu Strelet - a fost demis la 29 octombrie in urma unei motiuni de cenzura, votata de opozitia de stanga prorusa si Partidul Democrat, din coalitia de guvernare.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22