Republica Moldova. Rusii ar putea deturna protestele de la Chisinau, sustin americanii

Tudor Despina | 16.09.2015

Republica Moldova este marcata, in ultima perioada, de masive proteste de strada. Duminica trecuta, in 13 septembrie, mii de cetateni moldoveni au cerut demisia intregii conduceri a tarii si alegeri anticipate, in cadrul unui protest organizat in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau.

Pe aceeași temă

 

Vorbitorii au anunțat că intenționează să ofere alternativă la partidele aflate la guvernare. "Vom crea un partid care să reprezinte interesele, dar și forța poporului, iar până la organizarea alegerilor anticipate în primăvara anului viitor țara ar putea fi condusă de un guvern de alternativă în care să fie reprezentați toți cetățenii", a declarat Vasile Năstase, unul dintre liderii protestatarilor.

 

"Noi vrem ca Moldova să fie o țară modernizată, europeană, capabilă să își găsească nișa sa în UE. Misiunea noastră este scoaterea statului din captivitate, ne cerem țara înapoi. Vrem consolidarea societății civile, dezbinată pe diverse criterii, și cerem organizarea de alegeri anticipate", a spus și analistul Igor Boțan.

 

Avertismentul americanilor

 

In context, un semnal de alarma vine de la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Potrivit ambasadorului SUA la Organizatie, Daniel Baer, Federatia Rusa ar putea sa incerce sa deturneze protestele din Republica Moldova.

 

Manifestatiile de la Chisinau au drept cauza proasta guvernare pe plan intern, a subliniat Daniel Baer intr-un interviu pentru Europa Libera, citat de Agerpres.

 

Moscova a demonstrat nu o dată că preferă să folosească și să manipuleze forțele politice în interes propriu, fără să țină seama prin ce trec oamenii din acele locuri. A demonstrat că nu-i pasă ce cred oamenii despre propriul guvern, dar vrea să manipuleze acel guvern așa încât să-și atingă propriile obiective.

 

Deci, cred, în mod cert, că autoritățile ruse încearcă deja și vor încerca, prin propagandă și alte mijloace, să folosească ori să manipuleze protestul”, a declarat ambasadorul american.

 

ONU: Risc de polarizare sociala si instabilitate politica la Chisinau

 

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, atenționează că lipsa unei reacții din partea guvernanților, în ceea ce privește protestele de la Chișinău, va polariza societatea și va duce la o instabilitate politică și economică periculoasă.

 

Al-Hussein sfătuiește guvernanții din Republica Moldova să răspundă revendicărilor manifestanților.

 

Zeid Ra'ad al-Hussein a avertizat că îngrijorările populației din Republica Moldova pot duce la „o mai mare polarizare în societate și la o periculoasă instabilitate politică și economică“ dacă nu sunt tratate în mod corespunzător. 

 

Oficialul ONU a făcut aceste declarații luni, la Geneva, în debutul unei sesiuni a Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Declarațiile sale survin pe fondul protestelor antiguvernamentale ce au loc de mai bine de o săptămână în centrul Chișinăului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22