Republica Moldova și-a închis marți spațiul aerian pentru 2 ore din motive de securitate

L. G. | 14.02.2023

MApN a anunțat că în sud-estul României a fost depistat un obiect care zbura la altitudinea de 11.000 de metri, prezența acestuia nefiind însă confirmată de piloții MIG-urilor trimise în cercetare.

Pe aceeași temă

Spațiul aerian al R. Moldova a fost închis marți aproximativ două ore din motive de securitate până la ora 14:47, deși se anunțase o întrerupere până la ora 16:00.

Operatorul AirMoldova a anunțat marți la prânz pe rețelele sociale că spațiul aerian al Republicii Moldova este închis din motive de securitate.

Spațiul aerian al Republicii Moldova este închis temporar, din motive de securitate, până la ora 16:00, scrie ziaruldegardă, care citează canalul de Telegram dedicat aeronauticii runway09.aviation.

Anunțul a fost făcut de Air Moldova pe Facebook:

”Stimați pasageri, în acest moment, spațiul aerian al Republicii Moldova este închis, suntem în așteptarea reluării zborurilor.

Orarul planificat astăzi va suferi modificări.

Stimați pasageri, cei care vă aflați în aeroport, la bord sau urmează să zburați astăzi, vă rugăm să păstrați calmul și să urmăriți panourile informative din aeroport, online pe www.airmoldova.md și www.airport.md.

Vom reveni cu informații!”.

O cursă Tarom care trebuia să aterizeze la Chișinău la ora 13.45 a fost redirecționată spre Aeroportul Iași, a declarat pentru G4Media Alina Picu, purtătorul de cuvânt al Tarom.

La ora 14.47, spațiul aerian a fost redeschis. Vom reveni pe parcurs cu detalii suplimentare”, a anunțat Air Moldova.

Oficial nu au fost date explicații dar Ziarul de Gardă de la Chișinău a scris că Spațiul aerian al R. Moldova a fost închis după ce autoritățile de la București au informat autoritățile de la Chișinău că un obiect asemănător cu o dronă, care aparține altui stat, a survolat spațiul aerian al țării noastre, potrivit unor surselor citate de Ziarul de Gardă.

MApN a transmis marți că nu a fost vorba de o dronă ci de un obiect a cărui imagine pe radar părea a fi un obiect precum un balon meteorologic de mici dimensiuni zburând la altitudinea de 11.000 de metri în spațiul aerian național, dar ce-i drept în sud-est aproape de granița cu Republica Moldova.

„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană. Echipajele celor două aeronave nu au confirmat prezența țintei aeriene, nici vizual, nici pe radarele de bord. Aeronavele au fost menținute în zonă aproximativ 30 de minute, pentru clarificarea deplină a situației aeriene, după care au revenit pe baza aeriană. Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”, arată Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.

În aceeași zi, și aproximativ în același interval de timp, Republica Moldova și-a închis temporar spațiul aerian, de la ora 11:24 până la ora 14:47 „în scopul asigurării siguranței și securității aviației civile".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22