Pe aceeași temă
Candidatul la conducerea Partidului Republican și-a dezvăluit opiniile sale referitoare la implicarea SUA în Ucraina într-o declarație scrisă adresată comentatorului TV Tucker Carlson de la Fox News, relatează CNN.
„În timp ce SUA au multe interese naționale vitale - securizarea granițelor noastre, abordarea crizei de pregătire din cadrul armatei noastre, atingerea securității și independenței energetice și contracararea ofensivei economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez – implicarea tot mai mare într-o dispută teritorială dintre Ucraina și Rusia nu este una dintre ele”, a spus DeSantis pentru Carlson.
Opinia îl pune pe DeSantis aproape în concordanță cu declarațiile fostului președinte Donald Trump despre Ucraina și îl pune în dezacord cu alți politicieni republicani, precum senatorii Mike Pence și Nikki Haley.
„Nu putem să dăm prioritate intervenției într-un război străin care escaladează, în detrimentul apărării propriei noastre patrii, mai ales că zeci de mii de americani mor în fiecare an din cauza traficului de narcotice prin penetrarea graniței noastră deschise iar depozitele noastre de arme critice pentru propria noastră securitate se golesc rapid,” spune DeSantis.
Răspunsul dat de DeSantis vine la cererea lui Carlson care le-a cerut candidaților republicani la președinția Partidului Republican să-și prezinte opiniile despre războiul din Ucraina.
„Fără îndoială, pacea ar trebui să fie obiectivul principal. SUA nu ar trebui să ofere asistență care ar putea necesita desfășurarea de trupe americane sau să permită Ucrainei să se angajeze în operațiuni ofensive dincolo de granițele sale. Așadar, (avioanele de vânătoaare ) F-16 și rachetele cu rază lungă de acțiune ar trebui să fie în afara dicuției”, scrie DeSantis.
„Aceste măsuri ar risca să atragă în mod explicit Statele Unite în conflict și să ne apropie de declanșarea unui între cele două mai mari puteri nucleare ale lumii. Acest risc este inacceptabil”, adaugă el.
Afirmațiile sale vin în timp ce Rusia se pregătește să lanseze mult discutata ofensivă de primăvară în teritoriul ucrainean. În mod public, membrii Partidului Republican sunt împărțiți în privința chestiunii sprijinului continuu oferit de Administrația Biden Ucrainei, în mod special în ceea ce privește costul sprijinului oferit Ucrainei împotriva invadatorilor ruși.
Poziția adoptată de DeSantis și Trump este în dezacord cu sprijinul necondiționat pentru Ucraina manifestat de alți potențiali candidați republicani, inclusiv fostul vicepreședinte Mike Pence, fosta ambasadoare Nikki Haley, fostul guvernator Chris Christie din New Jersey și senatorul Tim Scott din Carolina de Sud.
Însă punctele de vedere exprimate de DeSantis și Trump sunt din ce în ce mai populare în rândul republicanilor din Camera Reprezentanților și al alegătorilor republicani în general. Un sondaj realizat în ianuarie de Pew Research Center a arătat că 40% dintre alegătorii republicani și cei independenți cu înclinații republicane consideră că SUA acordă prea mult sprijin Ucrainei.
Noul lider republican al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Kevin McCarty, a refuzat invitația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a vedea la fața locului situația de pe teren - o invitație care survine în contextul în care Partidul Republican este divizat în ceea ce privește întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue să ofere ajutor țării atacate de Rusia, relatează CNN.
„Domnul McCarthy trebuie să vină aici să vadă cum lucrăm, ce se întâmplă aici, ce ne-a cauzat războiul, ce oameni luptă acum, cine luptă acum. Și apoi, după aceea, să facă presupuneri”, a declarat Zelenski, într-un interviu acordat postului american de televiziune.
McCarty a declinat însă invitația, spunând că nu intenționează să viziteze Ucraina pe care însă o susține în războiul împotriva Rusiei. Dar nu poate accepta acordarea „unui cec în alb” Kievului fără ca SUA să aibă controlul asupra tuturor armelor și banilor trimiși în Ucraina.