Pe aceeași temă
Vladimir Putin e ca un bărbat care își bate soția, a spus Philip Hammond, prezent în Camera Comunelor din Parlamentul britanic. Prezent în cadrul unei dezbateri cu membrii Legislativului, Secretarul de Externe din Cabinetul lui David Cameron a subliniat că Occidentul nu trebuie să acorde niciun fel de credit Moscovei pentru retragerea din Siria.
“Cineva merge în altă țară, începe să bombardeze populația civilă, distruge spitale și școli. Dacă decide că a făcut destul, să nu începem să îl lăudăm. E cumva ca un bărbat care a încetat să-și mai bată soția”, a spus Hammond, citat de Telegraph. Intervenția lui Hammond a venit după ce Richard Benyon, parlamentar conservator și fost ministru, l-a acuzat pe Vladimir Putin de crime de război.
“Faptul că (rușii) s-au aflat acolo (în Siria) în primă înstanță e un fapt față de care trebuie să protestăm constant. Cu siguranță nu trebuie să le dăm credit pentru simpla retragere din aceste activități ilegale”, a continuat Secretarul britanic de Externe.
Hammond a subliniat și că relația Putin-Assad a atras multe speculații în cancelariile din Vest: “Președintele Putin ar fi putut încheia războiul acum mulți ani printr-un singur telefon către președintele Assad”, dar tot ce a făcut liderul rus a fost să lanseze bombardamente din aer care, sub pretextul luptei antiteroriste, au consolidat puterea lui Assad în fața rebelilor.
Luni, Vladimir Putin a anunțat că cea mai mare parte a forțelor armate ruse va începe retragerea marți. Liderul de la Kremlin și-a argumentat decizia prin faptul că Moscova și-a atins în mare parte obiectivele. Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, Peskov, Putin l-a informat pe Assad cu privire la decizia luată, iar liderul de la Damasc s-a arătat de acord.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului informa la începutul acestei luni că, în cinci luni de bombardamente în Siria, rușii au lăsat în urmă peste 1.700 de civili uciși. Dintre aceștia, 429 sunt copii, iar alte 250 de victime sunt femei. Un bilanț provizoriu al războiului din Siria indică peste 250.000 de morți și alte zece milioane de persoane dislocate, în ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai grave crize ale migrației. La începutul acestei săptămâni, Națiunile Unite – care coordonează negocierile de pace de la Geneva – au avertizat că alternativa la un compromis în Siria este reluarea unui război chiar mai violent decât până acum.