Retragerea Rusiei din Siria nu impresionează Londra: "Să nu lăudăm distrugerile provocate"

Tudor Despina | 16.03.2016

Vladimir Putin nu merită credit pentru retragerea din Siria, spune Secretarul britanic de Externe, în condițiile în care Federația Rusă lasă în urmă distrugeri semnificative.

Pe aceeași temă

 

Vladimir Putin e ca un bărbat care își bate soția, a spus Philip Hammond, prezent în Camera Comunelor din Parlamentul britanic. Prezent în cadrul unei dezbateri cu membrii Legislativului, Secretarul de Externe din Cabinetul lui David Cameron a subliniat că Occidentul nu trebuie să acorde niciun fel de credit Moscovei pentru retragerea din Siria.

 

Cineva merge în altă țară, începe să bombardeze populația civilă, distruge spitale și școli. Dacă decide că a făcut destul, să nu începem să îl lăudăm. E cumva ca un bărbat care a încetat să-și mai bată soția”, a spus Hammond, citat de Telegraph. Intervenția lui Hammond a venit după ce Richard Benyon, parlamentar conservator și fost ministru, l-a acuzat pe Vladimir Putin de crime de război.

 

Faptul că (rușii) s-au aflat acolo (în Siria) în primă înstanță e un fapt față de care trebuie să protestăm constant. Cu siguranță nu trebuie să le dăm credit pentru simpla retragere din aceste activități ilegale”, a continuat Secretarul britanic de Externe.

 

 

Hammond a subliniat și că relația Putin-Assad a atras multe speculații în cancelariile din Vest: “Președintele Putin ar fi putut încheia războiul acum mulți ani printr-un singur telefon către președintele Assad”, dar tot ce a făcut liderul rus a fost să lanseze bombardamente din aer care, sub pretextul luptei antiteroriste, au consolidat puterea lui Assad în fața rebelilor.

 

Luni, Vladimir Putin a anunțat că cea mai mare parte a forțelor armate ruse va începe retragerea marți. Liderul de la Kremlin și-a argumentat decizia prin faptul că Moscova și-a atins în mare parte obiectivele. Potrivit purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale ruse, Peskov, Putin l-a informat pe Assad cu privire la decizia luată, iar liderul de la Damasc s-a arătat de acord.

 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului informa la începutul acestei luni că, în cinci luni de bombardamente în Siria, rușii au lăsat în urmă peste 1.700 de civili uciși. Dintre aceștia, 429 sunt copii, iar alte 250 de victime sunt femei. Un bilanț provizoriu al războiului din Siria indică peste 250.000 de morți și alte zece milioane de persoane dislocate, în ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai grave crize ale migrației. La începutul acestei săptămâni, Națiunile Unite – care coordonează negocierile de pace de la Geneva – au avertizat că alternativa la un compromis în Siria este reluarea unui război chiar mai violent decât până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22