Reuniunea de la Viena: Rusia si Vestul isi pastreaza pozitiile fata de soarta lui Assad

Iulian Popescu | 30.10.2015

Dezacordul dintre Moscova și Washington privind viitorul președintelui Bashar al-Assad nu a fost rezolvat, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, la finalul întâlnirii de la Vinea organizată pe acest subiect, iar omologul său francez, Laurent Fabius susține că este un dezacord major.

Pe aceeași temă

“Nu spun că al-Assad trebuie să plece ori să rămână. Am spus că destinul său trebuie hotărât de poporul sirian, la fel ca tot ceea ce ține de dezvoltarea statului sirian”, a declarat adăugat șeful diplomației ruse, Serghei lavrov, după întrunirea care a durat peste opt ore.

 

Pe de altă parte, după ce a lăudat eforturile depuse de secretarul american de stat John Kerry pentru a impulsiona soluționarea conflictului sirian, Lavrov a criticat decizia 'unilaterală' a Washingtonului de a trimite un contingent de trupe terestre în nordul Siriei, fără consimțământul Damascului și fără un mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

 

El a salutat în schimb decizia luată la această reuniune pentru a adresa ONU solicitarea de a reuni reprezentanții guvernului sirian și ai opoziției în vederea inițierii unui proces politic care să conducă la elaborarea unei noi Constituții și la organizarea de alegeri în Siria. “Aceste alegeri trebuie să se desfășoare sub controlul activ al ONU și la ele trebuie să participe toți sirienii, indiferent unde ar fi ei”, a indicat Lavrov.

 

Cât despre propunerea de încetare a focului, șeful diplomației ruse a menționat că discuțiile vor continua, dar a subliniat că o astfel de înțelegere nu trebuie să însemne și încetarea operațiunilor militare împotriva grupărilor teroriste. “Avem un dușman comun. Dorim să evităm ca teroriștii să poată prelua puterea în Siria”, a conchis el, făcând aluzie la grupări precum Statului Islamic sau Frontul al-Nusra.

 

Fabius:  Dezacord major cu privire la soarta lui Assad

 

Reuniunea internațională de la Viena consacrată crizei din Siria s-a încheiat cu unele puncte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar și cu un dezacord major cu privire la viitorul rol al lui Bashar al-Assad, a spus șeful diplomației franceze, Laurent Fabius.

 

“Am abordat toate subiectele, chiar și pe cele mai dificile. Există puncte de dezacord, însă am avansat suficient pentru a ne putea regăsi, în aceeași configurație, în următoarele două săptămâni”, a declarat Fabius, citat de Agerpres.

 

“Există aspecte asupra cărora nu suntem de acord, principalul punct fiind rolul viitor al lui Bashar al-Assad. Însă există un anumit număr de puncte asupra cărora ne-am pus de acord, în mod concret asupra procesului de tranziție, perspectivei alegerilor și modului în care ar trebui organizate toate acestea, precum și asupra rolului Națiunilor Unite” (în această criză), a adăugat ministrul de externe francez.

 

Membrii a circa 20 de delegații prezente în capitala austriacă, printre care cele ale SUA, Rusiei, Iranului și Arabiei Saudite, au părăsit hotelul Imperial, cei mai mulți fără a face declarații. Un comunicat comun ar urma să fie dat publicității vineri seară.

 

Mogherini: Reuniunea a fost una istorică

 

“Probleme importante subzistă, însă asupra unor aspecte ne-am pus de acord. Această reuniune nu a fost ușoară, însă a fost una istorică”', a declarat, la rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini.

 

Următoarele convorbiri internaționale referitoare la criza din Siria vor avea loc 'sub auspiciile ONU', a precizat Mogherini.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22