Reuters: Băncile europene fac teste de stres pentru posibilele pene de curent de la iarnă

L. G. | 07.09.2022

Unele dintre cele mai mari bănci europene pregătesc generatoare și reduc iluminatul în cazul în care s-ar confrunta la iarnă cu pene de curent care să amenințe sistemul monetar și economia europeană.

Pe aceeași temă

Pregătirile pentru sezonul rece al sistemului bancar european includ dotarea cu generatoare diesel de rezervă și reducerea iluminatului în birouri pentru a putea face față la iarnă la eventualele întreruperi cu energie electrică fără a pune în pericol funcționarea sistemului bancar de care are nevoie economia europeană, se arată într-o analiză Reuters.

Pe măsură ce Rusia închide robinetul de gaze pentru Europa, băncile au început să facă teste de stres la modul în care ar putea să continue să funcționeze în cazul unor pene de curent pregătind surse alternative de energie, cum ar fi generatoarele diesel, pentru ca ATM-urile și serviciile bancare online să nu se blocheze.

Este o urgență deosebită pentru ca sistemele financiare să funcționeze dată fiind importanța vitală a plăților și tranzacțiilor electronice pentru Economia Europei, deja fragilă din cauza consecințelor războiului din Ucraina.

Cu toate că sectorul bancar s-a adaptat la blocajele cauzate de COVID-19 și la lucrul de la distanță, întreruperile de curent sau raționalizarea consumului reprezintă o provocare foarte diferită, pentru care nu este pregătit.

„Sistemul bancar este parte din alte sisteme”, spune Gianluca Pescaroli, profesor în continuitate operațională și reziliență la dezastre de la University College London, și care a consiliat autoritățile din Londra cu privire la întreruperile de curent.

„Principala îngrijorare a mea o reprezintă efectele în cascadă asupra societății dacă se opresc ATM-urile sau tranzacțiile electronice. În mod similar, dependențele pe care băncile le au față de alte servicii precum internetul”.

Ultimul stinge lumina

JPMorgan (JPM.N), care are mii de angajați în hub-urile europene din Londra și Frankfurt, a efectuat simulări de întrerupere a curentului electric, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu chestiunea.

În funcție de gravitate, banca ar putea recurge la generatoare diesel care ar putea menține locațiile cheie de birouri funcționale timp de câteva zile, a spus persoana.

Cea mai mare bancă din SUA împrumută bani companiilor din Europa și tranzacționează acțiuni și obligațiuni pe lângă operațiunile unei bănci de retail.

A doua cea mai mare bancă din Italia, UniCredit (CRDI.MI) și-a testat reziliența operațională în această vară, a declarat o sursă familiarizată cu planurile.

Cel mai recent test de recuperare în caz de dezastru s-a concentrat pe reziliența procesării datelor, a spus sursa, adăugând că cele principalele două centre de date ale băncii sunt alimentate cu energie de la două stații electrice independente. Nu este clar însă cât de mult poate funcționa în regim de avarie.

Euronext, care administrează bursele franceze și italiene, a declarat că și-a reevaluat consumul de energie de la invadarea Ucrainei de către Rusia, adăugând că are generatoare de rezervă, fără a oferi însă detalii.

Fără apă caldă

Băncile iau, de asemenea, măsuri vizibile pentru a face față crizei energetice, cum ar fi reducerea spațiului de birouri și mutarea personalului în mai puține clădiri.

Deutsche Bank a declarat că va implementa o serie de măsuri de economisire a energiei în cele 1.400 de sedii ale sale din Germania, pentru a economisi 4,9 milioane kWh de electricitate în fiecare an - suficient pentru a ține aprinse aproximativ 49.000 de becuri timp de o oră.

Instituția bancară a oprit apa caldă în toalete, ajustează temperatura din birouri, iar pe timpul nopții stinge iluminatul interior și reclamele luminoase din exterior.

Fântâna din fața sediului său central din Frankfurt va fi, de asemenea, oprită.

Autoritățile de reglementare sunt în alertă maximă. Organismul de supraveghere bancară, Banca Centrală Europenă și echivalentul său echivalent din Regatul Unit, Autoritatea de Reglementare Prudențială (PRA),  amândouă solicită băncilor să elaboreze planuri pentru a face față eventuelelor pene de alimentare cu energie.

Firmele din Marea Britanie trebuie să își identifice „Serviciile importante pentru afaceri” și metodele de rezolvare a vulnerabilităților în cazul în care amenințările se materializează.

Cu toate acestea, experții se tem că puține companii sunt pregătite pentru întreruperi de curent mai lungi de câteva zile.

Băncile ar trebui să fie deja pregătite pentru a se asigura că pot face față chiar și unei pene de curent prelungite, cu protocoale pentru ca tranzacțiile să fie înregistrate retroactiv odată ce sistemele de plăți revin din nou online, a spus expertul în reziliență.

BNP Paribas (BNPP.PA), cea mai mare bancă din Franța, reduce consumul de energie în aproximativ 2.750 de sucursale, birouri și centre de date pe care le operează în Franța, Belgia și Italia, a declarat o sursă apropiată creditorului francez.

Posibilitatea întreruperilor de alimentare cu energie electrică a fost „monitorizată îndeaproape” și conținută în Planul de continuitate a activității în vigoare la bancă.

Penurie de energie

Prețurile gazelor europene au crescut după ce Gazprom (GAZP.MM), controlată de stat din Rusia, a declarat că va extinde pe termen nelimitat oprirea gazoductului principal Nord Stream 1.

Europa a acuzat Rusia că folosește exporturile energetice ca pe o armă ca răspuns la sancțiunile occidentale impuse Moscovei după izbucnirea ostilităților cu Ucraina. Rusia dă vina pe aceste sancțiuni ca fiind cauza problemelor de alimentare cu gaz, pe care le atribuie defecțiunilor conductelor.

În Marea Britanie, costurile în creștere ale energiei „omoară” întreprinderile și consumatorii, care se confruntă cu o inflație devastatoare.

De asemenea, marile companii de asigurare au spus că își reduc consumul de energie. Zurich din Elveția (ZURN.S) a spus că va stinge luminile în birouri noaptea și va opri „consumatorii de energie decorativă” precum fântânile.

În cazul în care criza se agravează, sursele au spus că companiile vor lua măsuri mai drastice. Și în timp ce personalul poate observa, firmele speră că clienții nu vor observa măsurile de economisire.

„Măsurile suplimentare care pot fi luate în cazul în care situația energetică se înrăutățește includ utilizarea doar a anumitor etaje ale clădirilor și oprirea anumitor servicii, cum ar fi sala de sport pentru angajați”, a spus compania de asigurări elvețiană.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22