Reuters: Războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază după atacurile din Reni și Izmail

Redactia | 24.07.2023

Cotațiile la grâu și porumb au crescut la Bursa de la Chicago, după ce Rusia a atacat porturile ucrainene de pe Brațul Dunării, Chilia, Reni și Izmail, vizând inclusiv depozitele de cereale, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

În acest moment, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene, iar analiștii spun că „războiul din Ucraina ar putea intra într-o nouă fază”.

Traderii sunt îngrijoraţi că luptele ar putea pune în pericol livrările de cereale prin Marea Neagră, în condiţiile în care au dispărut speranţele pentru o reluare rapidă a coridorului maritim pentru exporturile ucrainene de cereale, care s-au încheiat săptămâna trecută, după ce Rusia a rupt acordul încheiat anul trecut și mediat de ONU.

Primele atacuri rusești asupra porturilor dunărene

Noutatea o constituie distrugerea de către Rusia a unor depozite de cereale ucrainene amplasate în apropierea porturilor de la Dunăre, în urma atacului cu drone care a avut loc luni, atac care a crescut ameninţările la adresa exporturilor de cereale ucrainene către Uniunea Europeană pe căile terestre şi fluviale.

„A fost pentru prima dată de la debutul războiului când Moscova a atacat terminalele de la Dunăre. În opinia noastră, acesta este un eveniment mai important decât atacurile asupra portului Odesa, care erau de aşteptat. În prezent, Dunărea este cea mai importantă rută de export pentru cerealele ucrainene”, a declarat analistul Andrey Sizov, citat de Reuters.

Cotațiile bursiere cresc

În jurul orei 9:51 GMT, cel mai tranzacţionat contract pe grâu de la Chicago Board of Trade era în creştere cu 5,7%, până la 7,37 dolari per bushel, în timp ce la bursa europeană Euronext cotaţiile la grâu au crescut cu 5,8%.

În paralel, cotaţiile la porumb au crescut cu 4,6% până la 5,61 dolari per bushel iar la soia boabe au crescut cu 1,3% până la 14,20 dolari per bushel.

„Evoluţiile geopolitice susţin preţurile astăzi, cu atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene şi semnalele că războiul din Ucraina se intensifică. Săptămâna trecută piaţa a fost iniţial destul de calmă după ruperea acordului privind coridorul maritim, atenţia fiind îndreptată spre livrările mari din Rusia şi exporturile ucrainene via UE. Însă atacurile repetate asupra porturilor ucrainene sunt ceva ce piaţa nu apreciază. Există îngrijorarea că războiul din Ucraina ar putea să intre într-o nouă fază, cu posibilitatea mai multor atacuri asupra porturilor şi shipping-ului din ambele părţi”, afirmă Matt Ammermann, manager de risc la StoneX.

Portul Reni se află la 13 km față de Galați

Rusia a atacat portul ucrainean Reni, port aflat la Dunăre, la granița cu România, la doar câțiva kilometri de Galați. Imaginile apărute pe rețelele sociale arată o serie de explozii în cadrul portului Reni, dar și instalațiile de luptă antiaeriană care trag asupra ceea ce par a fi drone kamikaze.

Portul ucrainean Reni, esențial pentru transportul mărfurilor pe Dunăre, se află la circa 13 kilometri în linie dreaptă de Galați.

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentul Operațional Sud ucrainean, conform Ukrinform.

Ucrainenii spun că cel puțin trei drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, însă o alta ar fi reușit să treacă de apărare și să lovească un depozit de cereale.

De asemenea, rușii au atacat și portul ucrainean Izmail.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22