Revoltă în Georgia de teamă că o lege copiată după cea rusească le va bloca accesul în UE

L. G. | 08.03.2023

Poliția georgiană a intervenit în forță față de protestatarii din Tbilisi după ce s-a publicat proiectul de lege care ar cataloga organizațiile finanțate din străinătate drept „agenți străini”, ca în Rusia

Pe aceeași temă

Poliţia georgiană a arestat cel puţin 66 de persoane la Tbilisi, la manifestaţiile față de legea controversate a "agenţilor străini" împotriva presei şi ONG-urilor, au anunțat miercuri autorităţile. Ministerul georgian de Interne precizează într-un comunicat, citat de agenţia rusă de presă Interfax, că „aproape 50 de poliţişti" au fost răniţi la aceste proteste, dispersate cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Protestele au izbucnit după ce parlamentul a anunțat că sprijină un proiect de lege privind definirea drept „agenți străini", a organizațiilor care primesc mai mult de 20% din fonduri din străinătate. Criticii proiectului spun că reprezintă o trecere la autoritarism în statul din Caucazul de Sud.

Proiectul, susținut de partidul de la guvernare „Visul Georgian”, prevede obligația ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze drept "agenți străini", în caz contrar urmând să fie aspru amendate. Criticii actului normativ spun că este o reminiscență a unei legi rusești din 2012 care a fost folosită atunci pentru a suprima opoziția.

Opoziția a descris-o ca pe o lege în stil rusesc care ar stigmatiza și va pune bariere societății civile și mediei independente din Georgia. Noi proteste în fața parlamentului sunt așteptate să aibă loc miercuri.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii Parlamentului purtau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi ale SUA şi scandau, adresându-se politicienilor din interiorul legislativului: „Nu legii ruse” şi „Sunteţi ruşi”.

Rusia este privită ca inamic de mulţi georgieni, după ce Moscova i-a susţinut pe separatiştii din regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în anii 1990. Sute de mii de georgieni continuă să fie strămutaţi în interiorul ţării după mai multe conflicte etnice.

Vorbind la Berlin în cursul zilei de marţi, prim-ministrul georgian Giorgi Garibaşvili şi-a reafirmat sprijinul faţă de lege, spunând că prevederile sale întrunesc „standardele europene şi globale”.

”Viitorul ţării noastre nu aparţine şi nu va aparţine agenţilor străini şi servitorilor ţărilor străine”, a spus el.

De cealată parte, preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a declarat, după proteste, că anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite şi că pregăteşte un discurs adresat poporului georgian. Salome Zurabişvili, care a candidat pentru această funcţie din partea formaţiunii Visul Georgian, a declarat că se va opune legii, despre care spune că pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul georgian poate trece însă peste vetoul ei.

SUA, îngrijorate de situația din Gerogia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat reporterilor că Statele Unite vor continua să monitorizeze situaţia din Georgia şi a spus că protestatarilor paşnici ar trebui să li se permită să exercite acest drept în mod paşnic.

Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia din ultimele ore, a declarat marţi Departamentul de Stat, după ce poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din centrul capitalei Tbilisi, după ce parlamentul şi-a dat sprijinul iniţial unui proiect de lege privind „agenţii străini”, informează Reuters, citată de Agerpres.

UE critică proiectul de lege

UE analizează în prezent cererea Georgiei pentru statutul de candidat, iar șeful diplomației UE, Josep Borrell, a avertizat că proiectul de lege este "incompatibil cu valorile și standardele UE". Rusia a adoptat propria versiune a legii "agenților străini" în 2012, extinzând-o de-a lungul anilor pentru a viza și suprima ONG-urile și media susținută de Occident. "Legea este rusă, după cum știm cu toții... Nu vrem să fim parte din fosta Uniune Sovietică, vrem să fim parte din Uniunea Europeană, vrem să fim pro-Occident", a declarat un protestatar.

Într-un mesaj video transmis din New York unde este într-o vizită oficială, președintele georgian Salome Zourabichvili și-a exprimat sprijinul față de protestatari: "Sunt alături de voi. Astăzi reprezentați Georgia liberă. Georgia care își vede viitorul în Europa și care nu va permite nimănui să îi răpească acest viitor." Însă în clădirea parlamentului, 76 de parlamentari din partidul de guvernământ au sprijinit noul proiect de lege.

Din punct de vedere istoric, termenul „agent” în Rusia și Georgia are sensul de „spion” și „trădător”, dând o conotație negativă activității derulate de societatea civilă, deoarece sugerează că este o acțiune în interesul forţelor străine mai degrabă decât al țării sau al societății. Ambasada SUA a emis o declarație în care descrie votul de marți ca „o zi întunecată pentru democrația Georgiei". Potrivit ambasadei, promovarea de către parlament „a acestor legi inspirate de Kremlin a fost incompatibilă cu dorința clară a poporului Georgiei de integrare europeană și dezvoltarea sa democratică”.

Majoritatea protestatarilor și liderii opoziției se tem că adoptarea legii ar bloca parcursul Georgiei de a adera la UE. Peste 80% din populația Georgiei susține perspectiva europeană a țării, care este, de altfel, consacrată în constituția țării.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22