Rezultat oficial: Reforma constituțională din Rusia a fost votată de aproape 78% din electorat

Laurentiu Gheorghe | 02.07.2020

Rușii au votat în proporție covârșitoare (77,92%) în favoarea modificărilor constituționale care îi permit președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036.

Pe aceeași temă

Amendamentele constituționale acoperă o plajă largă de teme, de la stabilirea salariului minim și calculul pensiilor până la a-i oferi lui Putin posibilitatea de a mai rămâne preț de două mandate de câte șase ani la conducerea Rusiei. Președintele, în vârstă de 67 de ani și-ar fi terminat actualul mandat, și ultimul, conform Constituției în vigoare, în 2024.

Votul popular pe amendamentele constituționale a fost prezentat ca un referendum de către propaganda de la Kremlin, însă opoziția acuză faptul că după ce modificările au fost adoptate de către Parlamentul de la Moscova, așa-zisul referendum a fost o mascaradă. În sprijinul modificărilor aduse la Constituție, Putin nu a făcut vreo referire la faptul că acestea îi vor permite să mai candideze pentru încă două mandate de președinte.

Opoziția din Rusia spune că procesul de votare nu a fost transpaerent și nici în acord cu standardele electorale uzuale: urnele de vot nu au fost amplasate în centrele de vot tradiționale ci pe stradă, pe câmp sau în parcuri, sub pretextul pericolului transmiterii coronavirusului

După numărarea a 100% din sufragii, votul „împotrivă” a primit 21,27% din ele, conform cifrelor oficiale ale Comisiei electorale. Participarea la vot a fost în jur de 65%.

Votul, prevăzut iniţial pentru luna aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita o prea mare afluenţă la birourile de votare, el s-a desfăşurat în decurs de o săptămână, până miercuri, şi alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept „o enormă minciună”, invitându-şi susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale în septembrie.

Comisia electorală centrală a respins toate acuzațiile privind fraudele la vot, susținând că a primit foarte puține plângeri referitoare la posibile fraude și a luat toate măsurile ca să elimine votul multiplu iar lista votanților este publică și poate fi verificată de către oricine.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea a două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, când va împlini 84 de ani.

Revizuirea introduce de asemenea în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic – precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

Potrivit criticilor Kremlinului, puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, iniţiind de exemplu o loterie cu cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care votează online.

Popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut în ultimele luni, ajungând la aproximativ 60%, mult mai redusă decât cele 90 de procente pe care le înregistra în 2015, după datele furnizate de Centrul independent de sondaj, Levada.

Președintele Putin este criticat pentru proasta gestionare a pandemiei de coronavirus care a condus ca Rusia să fie a treia țară după numărul de persoane infectate cu coronavirus, 653.478 și aproape 10.000 de decese, conform datelor furnizate de Universitatea John Hopkins.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22