Rezultate partiale (99.9%): Igor Dodon 52,29%, Maia Sandu 47,71%

E.b. | 13.11.2016

Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise. Până la ora 21:00 au votat 1.601.422 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 53,3 % din alegători. Cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta între 25 - 40 de ani, 27,7%, și 57-70 de ani, 27,5%, conform statisticilor date publicității de Comisia Electorală Centrală.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Conform rezultatelor partiale anuntate de Unimedia, dupa numararea a 99,9% din procesele verbale, diferenta dintre cei doi candidati a scazut la 5 procente: Igor Dodon a obtinut 52,29% din voturi, iar Maia Sandu 47,71%.
 

UPDATE 14.11. 2016Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că socialistul Igor Dodon a reuşit să obţină 55,39% din voturile exprimate în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova, în timp ce proocidentala Maia Sandu a strâns 44,61% din sufragii, după centralizarea a 95,48% din procesele-verbale. Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000, şi a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova în detrimentul Bruxelles-ului, conform News.ro.

 

Mai multe persoane protestează în continuare în faţa sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chişinău, cerând demisia reprezentanţilor ca urmarea a neregulilor apărute în desfăşurarea celui de-la doilea tur al scrutinului prezidenţial din Republica Moldova. Cele mai grave neregului au apărut la secţiile din străinătate, unde alegătorii au aşteptat la cozi de sute de metri pentru a ajunge la urnele rămase fără bulentine de vot, scrie deschide.md

 

Tinerii scandează sloganele de la protestele din 2009 în faţa sediului CEC.

 

De asemenea, toate luminile stradale din faţa sediului autorităţii electorale au fost stinse, iar protestele continuă în întuneric, cu drapele fluturate în aer.

 

Sute de persoane nu au putut să voteze, după ce buletinele de vot s-au epuizat în mai multe secţii din străinătate, inclusiv la Bucureşti şi Londra.

 

 *******

 

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rândul comuniştilor moldoveni şi s-a alăturat legislativului ca deputat în urma alegerilor generale din 2009.

Ulterior, Dodon a părăsit la începutul anului 2011 facţiunea comunistă din legislativ şi a aderat alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, prezidenţiabilul socialist are şi experienţă în executiv, după ce a condus ministerul Economiei timp de mai bine de trei ani, în perioada 2006-2009.

 

 

UPDATE Comisia Electorală Centrală: după numărarea a 95,05% din voturi, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru președinție cu 55,48% din voturi, iar Maia Sandu a obţinut 44,52%, transmite Agerpres.        

 

UPDATE Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 94% din voturi, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru președinție cu 55,53% din voturi, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a obţinut 44,47% din voturi, transmite Agerpres.          

 

UPDATE 22.26. Rezultate parțiale: Igor Dodon - 57,92% ; Maia Sandu - 42,08%  

Conform primelor rezultate parțiale date publicității de către Comisia Electorală Centrală, după numărarea a 858.851 de voturi valabil exprimate, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, a obținut în cursa electorală pentru președinție 57,92% din voturi, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, 42,08% din voturi, transmite Agerpres.

 

Moldovenii au două opţiuni, total diferite. Aleg între socialistul rusofil Igor Dodon şi proeuropeana Maia Sandu. Până la ora 24.00 se vor numără peste 90% din voturi. Primele declaraţii ale candidaţilor.

 

 

UPDATE22:10. Rezultate preliminare 68,96% procese verbale prelucrate: Maia Sandu - 41,9%, Igor Dodon - 58,1 %.

 

UPDATE:  21.00. Secţiile de vot s-au închis. A început numărătoarea voturilor.

1,6 milioane de moldoveni au ieşit la vot, prezenţa la vot a fost de 53%. Până la ora 24.00 se vor numără peste 90% din voturi.

 

UPDATE: Prezența la vot a depășit 50%, dintre care peste 7% la secții de votare în străinătate.

Cetățenii moldoveni aflați în afara granițelor țării s-au mobilizat la vot în număr record în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, un scrutin considerat crucial pentru viitorul țării. Este pentru prima dată când se înregistrează o prezență masivă a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare.

 

UPDATE: Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, a anunţat duminică seară închiderea secţiei de votare din ambasadă deoarece cele 3.000 de buletine de vot s-au terminat, el îndemnându-i pe votanţi să se îndrepte spre secţia amenajată la consulat, conform News.ro.

 

UPDATE: S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea s-au epuizat buletinele de vot, înainte ca oamenii să poată vota.

 

UPDATE: Alina Russu, presedinta Comisiei Electorale a spus ca in strainatate cele mai multe voturi s-au consemnat pana acum in Italia: peste 43 000 cetateni, Romania 14.300 si Franta 9200. Ea precizat ca sectii din strainatate cu buletine de vot „la limita” sunt in Bologna, Bucuresti si Moscova. 

 

UPDATE: La Dublin, în Irlanda, buletinele de vot au fost epuizate încă în jurul orei 15:00. Potrivit presei de la Chișinău, buletinele de vot s-au epuizat de asemenea la Stratford și Bologna, și sunt pe cale să fie epuizate la București și la Moscova, conform Agerpres

 

UPDATE: Potrivit unor imagini postate pe Facebook, la Londra o mare de oameni scandează în faţa secţiei de votare că vor să voteze, iar Maia Sandu anunţa că la secţia Stratford s-au terminat buletinele de vot, motiv pentru care cere demisia ministrului Afacerilor Externe și a președintei Comisiei Electorale Centrale.

Buletinele de vot s-au terminat şi la Paris, scrie Agora.md. De asemenea, la secţia londoneză unde s-au terminat buletinele de vot aproape 700 de cetăţeni moldoveni au semnat contestaţii, afirma un utilizator Facebook.

 

UPDATE 86.500 de alegători şi-au exercitat deja dreptul la vot în diaspora, conform adevarul.ro.

Potrivit CEC, cei mai mulţi moldoveni din străinătate au votat în Italia (peste 28.000), România (peste 10.300), Rusia (6.650) şi Franţa (6.270). Secţia de votare din Tokyo, Japonia, a fost închisă la ora 14.00, ora Republicii Moldova.
 

UPDATE17.00 Până la această oră au votat peste 1.380.000 de moldoveni (46,53%).  

 

UPDATE16.35 Numărul de persoane care și-au exprimat dreptul la vot în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova înregistra la orele 15:30 o creștere cu peste 100.000 de alegători comparativ cu primul tur al scrutinului, informează Deschide.md

 

UPDATE13.14 Peste 28% din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 13.00

 

UPDATE: Maia Sandu, candidatul PAS, s-a arătat încrezătoare că va câştiga alegerile, dacă acestea vor fi corecte. "Vreau să vă rog să fim vigilenţi astăzi, să nu le permitem să ne fure votul şi vreau să vă rog să credem că noi putem", a spus Maia Sandu, după ce a votat.

 

UPDATE: Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a declarat, la urne că ultimele săptămâni de campanie au fost extrem de grele şi au divizat mai mult societatea moldoveană. Candu a susţinut anterior că va vota pentru preşedintele care va continua calea europeană şi reformele deja începute de apropiere a Chişinăului de UE, transmite deschide.md.

 

UPDATE: Igor Dodon, liderul PSRM, a spus, după ce a votat, că este convins de victoria în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. El a declarat că cetăţenii vor pace şi i-a îndemnat pe oponenţii săi să recunoască rezultatele scrutinului, potrivit deschide.md.

 

UPDATE: La mai multe secții de votare din străinătate, cetățenii Republicii Moldova au format cozi la deschiderea urnelor, relatează Radio Chișinău.Cele mai aglomerate în acest moment sunt secțiile de votare din Stockholm, Moscova și Londra, potrivit imaginilor postate de grupul 'Adoptă un Vot' pe Facebook. 

 

Alegătorii vor decide azi între pro-occidentala Maia Sandu şi socialistul pro-rus Igor Dodon. De asemenea, moldovenii vor putea vota şi în cele 11 secţii de vot deschise pe teritoriul României.

 

Până în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

 

În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv, conform News.ro.

 

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

 

Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.

 

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

 

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

 

 

Pagini pe Facebook

 

 

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

 

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

 

Şi Traian Băsescu este aşteptat să voteze în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la 3 noiembrie în Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Fostul preşedinte român a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

 

 

Zece procente

 

 

Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa pro-europenei Maia Sandu.

 

 

Secţiile de vot se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.


Potrivit celor mai recente sondaje, socialistul Igor Dodon este favorit. Un sondaj al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Moldova, publicat în această săptămână, o creditează pe Maia Sandu cu 39,7% din intenţiile de vot, iar pe Igor Dodon cu 49,8% din intenţii de vot, transmite News.ro.


În primul tur, candidatul pro-rus Igor Dodon a obţinut cu 10 procente mai mult decât pro-europeana Maia Sandu.


Campania electorală a fost extrem de dură, marcată de numeroase acuzaţii şi atacuri personale între cei doi candidaţi.

  

 

Acuzaţii aberante

 

 

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că este vinovată de sinuciderea a 400 de elevi în perioada în care a condus Ministerul Educaţiei. Dodon a susţinut că rata ridicată de sinucideri are drept cauză reformele implementate de Maia Sandu, inclusiv prin introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat.


"În perioada cât Maia Sandu a fost la Ministerul Educaţiei, în premieră, în anii 2012-2015 au fost înregistrate peste 400 de cazuri de suicid şi tentative de suicid la copii. Acesta este rezultatul reformelor”, a declarat Igor Dodon.


Mai mult, el a promis că dacă va fi ales preşedinte va anula examenul de bacalaureat pentru liceeni, considerând că toţi elevii trebuie să termine studiile medii şi că bacalaureatul va fi obligatoriu doar pentru cei care doresc să-şi continue studiile peste hotare.


Un alt scandal din campania electorală a fost declanşat de o declaraţie a lui Traian Băsescu. El a declarat în cadrul unei emisiuni că Maia Sandu s-ar fi întâlnit cu Victoria Nuland şi i-ar fi spus că „soluţia de viitor a Republicii Moldova este unirea”. A doua zi, fostul preşedinte român a explicat că a greşit şi că, de fapt, Ana Guţu i-a spus că s-a întâlnit cu oficialul american. Guţu a candidat în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar a fost eliminată din cursă.


Igor Dodon a profitat, însă, de declaraţia iniţială a lui Băsescu pentru a o critica pe Maia Sandu, care a respins toate acuzaţiile.


De asemenea, socialistul a sugerat în repetate rânduri că rivala sa este lesbiană. “Domnul Dodon tot face aluzii subtile, dar ele, de fapt, sunt bădărăneşti. Vreau să-i spun domnului Dodon că mie îmi plac bărbaţii, dar cei care nu spun minciuni şi care nu bârfesc. Şi slavă Domnului că în Moldova sunt astfel de bărbaţi”, i-a răspuns Maia Sandu.

 

 

Atacul Bisericii

 

 

În dispută s-a implicat şi episcopul Marchel de Bălţi şi Făleşti, care a atacat-o pe candidata dreptei pentru că nu are copii, spunând despre ea că este o femeie "stearpă" şi îndemnându-i pe creştini să voteze cu un om moral sănătos precum este socialistul Igor Dodon.


Cel mai recent scandal este legat de predarea istoriei României în şcolile din Republica Moldova. Dodon a anunţat că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova.


"Vai de noi dacă ajunge Igor Dodon să ne scrie istoria. El se va ocupa de istorie şi nu va avea timp să lupte cu oligarhii, de pensii, de corupţie, de economie, prioritatea lui este să scrii manuale de istorie”, a afirmat în replică Maia Sandu.


La rândul său, ea l-a acuzat pe Dodon că şi-a înscris copiii la o şcoală “cu principii unioniste”, deşi se declară împotriva acestora. “Copiii lui Igor Dodon învaţă la o şcoală cu principii unioniste, el vă spune una şi face cu totul altceva”, a spus Sandu, News.ro.


"Niciodată nu am divizat şcolile în române, ruseşti sau altele. Atunci când nu aveţi argumente pentru a ataca candidatul, atacaţi familia”, i-a răspuns Dodon.


În aceste condiţii, ambii candidaţi şi-au transmis, în ultimele zile ale campaniei, mesaje de adio. "Lupt în aceste alegeri pentru oameni. Rezolvarea problemelor noastre comune este prioritatea mea. Dodon pentru mine, de azi, nu mai contează, nu mai există. La revedere, Dodon!”, spus Maia Sandu la un miting electoral din 9 noiembrie.


Drept răspuns, socialistul Igor Dodon i-a transmis contracandidatei proeuropene ”Hasta la vista, baby”.

 
 

 

"Unioniştii în Republica Moldova nu nicio şansă"

 

 

În ceea ce priveşte relaţia cu România, atât Dodon, cât şi Maia Sandu consideră Bucureştiul un partener  - însă cât de apropiat, depinde de la un candidat la altul.


“Românii sunt prietenii noştri, sunt vecinii noştri, dar este o vorbă: fraţi, fraţi, dar fiecare la casa lui. Niciodată nu am fost anti-român şi niciodată nu voi fi anti-român”, a insistat socialistul. “Eu sunt pentru relaţii bune cu România, dar voi fi categoric împotriva celor care vor să lichideze statalitatea Republicii Moldova, cum este Maia Sandu. Unioniştii în Republica Moldova nu au nicio şansă", a avertizat el.


"Cu România avem nevoie de relaţii bune în special când vine vorba despre asigurarea securităţii energetice şi aici eu voi lupta pentru implementarea acestor proiecte de interconectare pe partea de curent electric şi furnizarea de gaze”, consideră Maia Sandu.


Ea a insistat că Republica Moldova are nevoie de sprijinul României în lupta anticorupţie “pentru că România a demonstrat că se poate să construim instituţii care să ne scape de corupţi şi asta vom face şi eu voi obţine tot sprijinul de care este nevoie”. “Nu am văzut în altă parte atât efort şi rezultate ca în România”, a adăugat ea.


Candidata proeuropeană a afirmat că Bucureştiul va ajuta Chişinăul în continuare la implementarea proiectelor de infrastructură şi că, în plus, ea va propune şi proiecte sociale.


„Eu respect decizia oamenilor şi toţi cei care au cetăţenia română şi-o vor păstra. E dreptul lor. Eu voi lupta împotriva ONG-lor şi a partidelor politice care promovează acest curent, dar şi a persoanelor cu dublă cetăţenie, care aspiră la funcţii înalte în stat”, a mai spus ea în legătură cu ţara noastră.


În ceea ce priveşte programele electorale, ancheta privind furtul a un miliard de dolari din băncile moldoveneşti este singura prioritate comună a celor doi candidaţi.

 

 

Promisiuni

 

 

1. Candidata dreptei îşi propune să cureţe clasa politică de corupţi şi hoţi. “Voi începe cu procurorul general, pe care îl voi numi în cadrul unui concurs corect. Să fie o persoană integră, independentă”, a spus Sandu.

 

2. Furtul miliardarului de dolari din băncile moldovene şi recuperarea prejudiciului se află, de asemenea, în fruntea agendei Maiei Sandu. “Să avansam în anchetarea furtului miliardului. Voi face demers la toate instituţiile străine, la guvernele străine. Voi urmări zilnic cum se desfăşoară aceste anchete”, a promis ea.

 

3. Şi unitatea ţării este una dintre priorităţile candidatei proeuropene. “Voi lupta pentru coeziunea societăţii. Suntem divizaţi ani la rând de politicieni iresponsabili. Voi fi preşedintele tuturor”, promite ea.

  

1. Primul decret pe care intenţionează să îl semneze socialistul, dacă va câştiga alegerile, va viza miliardul furat. “Miliardul furat trebuie să fie întors de hoţi. Voi anula legislaţia care pune pe spatele cetăţeanului miliardul furat din cele trei bănci”, a spus Dodon. 

 

 

 

2. Printre priorităţile lui Dodon se numără şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Moscova. “Vom relua parteneriatul cu Rusia pentru a reveni cu produsele noastre pe piaţă din Federaţia Rusă”, a declarat el.

 

3. Lupta împotriva celor care pledează pentru unirea Republicii Moldova cu România se află, de asemenea, pe agenda lui Dodon. “Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a spus Dodon, într-una dintre ultimele confruntări electorale cu Maia Sandu.

 

De asemenea, el a insistat pe necesitatea neutralităţii Republicii Moldova, susţinând că trupele ruse vor pleca doar după rezolvarea conflictului din Transnistria şi că războiul a pornit de la unioniştii ca Maia Sandu.

 

Contracandidata sa proeuropeană a promis că va cere ajutorul partenerilor externi pentru a determina retragerea ruşilor de la stânga Nistrului: ”Eu voi cere sprijinul partenerilor pentru a obţine retragerea acestor trupe. Noi nu putem avea o armată străină în ţara noastră”, a spus ea.

 
 

 Igor Dodon merge la Moscova

 

 

"Prima vizită oficială a mea în funcţia de preşedinte va fi în Rusia. Noi trebuie să găsim limbă comună pe marginea câtorva subiecte foarte importante: exporturile, migranţii şi problema transnistreană. După aceea, vom merge la Bruxelles, unde vom rezolva alte probleme ce ţin de colaborarea bilaterală, după care vom merge la Bucureşti şi la Kiev", a spus el.


Contracandidata sa prooccidentală vrea să meargă mai întâi în ţară. "Voi merge în localităţile Republicii Moldova, acolo unde ne aşteaptă oamenii să ne spună cât de greu trăiesc şi trăiesc foarte greu, sunt săraci. Peste tot sunt oameni care merită efortul nostru, şi cei supăraţi, şi cei mai puţin supăraţi; e normal să fie supăraţi după atâţia ani de hoţii", a declarat ea.

  

La finalul campaniei electorale, Igor Dodon le-a transmis mesaje rivalei sale, dar şi fostului preşedinte român Traian Băsescu, după ce acesta a anunţat că o va vota pe candidata prooccidentală.


"Să ia exemplu de la Hillary Clinton, eu o să aştept un sunet de la dumneaei pe la orele 12 -1 spre luni pentru a recunoaşte înfrângerea", i-a transmis socialistul Maiei Sandu.


În ceea ce îl priveşte pe fostul preşedinte român, Dodon a sugerat din nou că îi va retrage cetăţenia moldoveană, acordată în urmă cu mai puţin de două săptămâni. "Vrabia mălai visează, iar Băsescu corăbii pe bac. Acordarea cetăţeniei domnului Băsescu a avut loc cu încălcarea legislaţiei, noi o să revenim la acest subiect", a spus socialistul.

 

Pe de altă parte, Maia Sandu a pledat pentru unitate şi pentru mobilizare la vot. "Voi fi preşedintele tuturor, şi al bătrânilor, şi al tinerilor. Declarăm mobilizarea generală, pentru a da ultima lovitură acestui clan mafiot”, a spus ea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22