Rezultatele alegerilor din Chișinău: Ion Ceban și Andrei Năstase se vor bate în turul doi

Dora Vulcan | 20.05.2018

În șapte localități din Republica Moldova au loc alegeri locale pentru funcția de primar, începând cu Chișinău și Bălți. Se mai aleg primari noi în comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Pârlița din raionul Ungheni și comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Pe aceeași temă

 

 

 

 UPDATE 00:01 - Ion Ceban și Andrei Năstase acced în turul doi al alegerilor pentru Primăria capitalei - transmite jurnal.md

După procesarea a 99 la sută din procesele verbale, rezultatele arată în felul următor:

  • Ion Ceban - 41%,
  • Andrei Năstase - 32%,
  • Silvia Radu - 17,6%.
  • Constantin Codreanu are un scor de 4,55%,
  • Valeriu Munteanu - 3,62%.

 

 

UPDATE 23:17-  Ion Ceban și Andrei Năstase acced în turul doi al alegerilor pentru Primăria capitalei (jurnal.md)

După procesarea a 98 la sută din procesele verbale, rezultatele arată în felul următor:

  • Ion Ceban acumulat 41,01%,
  • Andrei Năstase - 32,07%,
  • Silvia Radu - 17,66.
  • Constantin Codreanu -  4,55%,  
  • Valeriu Munteanu - 3,61%.

 

UPDATE 21.45 - După procesarea a 22 la sută din procesele verbale, Ion Ceban acumulat 39%, Andrei Năstase - 32,3%, Silvia Radu - 18,3%.(Unimedia.md)

 

 

 

 Rata participării la alegerile locale anticipate din Chișinău și Bălți: 35,53% și 34,92% (ora 21.00)

 

 

 Rata participării alegătorilor moldoveni la scrutinul local anticipat de la Chișinău și Bălți a fost de 35,53% și, respectiv, 34,92%, potrivit datelor anunțate la ora 21.00 de Comisia Electorală Centrală, când se închid secțiile de votare, transmite Europa liberă. 

 

Potrivit informațiilor preliminare, alegerile pentru funcția de primar în cele două municipii și în alte cinci localități din R. Moldova, care au avut loc duminică 20 mai, pot fi considerate valide, întrucât la ele au participat mai mult de un sfert din alegătorii înscriși pe liste. Participarea la votare a fost însă mai mică decât în alte alegeri.

 

La Chișinău și la Bălți, noii primari vor fi aleși pentru un termen de un an, după ce primarii precedenți și-au dat demisia, spunând că sunt hărțuiți în justiție pe motive politice. Mai mulți observatori afirmă că scrutinul local anticipat este un test pentru forțele politice, înaintea alegerilor generale anunțate pentru sfârșitul acestui an.

 

 

Moldova - prezenta la vot final Balti

Moldova - prezenta la vot final Balti

 

 

 

  • Prezenţa la urne a depăşit pragul de validare

 

 

Prezenţa la urne a depăşit pragul de validare de o pătrime dintre alegători atât în Chişinău, cât şi la Bălţi, unde electorii au votat duminică în alegerile locale anticipate pentru a-şi alege primarul pe un an, după demisia primarilor precedenţi din cauza dosarelor penale declanşate împotriva lor, pe care aceştia le consideră motivate politic, informează Europa Liberă, preluată de Agerpres. 

 

 

Datele consiliilor electorale de circumscripţie transmise în direct arată că, până la ora 18:00, în Chişinău au votat aproximativ 29% din alegători, iar la Bălţi - peste 30%.

 

 

Cu toate acestea, prezenţa la urne este mult mai redusă decât în alte alegeri din trecut. Mai mulţi demnitari şi politicieni moldoveni au lansat apeluri la mobilizarea alegătorilor pentru creşterea participării la acest scrutin, considerat şi o repetiţie înaintea alegerilor legislative de la sfârşitul anului.

 

 

Primele rezultate parţiale vor fi comunicate după ora 22:00. Este considerat ales primar candidatul care obţine mai mult de jumătate din voturi. Dacă nimeni nu întruneşte numărul necesar, se organizează turul doi, peste două săptămâni, pentru primii doi candidaţi cu cele mai multe voturi.

 

 

Dacă alegerile sunt invalidate sau declarate nule, în două săptămâni se organizează alegeri repetate, cu aceleaşi liste electorale şi aceiaşi candidaţi.

 

 

În afară de Chişinău, în alte şase localităţi au loc noi alegeri locale, între care la Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Republica Moldova.

 

 

Cei mai mulţi candidaţi la funcţia de primar au fost înregistraţi de către Consiliile Electorale de Circumscripţie Electorale (CECE) în municipiile Chişinău şi Bălţi: 11 şi respectiv 8 candidaţi.

 

 

Printre candidaţii la funcţia de primar al Chişinăului figurează candidata independenta Silvia Radu, actualul primar interimar al Capitalei, considerată apropiată de Partidul Democrat (la guvernare); candidatul Partidului Liberal, Valeriu Munteanu; candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase; candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban

 

 

 

***

 

 Duminică, 20 mai, la Chișinău, dar și în cel mai mare oraș din nordul R.Moldova, la Bălți, vor avea loc alegeri locale anticipate. Scrutinul vine după ce primarul suspendat al Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, cercetat într-un dosar de corupție, și-a anunțat demisia, iar primarul de Bălți, Renato Usatîi a declarat că renunță la funcție, acuzând actuala guvernare de presiuni. Experții vorbesc de o miză politică importantă, o miză parlamentară, întrucât în toamnă în R.Moldova vor avea loc alegeri legislative. 11 candidați luptă pentru fotoliul de edil al capitalei, iar la Bălți, 8 candidați își doresc să ajungă în fruntea Primăriei, transmite RFI. 

 

 

 La Chișinău sunt 11 candidați după ce Reghina Apostolova, candidata Partidului „Șor” a fost suspendată; la Bălți sunt opt candidați. Potrivit ultimului Barometru al Opiniei Publice la Chișinău, primarul nu va fi ales din primul tur. Cele mai mari șanse pentru a intra în turul de balotaj le au candidatul socialiștilor, Ion Ceban și actualul primar care candidează independent, Silvia Radu. Același BOP arată că la Bălți va fi, de asemeni, nevoie de un al doilea tur. Candidații cu cele mai mari șanse de a trece în turul doi sunt, din nou, actualul primar interimar și candidat al Partidului Nostru, Nicolae Grigorișin (cu 28% în primul tur) și candidatul socialiștilor, Alexandru Usatâi (cu 26%), transmite Europa Liberă.

 

 

 Am avut  o campanie electorală în mare parte liniștită. Contestații, acuzații reciproce, lansate de candidați. Pe principalele străzi pot fi zărite panouri imense ale candidaților cotați cu șanse. Avem și afișaj electoral destul. Dezbateri la radio și televiziune. Principala platformă de comunicare rămâne a fi Facebook-ul. Aici, apar postări sponsorizate ale candidaților. Unul promite că vom avea cu adevărat un oraș european, alt candidat - va construi, nu va cârpi. ”Uniţi pentru Chişinău.Reuşim împreună!”, promite candidatul pro-european. Totodată, un candidat independent se vede deja edil și susține că este primarul oamenilor, candidatul unioniștilor se vrea un primar care unește, în timp ce socialiștii vin cu sloganul”Salvăm Capitala, apoi Salvăm şi Ţara!”, transmite RFI, într-un reportaj de culoare făcut de Valeria Vițu.

 

 

 

”Orașul a ajuns în mizerie, iar cei care vor veni, nu vor face mare lucru”

 

 

Dacă ar fi să vorbim despre cum arată Chișinăul în această perioadă, locuitorii orașului probabil și-ar dori alegeri în fiecare an. Acum, ca niciodată, străzile sunt reparate, în fiecare sector al capitalei este aplicat marcajul rutier. Sunt cârpite până și drumurile secundare. Totul se face practic peste noapte. Trotuarele din parcuri sunt reparate și curățate. Sunt amenajate chiar și piste pentru bicicliști. Chișinăuenii abia așteaptă și scrutinul de anul viitor, când vom avea din nou alegeri locale, dar ordinare. Măcar așa, spun ei, orașul va prinde viață. Unii cu care am discutat spun că nu vor merge să voteze întrucât nu mai au încredere în cei aleși. ”Orașul a ajuns în mizerie, iar cei care vor veni, nu vor face mare lucru. Ne-am pus speranțe în pro-europeni și vedem în ce hal a ajuns să arate așa zisa capitală europeană”, mi-a spus Elena Croitoru - transmite corespondentul RFI. 

 

 

Sunt însă și dintre cei, îndeosebi vorbitori de rusă care afirmă că acum este momentul să schimbăm starea de lucruri, iar cei care o pot face sunt anume socialiștii. 

 

 

Așadar, scrutinul de duminică va fi un test în preajma alegerilor parlamentare și în funcție de rezultate unii vor fi încurajați, alții descurajați, în viitoarele alegeri legislative.

 

 

Comentatorul politic, Igor Munteanu susține că ”în ceasul al XII, partidele autentic europene au obligația să-și încurajeze simpatizanții să voteze pentru singurul candidat al opoziției unite, Andrei Năstase. Și asta pentru că alternativa ar fi instalarea unui produs simbiotic al intereselor convergente ale PD-PSRM. Un asemenea model de guvernare simbiotică va genera efecte negative în lanț pentru agenda de schimbare a Chișinăului și R.Moldova. Eu cred ca avem dreptul și obligația să dăm un vot rațional, calculat, făra spoileri și iluzii, în contextul unei mobilizări maxime”, a scris expertul joi pe pagina sa de Facebook.

 

 

În ultima perioadă, la Chișinău au fost lansate mai multe sondaje. Candidatul independent, Silvia Radu, promovată intens în această campanie de posturile de televiziune, controlate de democratul Vlad Plahotniuc, este cotată cu cele mai mari șanse să ajungă în turul doi. Precizăm aici că Partidul Democrat nu a înaintat vreun candidat la alegerile locale noi, iar la alte scrutine candidatul acestei formațiuni avea rezultate foarte modeste. Fostul primar interimar, Silvia Radu despre care comentatorii zic că este de fapt candidatul democraților și a venit pe ușa din spate a Primăriei, ar acumula, potrivit Barometrului Opiniei Publice, realizat de Institutul de Politici Publice, peste 30 la sută din voturile alegătorilor. Radu se va duela cel mai probabil, în turul doi, cu socialistul, Ion Ceban.

 

 

La scrutinul de duminică, în schimb, candidatul Partidului Socialiștilor ar acumula cele mai multe voturi, 30 la sută, fiind urmat de Silvia Radu, cu 23 la sută. Totodată, Andrei Năstase, reprezentantul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr ar obține 15 la sută din sufragii.

 

 

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu care și-a declarat susținerea pentru Andrei Năstase, a lansat joi un apel la unitate prin care a îndemnat forțele de dreapta să-și unească eforturile la alegerile pentru Primăria capitalei. Liberalii au spus clar că nu vor da curs acestui îndemn, iar candidatul unioniștilor, a avut un răspuns succint.”Uneori, pierzi războiul, dar câștigi pacea”.

 

 

Între timp, Partidul Democrat consideră că Partidul Socialiștilor și Partidul Liberal și-au pierdut dreptul moral de a mai gestiona Chișinăul, după ce au condus timp de mai mulți ani administrația locală. „PDM nu vine cu o candidatură concretă sau să recomande pe cineva, dar lăsăm locuitorii municipiului Chișinău să-și facă alegerea corectă, liberă și așa cum o văd ei”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al PDM.

 

 

La alegerile anticipate din 20 mai, locuitorii capitalei ar urma să-și dea votul pentru unul din cei 11 candidați, înscriși în cursă și anume, socialistul Ion Ceban, Valeriu Munteanu (Partidul Liberal), Andrei Năstase (PPDA), Alexandr Roșco (Partidul Casa Noastră Moldova), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (Partidul Unității Naționale), Victor Strătilă (Partidului Verde Ecologist), Maxim Brăila (Partidul Popular din R.Moldova), Alexandra Can (Partidul Național Liberal), fostul primar interimar, Silvia Radu și Alexandru Mîțu (Partidul Ruso-Slavean din  Moldova).

 

 articolul integral, pe site-ul RFI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22