Pe aceeași temă
Sursa citata arata ca, in 2013, din functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau, Plahotniuc a pregatit o vizita in Romania cu sprijinul vicelui Camerei Deputatilor de la Bucuresti, social-democratul Viorel Hrebenciuc.
Corespondenta electronica Plahotniuc-Hrebenciuc, obtinuta de Rise Project:
from:Vlad Plahotniuc <[email protected]>
to:”[email protected]” <[email protected]>
cc: Executive Assistant <[email protected]>
date: Tue, Jan 29, 2013 at 12:55 AM
subject: Deplasare in Romania
“Stimate Dl. Hrebenciuc.
Merci pentru receptivitate.
Pentru organizarea mai eficienta a procesului (cum am si convenit in discutia telefonica), am si solicitat sefei de cabinet (Cezara Salinski) sa se implice in procesul de coordonare si organizare a deplasarii in Romania.
Rog datele persoanei (numar telefon, adresa electronica), care o va ajuta in acest proces.
Pe curand.
Cu deosebit respect,
Vlad Plahotniuc.
P.S. Anexat-datele de contact a Cezarei Salinski.
Merci!”
Contactat de Rise Project, Hrebenciuc a confirmat corespondenta cu Plahotniuc: “Eu, la randul meu, eram vicepresedinte al Camerei Deputatilor, il inlocuiam pe Valeriu Zgonea (presedintele Camerei – n.r.) si tineam legatura cu Plahotniuc in vederea organizarii unei vizite oficiale. Din ce stiu, n-a mai avut loc”, a spus Hrebenciuc. Si Cezara Salinski, una dintre persoanele de incredere ale oligarhului moldovean, a refuzat sa dea mai multe detalii.
Noua coalitie de guvernare formata în Parlamentul de la Chişinau în jurul Partidului Democrat l-a propus joi a doua oara pe oligarhul Vlad Plahotniuc pentru functia de premier, după ce preşedintele Nicolae Timofti a refuzat să-l desemneze, invocând lipsa de integritate a acestuia. Presedintele Timofti va trebui sa-si anunte astazi decizia în privinta celei de-a doua nominalizari a lui Plahotniuc, în timp ce în Parlamentul de la Chişinău se discută despre o posibilă suspendare a preşedintelui, iar pe străzi au loc din nou două mitinguri, unul organizat de noul partid Demnitate si Adevar si al doilea de liderul pro-rus Renato Usatii.
Timofti respinge nominalizarea lui Plahotniuc
Presedintele Nicolae Timofti a decis ieri sa respinga nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. In argumentarea sa, seful statului face trimitere la o Hotarare a Curtii Constitutionale din Aprilie 2013 care arata ca persoanele asupra carora planeaza dubii de integritate nu pot ocupa functii de conducere in stat.
„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala de la Chisinau, intr-un comunicat citat de Unimedia.
Hotararea Curtii Constitutionale arata ca “orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. Mai mult, Timofti considera ca Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii in functia de premier , avand in vedere si o hotarare din Februarie 2013 a Parlamentului Republicii Moldova prin care oligarhului I s-a dat un vot de neincredere in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Legislativului. In consecinta, seful statului propunerii noii majoritati parlamentare sa vina cu o alta propunere de premier pana joi, la pranz, transmite Agora.md.
Joseph Daul, presedintele Partidului Popular European, l-a felicitat pe Nicolae Timofti pentru decizia de a nu-l desemna premier pe Plahotniuc: "Am mare respect pentru decizia presedintelui Timofti de a aplica legea si de a refuza un candidat lipsit de integritate. Prin decizia presedintelui Timofti de astazi statul de drept in Moldova este mai puternic. Integritatea si combaterea coruptiei nu sunt doar vorbe"