Rishi Sunak este favorit să devină premierul Marii Britanii după ce Johnson și-a retras candidatura

L. G. | 24.10.2022

Rishi Sunak are cele mai mari șanse de fie următorul primi-ministru al Marii Britanii după ce Boris Johnson și-a retras candidatura spunând că țara și Partidul Conservator au nevoie de unitate.

Pe aceeași temă

Boris Johnson a declarat că deși reușise să-și asigure sprijinul a 102 parlamentari pentru a se întoarce în Downing Street, nu a reușit să-l convingă nici pe Sunak și nici pe cealaltă concurentă, Penny Mordaunt, să se înțeleagă „pentru interesul național”.

Boris Johnson a revenit acasă dintr-o vacanță în Caraibe în încercarea de a obține sprijinul a 100 de parlamentari pentru a se înscrie luni în cursa pentru alegerea înlocuitorului lui Liz Truss, cea care i-a succedat în funcție în septembrie după ce a fost forțat să demisioneze din cauza unui șir de scandaluri.

“Pot confirma în această seară că am trecut de pragul foarte înalt de 102 susţineri şi că mi-aş putea depune candidatura mâine. Sunt şanse mari să am succes la alegeri în rândurile membrilor Partidului Conservator şi pot reveni vineri în Downing Street. Dar în ultimele zile am ajuns din nefericire la concluzia că pur şi simplu nu ar fi corect să fac asta. Nu poţi guverna eficient decât dacă ai un partid unit în parlament”, a explicat Johnson Fostul premier și-a asigurat până duminică susținerea publică a puțin sub 60 de parlamentari conservatori, cu mult sub jumătate din cele aproape 150 de voturi de sprijin pe care le-a primit Sunak.

Chiar dacă a renunțat la cursa pentru un nou mandat de premier al Marii Britanii, Boris Johnson crede că are șanse mari la alegerile legislative care trebuie să aibă loc peste doi ani.

„Cred că sunt bine plasat pentru a asigura o victorie a conservatorilor în 2024”, a mai scris Boris Johnson în comunicat.

Lira sterlină a crescut cu peste jumătate de cent față de dolar în tranzacțiile timpurii din Asia, după anunțul lui Johnson.

Declarația lui Johnson deschide calea rivalului său, fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, în vârstă de 42 de ani, pentru a deveni prim-ministru, posibil chiar luni. Dacă va fi confirmat, el o va înlocui Truss, care a fost forțată să demisioneze după ce aceasta a lansat un program economic care a generat tulburări pe piețele financiare.

Potrivit regulilor, dacă un singur candidat va obține sprijinul a 100 de parlamentari conservatori, acesta vor fi numit prim-ministru luni.

Dacă doi candidați trec pragul, se va merge înainte la votul membrilor partidului, câștigătorul fiind anunțat vineri, cu doar câteva zile înainte ca noul ministru de finanțe Jeremy Hunt să dezvăluie starea finanțelor țării într-un program bugetar care urmează să fie publicat pe 31 octombrie.

Acest lucru a stârnit îngrijorarea că Johnson se va întoarce la Downing Street cu sprijinul membrilor partidului și nu cu majoritatea parlamentarilor din parlament, lăsând partidul foarte divizat. Jeremy Hunt și-a declarat sprijinul pentru Sunak duminică seara.

Unii susținători ai lui Johnson ar putea trece la Mordaunt, care s-a prezentat drept candidatul unității, însă mai mulți au trecut imediat în tabăra lui Sunak. O sursă apropiată echipei lui Mordaunt a spus că fostul ministru al apărării nu renunță la candidatură. „Ea este candidatul unificator care are cele mai multe șanse să țină unite aripile Partidului Conservator”, a mai spus sursa citată de Reuters.

„Am fost cancelarul (ministru de Finanțe – n.r.) dumneavoastră, ajutând la conducerea economiei noastre în cele mai grele vremuri”, a spus Sunak duminică. „Provocările cu care ne confruntăm acum sunt și mai mari. Dar oportunitățile - dacă facem alegerea corectă - sunt fenomenale".

Dacă ar fi ales, Sunak ar fi primul premier de origine indiană din Regatul Unit.

Familia sa a migrat în Marea Britanie în anii 1960, perioadă în care mulți oameni din fostele colonii britanice au venit în metropolă pentru a ajuta la reconstrucția țării după cel de-al Doilea Război Mondial.

După ce a absolvit Universitatea Oxford, a urmat mai târziu cursurile Universității Stanford, unde a cunoscut-o pe soția sa Akshata Murthy, al cărei tată este miliardarul indian N. R. Narayana Murthy, fondatorul gigantului de outsourcing Infosys Ltd.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22