Pe aceeași temă
Contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care monitorizează încă de la începutul războiului evoluţia armamentului din ambele tabere, a prezentat luni imagini video cu ceea ce ar putea să fie armament trimis de România armatei ucrainene. Potrivit sursei citate, în imagini sunt prezentate obuze de 122 milimetri fabricate în România de Romarm în 2022.
Ministerul Economiei, prin care se fac tranzacţiile cu arme în întreaga lume, susţine că armamentul nu a fost livrat de ţara noastră.
"Primele verificări arată că obuzele nu sunt din România. Nu putem comenta imagini neautentficate sau speculaţii de presă", a spus Ministerul Economiei pentru Observator. „Facem verificări și din informațiile preliminare această muniție nu este produsă în România”, spus Florin Spătaru, ministrul Economiei, citat de Antena3.
Într-un răspuns transmis HotNews, Romarm spune că nu comentează informații neautentificate și a speculațiilor apărute pe site-uri de socializare.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat într-o conferință de presă susținută pe 12 aprilie 2022 că nu e bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă.
„Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a răspuns președintele, după ce a fost întrebat ce armament trimite România în Ucraina.
„O privire neobișnuită în interiorul unui obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika de 122 mm - care arată că vehiculul este încărcat cu muniție HE-FRAG fabricată de Romarm în 2022”, precizează Ukraine Weapons Tracker, pe Twitter.
Obuzierul autopropulsat 2S1 Gvozdika a făcut parte inclusiv din dotarea Armatei Române, fiind un model exportat în toate ţările fostului bloc sovietic. România deţine 6 astfel de obuziere, dar toate sunt scoase din uz încă din 2005.
Potrivit site-ului Romarm, obuzele de 122 de milimetri pe care le produce au un focos de 3,5 kilograme și o greutate totală de 21,76 kilograme. În funcție de arma care le folosește, ele pot lovi ținte aflate până la o distanță maximă de 15 290 de metri și o viteză la gura țevii de 690 metri/secundă.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>: An uncommon look inside a Ukrainian 2S1 Gvozdika 122mm self-propelled howitzer- showing that the vehicle is loaded with HE-FRAG ammunition made by 🇷🇴Romarm in 2022. <a href="https://t.co/b7y7a1DJoI">pic.twitter.com/b7y7a1DJoI</a></p>— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) <a href="https://twitter.com/UAWeapons/status/1556351883861807105?ref_src=twsrc%5Etfw">August 7, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>