Romania vs. Ucraina la Haga

Razvan Braileanu | 10.09.2008

Pe aceeași temă

Marti, 2 septembrie, la Curtea Internationala de Justitie de la Haga a inceput faza finala a procesului dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului maritim.

 

O stanca de 0,17 km2, aflata in Marea Neagra, la ca­te­va zeci de mile marine de cel mai apropiat tarm, este principalul protagonist al procesului international prin care Romania si Ucraina incearca sa puna capat di­fe­ren­dului legat de granitele pe mare. Insula Serpilor, caci de­spre ea este vorba, a facut obiectul unor dispute vechi de sute de ani, la care au participat, in diverse perioade, Ru­sia, Turcia, Romania si Ucraina. Retrocedata Roma­niei de Rusia prin Tratatul de la Berlin din 1878, apoi ce­data de Romania Rusiei in 1948, insula a revenit Ucrainei, odata cu declararea independentei acesteia, in 1991. Situata in dreptul Deltei Dunarii, la 45 de km de Su­lina, insula a gazduit o baza militara de control si de apa­rare antiaeriana si maritima.

Miza Insulei Serpilor nu mai consta doar in pozitia sa stra­tegica din punct de vedere militar. Zacamintele de petrol si gaze descoperite recent in apropierea insulei ar ga­ranta unei tari ca Romania independenta energetica timp de cativa ani. Asa ca apele din jurul acestei stanci din Marea Neagra sunt adevaratul motiv de disputa din­tre Romania si Ucraina. Aceasta din urma pretinde ca insu­la este locuibila si ca, in conformitate cu legile inter­na­tionale, are dreptul la un platou continental de 20 de km, ceea ce i-ar asigura accesul la bogatiile naturale amin­tite mai sus. Printre tertipurile folosite de Ucraina in ul­timii ani ca sa demonstreze ca insula e locuita se nu­mara infiintarea unei sucursale bancare pe insula si un program prin care se intentioneaza transformarea insu­lei in atractie turistica, prin construirea unui hotel, in con­di­tiile in care apa potabila se aduce cu elicopterul!

Romania a avut primul cuvant saptamana trecuta la Curtea de la Haga, principalul punct al pledoariei con­stand in demonstrarea faptului ca Insula Serpilor nu este locuibila si, prin urmare, nu poate pretinde posesia unui platou continental. Potrivit lui Bogdan Aurescu, agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, "Insula Serpilor este doar o formatiune foarte mica, stan­coasa, total neintegrata in coasta ucraineana, care nu are si nu a avut niciodata populatie, nefiind ca­pa­bila sa sustina locuirea umana". De asemenea, agentul Romaniei a aratat ca Insula Serpilor este lipsita de sol, de vegetatie si de fauna, nu are surse de apa, se afla sub un climat arid si ostil; accesul pe insula se face foarte greu atat pe apa, cat si pe calea aerului. In con­cluzie, insula nu are niciun fel de resurse, nu poate pro­du­ce nimic si, prin urmare, nu poate sustine niciun fel de viata economica proprie.

Saptamana aceasta Ucraina isi va prezenta ar­gu­mentele si va contracara pozitia Romaniei. Dupa ce si Ro­mania va avea un drept la replica, juratii Curtii de la Haga vor delibera si, probabil la inceputul anului viitor, vor rezolva diferendul printr-o decizie care va fi definitiva si obligativ executorie de catre ambele tari.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22