Pe aceeași temă
În urma convenţiilor consacrate nominalizării candidaţilor la preşedinţia Statelor Unite, restul campaniei electorale premergătoare alegerilor programate pentru 6 noiembrie 2012 părea să fie o formalitate. Sondajele de opinie arătau că două treimi dintre americani erau convinşi că preşedintele democrat Barack Obama va fi reales. Până la finele lunii septembrie, republicanul Mitt Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, nu reuşise să convingă electoratul că merită să devină preşedinte.
Conform tradiţiei, cu câteva săptămâni înainte de alegeri, s-au planificat trei dezbateri în care cei doi oponenţi se confruntă în direct la televiziune. Prima dezbatere a avut loc la data de 3 octombrie la Universitatea din Denver, în statul Colorado. Circa 70 de milioane de americani au urmărit dezbaterea la televiziune. Marea majoritate a comentatorilor au considerat că Romney a dominat confruntarea. Fără să divulge detalii concrete în legătură cu planurile şi promisiunile făcute anterior, el s-a arătat sigur de sine. Bine pregătit, înarmat cu argumente mai mult sau mai puţin fondate şi agresivitate reţinută, el a rămas relativ amabil. În schimb, Obama s-a prezentat oarecum indiferent, timorat de criticile oponentului şi lipsit de vervă. El nu a contracarat satisfăcător acuzaţiile corozive ale lui Romney.
În campania pentru obţinerea nominalizării în cadrul Partidului Republican, Romney s-a erijat ideologic în politician conservator dur. Surprinzător, la prima dezbatere el a virat cameleonic spre centru ca să atragă alegătorii încă nehotărâţi, mulţi refuzând să se identifice cu aripa conservatoare care domină Partidul Republican.
Contrazicându-şi vădit declaraţiile anterioare, Romney s-a prezentat la dezbatere ca un nou candidat de coloratură centristă, rezonabil şi moderat. În decursul campaniei, Romney a făcut multe declaraţii dubioase, contradictorii şi chiar false. El a fost criticat sever în mass-media, care l-au caracterizat ca „flip-flopper“, adică unul care, neavând nicio convingere, declară oricui ceea ce el crede că audienţa respectivă ar dori să audă de la un candidat. Până acum, Romney promova insistent reducerea impozitelor pe venit ale celor mai bogaţi americani („milionarii şi miliardarii“) şi limitarea profundă a rolului statului în general. El se opunea vehement regulamentelor impuse de Congres pentru temperarea exceselor devastante ale marilor întreprinderi financiare, generic denumite „Wall Street“, care, de fapt, au provocat criza economică şi depresiunea globală din ultimii cinci ani.
Când Obama a menţionat că nu a putut reduce datoria imensă a statului american (ajunsă la 15.000 de miliarde dolari) din cauza situaţiei economice dezastruoase moştenite de la predecesorul său, George Bush, Romney l-a apostrofat prompt: „Dar dumneata ai fost preşedinte în ultimii patru ani!“. În cursul dezbaterii, Romney a readus în discuţie rolul său ca guvernator republican „moderat“ în statul Massachusetts, tradiţional dominat de Partidul Democrat, ca şi capacitatea sa de a colabora cu legislatori democraţi. Schimbându-şi radical opiniile anterioare în cadrul dezbaterii, Romney a pretins că, acum, el este convins că o supraveghere guvernamentală a băncilor este necesară. Contrar opiniilor anterioare, Romney a declarat că nu se mai opune unui suport financiar din partea statului federal pentru educaţie şi că nu ar mai aproba reduceri de impozite care ar creşte deficitul bugetar.
Depăşit de evenimente, moderatorul Jim Lehrer i-a permis lui Romney să controleze confruntarea. Dominaţia combativă şi animată a lui Romney din prima dezbatere i-a conferit o iniţiativă nesperată, care i-ar putea ameliora şansele de succes la alegerile din 6 noiembrie. Stând alături de Obama, Romney a proiectat o imagine favorabilă ca potenţial preşedinte. Cu toate acestea, Romney rămâne vulnerabil. Înainte de dezbateri, în campanie, el a făcut multe declaraţii discutabile, ceea ce a permis oponenţilor democraţi să îl denunţe repetat în reclame televizate.
Eforturile recente ale lui Romney de a se „reinventa“ ca centrist moderat, ca şi gafele enunţate anterior în campanie i-au diminuat credibilitatea. În septembrie 2012, el a declarat că 47% dintre americani (o exagerare ridicolă), considerându-se „victime“ şi neplătind niciun impozit, au devenit dependenţi de generozitatea statului. Criticile lui Romney la adresa lui Obama cu privire la evenimentele din Orientul Mijlociu au fost considerate de specialişti ca nefondate, imprudente şi deplasate. Declaraţiile făcute recent de Romney într-un turneu în Europa şi în Orientul Mijlociu, ofensatoare şi neadecvate, au demonstrat lipsa de expertiză în politica externă a candidatului republican.
Contrar opiniilor enunţate de Romney, decalajul economic şi social dintre americanii foarte bogaţi şi restul populaţiei a crescut vertiginos în urma deciziilor adoptate de Administraţia fostului preşedinte republican George Bush. În aceeaşi perioadă, şansele de avansare (the american dream) ale celor din clasa mijlocie şi ale celor şi mai dezavantajaţi s-au diminuat considerabil. Propunerile candidatului Romney nu au cum să amelioreze această situaţie dificilă.
Întâmplător, data de 3 octombrie coincide cu aniversarea căsătoriei lui Barack cu Michelle Obama. Prin atitudinea lui la dezbatere, Obama a dat impresia că ar fi vrut să fie altundeva, preferabil cu soţia. De la început, Obama a fost foarte precaut să nu pară agresiv, agitat sau ofensiv. Cei din anturajul lui sunt convinşi că cel mai mare atu al preşedintelui este percepţia publicului că el este mai simpatic decât Romney. Ei au sugerat că ar fi preferabil ca preşedintele să-şi menţină imaginea de om „drăguţ“, care nu doreşte să se angreneze în confruntări verbale dezagreabile cu oponentul său. Astfel, Obama a încercat să se prezinte ca un preşedinte demn, calm şi raţional. Nu a reuşit să arate decât pasivitate şi lipsă de interes. Obişnuit să se confrunte zilnic cu crize interne şi internaţionale care afectează soarta a milioane de oameni, Obama a considerat că torentul de acuzaţii şi critici la care a fost supus din partea lui Romney nu merită o ripostă puternică şi că „mascarada“ dezbaterii este sub demnitatea unui preşedinte. Din nefericire, impresia a fost defavorabilă. Ca să-şi păstreze avantajul de dinainte de dezbatere, Obama va trebui să-şi modifice atitudinea în următoarele două dezbateri. El va trebui să riposteze vehement la acuzaţiile nefondate ale lui Romney. În timpul dezbaterilor, Obama a evitat să-şi menţină privirea asupra oponentului, moderatorului sau spectatorilor din sală. El a încercat să se adreseze direct telespectatorilor („votanţilor“), uitându-se spre camera de filmat. Deoarece dezbaterea nu este o ocazie de a enunţa discursuri, el a dat impresia că era dezinteresat şi detaşat.
Mulţi cred că Obama nu a fost pregătit suficient pentru dezbatere. Evident, chiar în campania pentru realegere, preşedintele trebuie să continue să guverneze. Insuficient pregătit, preşedintele a fost ezitant, laconic şi neconvingător. În multe dintre dezbaterile anterioare dintre un preşedinte american care aspiră să fie reales şi un nou candidat, preşedintele a ratat prima confruntare directă televizată. Contracandidatul este pregătit să critice „eşecurile“ şi „compromisurile“ Administraţiei precedente, pe când fostul preşedinte trebuie să-şi apere „realizările“ care, de obicei, sunt sub aşteptările create de promisiunile oferite înainte de a fi ales.
În trecut, Obama a demonstrat o abilitate oratorică deosebită. Înainte de a fi ales senator şi preşedinte, discursurile lui au încântat electoratul american şi au creat entuziasm. Cu toate acestea, când a participat la dezbateri televizate cu oponenţi ostili şi în cadrul conferinţelor de presă, performanţele lui Obama au fost relativ modeste.
Mai mulţi comentatori politici importanţi afirmă că dezbaterile candidaţilor prezidenţiali au numai un efect marginal asupra votaţilor încă nehotărâţi. Este clar totuşi că performanţa submediocră a lui Obama de la dezbaterea din 3 octombrie a stopat ascensiunea preşedintelui în statele disputate între democraţi şi republicani, precum Ohio, Florida, Virginia şi Colorado. Cu siguranţă, Obama îşi va analiza performanţa de la prima dezbatere, va face corecţiile necesare şi se va pregăti judicios pentru următoarea confruntare cu Romney, programată să aibă loc la Universitatea Hofstra din Hempstead, în statul New York, săptămâna viitoare. //