România vrea măsuri NATO suplimentare în Flancul Estic. Concentrare pe Marea Neagră

Tudor Despina | 22.01.2016

Alianța Nord-Atlantică trebuie să adopte măsuri de securitate suplimentare în Flancul Estic, cu o concentrare asupra regiunii Mării Negre, a spus ministrul Apărării, Mihnea Motoc, într-o discuție cu Secretarul General al NATO.

Pe aceeași temă

 

Întrevederea dintre Motoc și Stoltenberg a avut loc joi, deplasarea ministrului Apărării făcând parte dintr-o vizită extinsă la Bruxelles. În context, Mihnea Motoc a subliniat necesitatea unor măsuri defensive suplimentare celor incluse în Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan – RAP) și a punctat “importanța care trebuie acordată situației de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre”.

 

Flotă NATO pentru Marea Neagră

 

Romania dorește crearea unei forțe navale a NATO în Marea Neagra, potrivit planului de acțiune de la Ministerul Apărării Naționale, care prevede această prioritate strategică în planul de acțiuni afișat pe site-un Guvernului.

 

"Lansarea inițiativei pentru constituirea unei Grupări navale NATO în Marea Neagră, denumită generic Flotila Aliată in Marea Neagra / Black Sea Flotilla", apare la Planul de acțiuni strategice ale Ministerului Apărării pe 2016. Calendarul arată că demersurile vor începe în februarie 2016 și se vor finaliza în luna octombrie. Este un proiect fără costuri, potrivit aceluiași document.

 

Măsura vine probabil ca urmare a noilor poziționări din această zonă, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și întărirea flotei ruse din Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră nu era una deosebită înainte de momentul Crimeea, dar pe parcursul anului trecut s-a observat o întărire a acesteia. Pe fondul tensiunilor Rusiei cu NATO, Flota rusă de la Marea Neagră a primit, în 2014, două submarine cu propulsie hibridă - diesel/electric - de tip 636.3, Novorosiisk şi Rostov-pe-Don.

 

În 2015, oficiali ruși au anunțat consolidarea flotei: "Anul acesta, ne aşteptăm ca fregata Grigorovici să se alăture Flotei din Marea Neagră, în Sevastopol; de asemenea, două submarine militare vor fi trimise la baza din Novorosisk", declara amiralul Alexander Vitko, comandantul grupului naval. Initiativa vine in contextul intaririi sensibile a prezentei rusesti in Marea Neagra, dupa anexarea ilegala a peninsulei Crimeea.

 

Americanii reiau tactica Războiului Rece

 

Sistemul antirachetă Aegis Ashore instalat în România functionează, dar are nevoie de certificare pentru a fi complet activ, a spus comandantul Forțelor Navale americane în Europa.

 

Sistemul antibalistic Aegis Ashore instalat la Deveselu, în județul Olt, este pregătit să își dovedească potențialul și așteaptă o certificare în acest sens. Anunțul a fost făcut de comandantul Forțelor Navale ale SUA în Europa, Amiralul Mark Ferguson.

 

Totul funcționează. Va trage, va funcționa foarte bine. Echipa este la locul ei, iar în prezent suntem în pregătiri. (...) Lucrăm la integrarea sistemului în arhitectura NATO și în curând începem instalarea (celeilalte părți a sistemului – n.r.) în Polonia”, a spus Amiralul Ferguson, citat de Defense News.

 

Oficialul militar american a vorbit la un simpozion național despre noua strategie a forțelor navale americane în Europa. Mark Ferguson a arătat că toate capacitățile localizate pe continentul European operează constant pentru a-și acoperi locația și a menține un profil scăzut, ca parte a unei strategii care era rutină în timpul Războiului Rece și care e un răspuns la agresivitatea Federației Ruse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22