Rubla rusească, în cădere pe fondul prețului scăzut de tranzacționare a țițeiului

Tudor Despina | 20.01.2016

Căderea prețului țițeiului la nivel global continuă să lovească în economia Federației Ruse. Rubla a atins un nou record negativ, pe fondul îngrijorărilor Moscovei asupra unei contracții bugetare masive.

Pe aceeași temă

 

Semnarea acordului nuclar iranian și decizia Teheranului de a crește exporturile de țiței au provocat îngrijorări la Moscova, economia rusă fiind deja supusă presiunii sancțiunilor Occidentale. La scurt timp, ministrul rus de Finanțe atrăgea atenția că economia rusă poate pierde zeci de miliarde de dolari, în conditiile în care bugetul Federației se bazează în proporție de jumătate pe exportul de petrol și gaze.

 

Iar acum, moneda rusă dă semne de slăbiciune. Cu o scădere de 3,2%, rubla a atins săptămâna aceasta un nou record, cursul valutar echivalând o rublă cu 81,07 dolari americani. De la Banca Centrală, guvernatorul Elvira Nabiullina spune însă că rubla este tranzacționată la o valoare corectă și nu are nevoie de sprijin.

 

Căderea monedei Rusiei este o urmare a creșterii exportului de petrol iranian, fapt ce a dus prețul țițeiului la un nou nivel minim. “Dacă petrolul cade la 25$, e posibil ca rubla să atingă nivelul de 83$”, a spus Vadim Bit-Avragim, manager de capital în Moscova, subliniind că acesta nu este cel mai rău scenariu.

 

Însă această situație nu pare să atragă o intervenție a Băncii Centrale a Rusiei. Într-un interviu, guvernatorul Nabiullina a spus că Banca nu va interveni în piața valutară dacă evoluția rublei nu amenință stabilitatea industriei bancare a țării. “Rubla e aproape de nivelul fundamental. Vom interveni doar dacă apreciem riscuri la stabilitatea financiară. Acum nu sunt asemenea riscuri”, a arătat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, potrivit Bloomberg.

 

Pierderi de 38 de miliarde dolari

 

Ridicarea sanctiunilor asupra Iranului risca sa loveasca in economia Rusiei. Continua cadere a pretului titeiului poate afecta bugetul de stat rusesc cu peste 38 de miliarde de dolari.

 

Anuntul a fost facut de ministrul rus de Finante. Intr-un interviu acordat weekend-ul trecut, oficialul rus a spus ca o cadere continua a pretului petrolului poate insemna o contractie cu peste trei trilioane de ruble (38,6 miliarde de dolari) a bugetului de stat. Moscova a fost lovita de colapsul pretului global la titei inca de la jumatatea lui 2014, in conditiile in care vanzarile de energie inseamna jumatate din veniturile la bugetul de stat.

 

Pretul principalul nostru produs de export a cazut de patru ori”, a spus Anton Siluanov. Bugetul actual al Rusiei pentru 2016 a fost calculat avand ca reper un pret al petrolului de 50 de dolari. Vineri, titeiul a fost tranzactionat cu 27$. “Avem, asadar, o diferenta de doua ori si vreau sa spun ca pentru bugetul de stat acest lucru echivaleaza cu peste trei trilioane de ruble”, a explicat Siluanov.

 

Situatia a fost creata ca urmare a ridicarii sanctiunilor impuse Iranului, dupa activarea acordului nuclear cu marile puteri, in weekend-ul trecut. Imediat după ce sâmbătă au fost ridicate sancțiunile impuse Iranului, ministerul petrolului și comerțului exterior de la Teheran a anunțat creșterea exporturilor de țiței cu 500.000 de barili pe zi, pe o piață deja inundată de statele OPEC, supraproducție ce a dus la căderea prețului sub 30 de USD barilul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22