Pe aceeași temă
Rusia și Ucraina se acuză reciproc de „acțiuni provocatoare“ în Marea Neagră, într-o zonă în care ambele țări au dreptul de a naviga. Tensiunile au escaladat duminică, după ce Rusia a oprit trei nave ucrainene să pătrundă în Marea Azov, prin strâmtoarea Kerci, transmite Reuters.
Un tratat bilateral conferă celor două țări dreptul de a folosi Marea Azov, care este legată prin strâmtoarea foarte îngustă Kerci de Marea Neagră. Însă tensiunile în zonă au crescut odată cu anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014. Rusia poate controla accesul prin această strâmtoare, după ce a construit un pod care leagă Crimeea de sudul Rusiei.
Tensiunile au apărut duminică după ce Rusia a încercat să intercepteze în Marea Neagră cele trei nave ucrainene – două nave de luptă și un remorcher -, acuzându-i pe ucraineni că au intrat ilegal în apele teritoriale rusești.
Marina ucraineană a declarat că o navă rusească a izbit remorcherul, producându-i daune, într-un incident în care Rusia s-a comportat agresiv și ilegal. Reprezentanții Marinei ucrainene au susținut că vasul avea dreptul să treacă prin acea zonă, fiind pe ruta dintre Odesa și Mariupol, care presupune trecerea prin Strâmtoarea Kerci.
De cealaltă parte, rușii au acuzat Ucraina de ”acțiuni provocatoare“, prin faptul că nu a informat în avans asupra trecerii navelor, iar acestea au executat manevre periculoase.
Un martor a declarat duminică pentru Reuters că o navă de transport marfă a fost folosită pentru a bloca canalul de sub pod și că a văzut două avioane ruse Suhoi Su-25 rusești care survolau zona. Televiziunea de stat din Rusia a anunțat că elicoptere de luptă rusești au fost, de asemenea, dislocate în zonă.
Cronologia evenimentelor (G4Media.ro)
Ora 00.57: În curtea Ambasadei Rusiei din Kiev au fost aruncate fumigene, mai mulți ucraineni nemulțumiți s-au strâns în fața clădirii, potrivit TV Rain. Dispozitivul forțelor de securitate ucrainean a fost întărit
Ora 00.34: Președintele Petro Poroșenko a propus adoptarea legii marțiale pentru 60 de zile, Consiliul de Apărare a aprobat, mâine va fi discutată propunerea în Parlamentul Ucrainei.
Ora 00.06: România a reacționat oficial și cere Rusiei să stopeze actul de agresiune: ”Suntem profund preocupați de evenimentele din Marea Azov. Agresiunea și violarea dreptului internațional sumbinează securitatea în întreaga regiune. România susține pe deplin integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și dreptul de a-și utiliza apele teritoriale”. Vezi aici mai multe detalii
Ora 23.43: Ucraina cere oficial o ședință a Consiliului de Securitate al ONU privitoare la ”agresiunea Rusiei” – ministerul de Externe de la Kiev
Ora 23.32: NATO cere Rusiei să calmeze situația și să permită navelor ucrainene accesul în porturile din Marea Azov
Ora 23.23: În circa 45 de minute va începe în Ucraina ședința Consiliului Național de Apărare. Consiliul ar putea decreta legea marțială
Ora 23.17: Serviciul secret rus FSB, citat de Ria Novosti, confirmă că a sechestrat cele trei nave ucrainene: Berdyansk, Nikopole și Yani Kapu
Ora 23.09: A reacționat pe Twitter și ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics: Urmărim îndeaproape veștile alarmanete din Marea Azov, blocarea traficului prin Strâmtoarea Kerci de către Rusia și atacul împotriva Marinei Ucrainene sunt violări clare ale dreptului internațional și ar trebui condamnate de comunitatea internațională. Rusia trebuie să calmeze situația”.
Ora 23.04: Ucraina susține că 6 marinari ar fi fost răniți după ce trupele FSB au deschis focul (TV Rain)
Ora 22.47: Agenția rusă Ria Novosti, controlată de Kremlin, susține că armata ucraineană ar fi deschis focul asupra forțelor pro-ruse care controlează Donețk. Informația nu a fost confirmată din surse independente.
Ora 22.30: Vasele ucrainene se întorc spre Berdyansk, transmite FSB (fosta KGB), citată de televiziunea rusă TV Rain. FSB este instituția responsabilă de incident. Serviciul secret rus susține că incidentul ar fi fost provocat intenționat de Ucraina, fără a aduce însă dovezi
Ora 22.28: Ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, e primul oficial dintr-un stat NATO care a reacționat: ”Condamnăm cu tărie mișcarea Rusiei de a bloca Strâmtoarea Kerci și de a captura un vas ucrainean. Nu poate fi calificat altfel decât un act de agresiune & o altă violare flagrantă a dreptului maritim. Astfel de acțiuni subminează securitatea întregii regiuni.
Ora 22.19: Doi membri ai echipajelor celor trei vase ucrainene sunt răniți (două fregate și un remorcher), transmite Kyiv Post.
Ora 22.13: Un clip video arată exact momentul în care vasul rusesc militar lovește o mică ambarcațiune ucraineană. Imaginile par filmate chiar de pa vasul rus agresor
Ora 21.44: Rusia a blocat strâmtoarea Kerci cu ajutorul unor vase de dragaj, interzicând practic accesul vaselor ucrainene (Interfax)
Ora 21.42: Serviciul de presă al Marinei ucrainene anunță că Rusia a capturat cele trei nave ucrainene. Președintele Petro Poroșenko a convocat de urgență un consiliu militar, transmite Kyiv Post.
Ora 21.13: Marina ucraineană acuză Rusia că a deschis focul asupra unor fregate în Marea Neagră, lovind una și rănind un membru al echipajului, transmite Reuters. Marina din Ucraina a făcut declarațiile pe pagina sa de Facebook.