Pe aceeași temă
Actual guvernator al regiunii Odessa din Ucraina, Saakashvili a facut cateva declaratii in cadrul unui interviu pentru Radio Europa Libera. “Sunt convins ca Vladimir Putin va pierde. Kremlinul a suferit o infrangere militara in estul separatist al Ucrainei. Dupa Siria si Ucraina, urmatorul pas este prabusirea regimului Putin si probleme majore pentru integritatea teritoriala a Rusiei”, a afirmat fostul lider georgian.
Din punctul sau de vedere, “Rusia e o tara care a incetat sa isi mai respecte vecinii, o tara care trateaza alte teritorii drept colonii, cum ar fi Nordul Caucazului. E clar ca Moscova va pierde controlul asupra acestor teritorii, pentru ca aceasta e consecinta politicilor lui Putin. Va veni momentul cand Kremlinul se va confrunta cu patru sau cinci ani de instabilitate. E inevitabil, pentru ca nu exista o clasa politica cu o capacitate de a prelua puterea dupa Putin. Ucraina, Moldova si Georgia isi vor recupera teritoriile”, a adaugat Saakashvili.
Teritoriile la care face referire fostul oficial georgian sunt asa-zisa regiune Transnistria in Moldova, acolo unde se afla o armata “de pacificare” ruseasca, Crimeea si regiunile separatiste din estul Ucrainei si teritoriile separatiste Abhazia si Osetia de Sud, in Georgia.
Osetia vrea unirea cu Moscova
In luna Octombrie, presa internationala scria despre intentia regiunii separatiste Osetia de Sud de a organiza un referendum pentru unirea cu Rusia, dupa modelul Crimeea. O asemenea mutare, scriau atunci cei de la Reuters, ar deteriora si asa tensionata relatie cu Vestul dupa implicarea in Ucraina si Siria.
Potrivit presedintelui auto-proclamatei republici Osetia de Sud, un plan in acest sens a fost fixat cu ocazia unei intrevederi cu unul dintre cei mai apropiati consilieri ai presedintelui rus Vladimir Putin, Vladislav Surkov.
“Realitatea politica de astazi ne obliga sa facem o alegere istorica si sa ne reunim cu Rusia astfel incat sa asiguram securitatea si succesul republicii noastre pentru secolele viitoare”, a spus Leonid Tibilov, potrivit unei declaratii lansate dupa intalnirea cu Surkov. Desi nu a dat o data pentru referendum, urmand ca o decizie procedurala sa fie luata in acord cu Kremlinul, Tibilov si-a exprimat increderea in “rezultatul pozitiv” al initiativei.
Alaturi de Abhazia, Osetia de Sud reprezinta cea de-a doua regiune separatista asupra careia Moscova a avut castig de cauza in scurtul razboi purtat impotriva Georgiei, in 2008. Dupa acest moment, rusii au reorganizat ambele regiuni ca tari intependente, insa aflate sub influenta directa a Kremlinului.
Occidentul nu recunoaste separatismul din Georgia
Alianta Nord Atlantica nu recunoaste asa-zisul tratat de alianta si integrare semnat intre regiunea georgiana Osetia de Sud si Rusia, in 18 martie. NATO percepe actul respectiv drept o alta incercare a Moscovei de a submina eforturile comunitatii internationale pentru intarirea securitatii si stabilitatii in regiune.
Alianta considera ca asa-zisul tratat violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei si contrazice in mod ostentativ pricipiile legislatiei internationale, ale OSCE si responsabilitatile asumate de Rusia in cadrul comunitatii internationale. Actul “nu contribuie la o rezolvare pasnica si de durata a situatiei din Georgia”, transmite NATO
Potrivit Aliantei, “Osetia de Sud si Abhazia sunt parti integrale ale Georgiei. NATO sustine in totalitate suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei in granitele sale recunoscute international. Continuam sa cerem Rusiei sa renunte la acest act si sa isi retraga fortele din Georgia”, mai transmite Alianta Nord Atlantica.