Pe aceeași temă
Imaginile au fost distribuite inițial pe Baza, unul dintre cele mai populare canale de Telegram din Rusia, afirmându-se că 10.000 de militari sunt mobilizați în Groznîi pentru a fi trimiși în Ucraina.
Neil Hauer, jurnalist colaborator al CNN, The Guardian și Al Jazeera și corespondent din partea bne IntelliNews pentru Rusia, Ucraina și zona Caucazului, a distribuit alte imagini video din capitala cecenă, afirmând că trupele urmează să fie desfășurate în Rusia.
Imagini similare au fost distribuite și pe contul de Twitter al NEXTA TV, canalul fondat de Roman Protasevici, disidentul bielorus arestat la Minsk după deturnarea unui zbor al companiei Ryanar în luna mai a anului trecut.
Televiziunea locală Groznîi TV anunță joi că „șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, s-a adresat audienței. El a menționat că militarii Republicii Cecene sunt gata să îndeplinească orice ordin al președintelui țării (n.r. Vladimir Putin)”.
„Reamintim că Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina după apelul autorităților din Republicile Populare Donețk și Lugansk cu cererea de a oferi asistență pentru respingerea agresiunii de la Kiev”, adaugă televiziunea locală.
Într-un articol separat, Groznîi TV susține că la adunare au participat peste 12.000 de militari și că Ramzan Kadîrov „îl sfătuiește” pe președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își ceară scuze față de Putin.
„Profitând de această ocazie, vreau să-i dau un sfat actualului președinte Zelenski, astfel încât să-l sune pe președintele nostru, comandantul suprem Vladimir Vladimirovici Putin și să-și ceară scuze că nu a făcut un pas înapoi la timp”, a spus el.
„Să facă acest lucru pentru a salva Ucraina. Să ceară iertare să fie de acord cu toate condițiile propuse de Rusia, acesta va fi pasul cel mai corect și patriotic pentru el”, a spus Ramzan Kadîrov.
Anunțul mobilizării de soldați în Cecenia vine în contextul în care ministerul britanic al Apărării a afirmat într-o evaluare postată pe Twitter vineri după-masa că, în pofida faptului că au ajuns în suburbiile Kievului, forțele rusești au făcut progrese limitate până la această oră, iar Ucraina își menține controlul asupra orașelor-cheie.
****
Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.
El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.
Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.
Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.
Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.