Rusia a prezentat lista cu cereri față de „politica agresivă a NATO” și cere garanții ferme

Laurentiu Gheorghe | 17.12.2021

Ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat că Rusia și Occidentul trebuie să pornească de la zero în refacerea relațiilor: „Moscova nu mai este dispusă să suporte situația actuală”.

Pe aceeași temă

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează AFP şi EFE.

 

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.

 

Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

 

''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

 

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

 

Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă''.

 

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.

 

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.

 

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.

 

Agenția de știri RIA a punctat propunerile-cheie ale Moscovei:

  • Să excludă continuarea extinderii NATO și aderarea Ucrainei la alianță

  • Să nu desfășoare trupe și arme suplimentare în afara țărilor în care se aflau în mai 1997 (înainte ca vreo țară din Europa de Est să adere la alianță), cu excepția unor cazuri excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO

  • Să renunțe la orice activitate militară a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală

  • Să nu amplaseze rachete cu rază intermediară și cu rază scurtă de acțiune acolo unde pot lovi teritoriul celeilalte părți

  • Să nu desfășoare exerciții militare cu mai mult de o brigadă, într-o zonă de frontieră convenită și să facă schimb regulat de informații cu privire la exercițiile militare

  • Să confirme faptul că părțile nu se consideră reciproc ca adversari și că sunt de acord să rezolve toate disputele pe cale pașnică și să se abțină de la utilizarea forței

  • Să se angajeze să nu creeze situații care ar putea fi percepute ca o amenințare de către cealaltă parte

  • Să creeze linii telefonice directe pentru comunicări de urgență.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22