Pe aceeași temă
Este vorba de una dintre cele mai moderne nave din dotarea marinei rusești, fregata „Amiral Gorșakov”, care are la bord rachete de croazieră Kalibr și hipersonice Zircon cu capabilități nucleare. Anunțul privind desfășurarea fregatei a fost făcut cu un mare impact public, având în vedere că Vladimir Putin a participat online alături de ministrul Apărării, Serghei Șoigu, la ceremonia de intrare a navei în serviciul de luptă care a avut loc miercuri.
Putin s-a mai adresat și lui Igor Krokhmal, comandantul fregatei care poartă numele „Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov” – și i-a amintit că nava în misiune este înarmată cu rachetele hipersonice Zircon – din nou un mesaj cu dedicație prin care s-a dezvăluit publicului intrarea în dotarea marinei ruse a celor mai moderne rachete.
„De data aceasta nava este echipată cu cel mai recent sistem de rachete hipersonice – „Zircon” – care nu are corespondent (occidental – n.r.)”, a spus Putin. „Aș dori să urez echipajului navei succes în serviciul lor pentru binele Patriei”.
Nava de luptă este așteaptă să patruleze și în Marea Mediterană la un moment dat în timpul misiunii din Oceanul Atlantic însă itinerariul și perioada misiunii nu a fost prezentat cu claritate.
„Nava a fost încărcată cu focoase pentru rachetele Zircon și Kalibr, echipamente de apărare aeriană, torpile și artilerie. Echipajul navei este pregătit să îndeplinească sarcinile serviciului de luptă”, a spus comandantul Krohmal la ceremonia difuzată în direct de postul TV Rossiya-24.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că fregata „Amiral Gorșakov” va pleca într-o călătorie lungă în Oceanul Atlantic şi Indian, precum şi în Marea Mediterană.
Nava este capabilă să provoace lovituri devastatoare, iar rachetele Zircon pot atinge viteze de până la Mach 9 (de nouă ori viteza sunetului) și pot trece de orice sistem de apărare antiaeriană, a mai precizat Șoigu.
„Eforturile principale ale misiunii militare se vor concentra pe contracararea amenințărilor la adresa Rusiei, pe menținerea păcii și stabilității regionale împreună cu țările prietene. După exerciții și antrenamente, echipajul va exersa folosirea armelor hipersonice și a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune în diferite condiții”, a declarat Șoigu.
Potrivit cotidianului The Telegraph, nava se află deja în Atlantic, pe baza raportului publicat miercuri: „o navă de război înarmată cu noi rachete de croazieră hipersonice care se află într-o misiune de antrenament [a trecut] pe lângă Marea Britanie, în direcția Oceanului Atlantic, urmând să navigheze și pe Oceanul Indian și în Marea Mediterană”.
Toate aceste mutări survine testării cu succes în cursul anului trecut a rachetei Șarmat – o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte focoase nucleare – lansări care au fost prezentate în videoclipuri foarte mediatizate.
Reamintim că Kremlinul a avertizat în repetate rânduri Occidentul să nu se implice prea profund în războiul din Ucraina, mai ales după ce administrația SUA a autorizat transferul sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.
Washingtonul a subliniat că niciun militar american nu va deservi bateriile Patriot, însă instruirea ucrainenilor va dura ceva timp – cel puțin șase luni – pentru ca aceste sisteme de rachete să devină operaționale pe câmpul de luptă.