Pe aceeași temă
Reuters citează o sursă din armata siriană care spune că forțele guvernamentale vor încercui în curând orașul Aleppo, cu susținerea aviației militare ruse. Între timp, Turcia – stat care a sprijinit rebeliunea siriană, a cerut Statelor Unite să adopte o poziție mai fermă împotriva intervenției Rusiei în Siria. Anakara susține că discuțiile pentru pace purtate zilele acestea la Geneva sunt inutile cât timp Rusia continuă să bombardeze.
Suspendarea negocierilor pentru pace de către Națiunile Unite, miercuri, vine pe fondul unei ofensive majore a armatei lui Assad, cu susținerea rușilor, împotriva rebelilor. Forțele guvernamentale au tăiat o rută majoră folosită de rebeli pentru aprovizionare către Aleppo, oraș strategic, cel mai mare înaintea izbucnirii războiului.
Turcii susțin că, pe fondul loviturilor aeriene ale rușilor, până la 70.000 de refugiați din Aleppo se îndreaptă către graniță. Situația prezintă îmbunătățiri pentru guvernul lui Assad, după luni de zile în care forțele rebele au amenințat regiuni cruciale aflate sub control guvernamental, în vestul Siriei.
Cu ajutorul rușilor, al Hezbollahului și al luptătorilor iranieni, armata lui Assad începe să recâștige teren în puncte importante de pe frontul de vest, acolo unde sunt localizate cele mai importante orașe siriene. Acum, rușii susțin că au remarcat “semnale privind pregătiri ascunse derulate de Forțele Armate Turce în vederea unor acțiuni active pe teritoriul sirian”. Ankara nu a comentat, potrivit sursei citate.
O eventuală incursiune militară turcă în Siria ar reprezenta o escaladare majoră a unui conflict care a atras deja multipli combatanți. Situația ar reprezenta un risc sporit, prin prisma unei eventuale confruntări directe ruso-turce, Ankara fiind membru NATO. În continuare, părți din teritoriul sirian sunt controlate de rebeli, de Daesh (Statul Islamic) în est, de milițiile kurde în nord și de un mozaic de grupări în vestul țării.