Rusia acuză folosirea ilegală a telefoanelor în cazarma din Makiivka, permițând localizarea lor

L. G. | 04.01.2023

Ministerul rus al Apărării dă vina pe folosirea telefoanelor de către soldații săi, ceea ce a permis trupelor ucrainene să-i localizeze în cazarma improvizată din Makiivka și să-i atace cu rachete Himars.

Pe aceeași temă

Numărul soldaților morți la Makiivka a crescut la 89 a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării. Reacția ministerului vine pe fondul furiei crescânde în rândul comentatorilor ruși, care vorbesc din ce în ce mai mult cu privire la ceea ce ei consideră o campanie militară criminală în Ucraina, relatează Reuters.

Moscova a declarat anterior că 63 de soldați ruși au fost uciși în noaptea de Anul Nou.

Cea mai mare parte a furiei de pe rețelele de socializare a fost îndreptată mai degrabă asupra comandanților militari decât asupra președintelui rus Vladimir Putin, care nu a comentat deocamdată public atacul ucrainean și care reprezintă o lovitură puternică de imagine după ce armata rusă a fost nevoită să se retragă din mai multe regiuni în ultimele luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că patru rachete ucrainene au lovit o cazarmă temporară amenajată în clădirile unei școli profesionale din Makiivka, oraș geamăn al capitalei regionale Donețk, din estul Ucrainei, aflată sub control rusesc.

Deși a fost lansată o anchetă oficială, principalul motiv al atacului a fost în mod clar utilizarea ilegală în masă a telefoanelor mobile de către militari, acuză conducerea de la Moscova.

„Acest factor a permis inamicului să urmărească și să determine coordonatele locației soldaților pentru o lovitură cu rachete”, se arată într-un comunicat emis miercuri.

Cu toate acestea, Semyon Pegov, un important corespondent de război rus, care  fost decorat cu Ordinul Curaj chiar de către președintele către Putin la sfârșitul anului 2022, a pus sub semnul întrebării concluzia Ministerului Apărării.

Într-o postare pe rețeaua Telegram, Pegov a spus că Ucraina ar fi putut să localizeze trupele și cu ajutorul dronelor și scurgerea de informații, nu neapărat prin utilizarea telefoanelor mobile.

„Povestea «mobilelor» nu este foarte convingătoare”, a spus Pegov. "Rareori spun asta - dar acesta este cazul când probabil ar fi mai bine să taci, cel putin pana la sfarsitul anchetei. Ca atare pare o incercare directa de a nu fi învinovățiți comandanții militari."

Pegov a mai spus că numărul victimelor va crește.

"Din păcate, numărul victimelor va continua să crească. Datele anunțate reprezintă cel mai probabil numărul celor care au fost identificați imediat. Lista celor dispăruți, din păcate, este mult mai lungă. Nu pot dezvălui sursele mele, dar le consider de încredere".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care rareori comentează acțiunile armatei ucrainene în teritoriile controlate de ruși, nu a menționat atacul în mesajul video de marți.

O anchetă oficială a fost demarată la Moscova, iar oficialii găsiţi vinovaţi vor fi aduşi în faţa justiţiei şi se iau măsuri pentru a preveni evenimente similare în viitor, se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Şoigu.

Şcoala profesională din Makiivka era plină de soldați mobilizați în momentul atacului ucrainean. În plus, în apropierea cazarmei era depozitată şi muniţia, care a explodat la rândul ei în momentul atacului, amplificând amploarea distrugerilor.

Unii comentatori şi politicieni ruşi au acuzat armata de incompetenţă, spunând că trupele nu ar fi trebuit să fie cazate într-un loc atât de vulnerabil. Pavel Gubarev, fost oficial de rang înalt al conducerii proruse din Doneţk, a declarat că decizia de a găzdui un număr mare de soldaţi într-o singură clădire a fost o „neglijenţă criminală".

„Dacă nimeni nu este pedepsit pentru acest lucru, atunci situaţia se va înrăutăţi", a avertizat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22