Pe aceeași temă
Viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin acuză Chișinăul că a „renunțat” la acordurile încheiate anterior în formatul convenit vu autoritățile de la Tiraspol, totul sub „dictarea Occidentului", relatează deschide.md.
„Situația din reglementarea transnistreană în 2022 s-a deteriorat semnificativ. Autoritățile moldovene actuale, sub dictarea Occidentului, au urmat un curs de renunțare la acordurile încheiate anterior și de limitare a tuturor formelor de interacțiune cu Transnistria. Acest lucru a dus la o răcire fără precedent a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În prezent, activitatea formatului de negociere «5 + 2» a fost înghețată. Acest lucru se explică nu numai prin evenimentele din Ucraina. Pauza de lucru are loc din octombrie 2019. Motivul îl reprezintă pozițiile diametral opuse ale Chișinăului și Tiraspolului cu privire la aproape toate aspectele cheie ale negocierilor”, a spus Mihail Galuzin în interviu.
Negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.
Legea privind combaterea separatismului
„Astăzi, ambele maluri ale Nistrului se confruntă cu probleme dificile de energie, transport, logistică, sociale și de altă natură. Se pare că acest lucru ar trebui să stimuleze Chișinăul și Tiraspolul să caute un numitor comun în interesul cetățenilor lor. Cu toate acestea, partea moldovenească nu este pregătită pentru un dialog constructiv cu Transnistria. Autoritățile moldovene au lăsat fără răspuns apelurile repetate ale Tiraspolului la masa negocierilor.
Mai mult, recent, la Chișinău, a fost adoptată în mod accelerat o „lege privind combaterea separatismului”, care, de fapt, elimină toți locuitorii Transnistriei din domeniul juridic. La rândul său, Kievul, care, apropo, împreună cu Rusia, este mediator și garant al așezării, după începerea unei operațiuni militare speciale, a închis secțiunea transnistreană a frontierei moldo-ucrainene. Acest lucru este folosit de Chișinău pentru a aplica elemente ale blocadei de transport și economice a regiunii.
Pe scurt, Rusia, în calitate de garant și mediator, depune eforturi politice și diplomatice pentru a păstra formatul 5+2 ca singurul mecanism alternativ de negociere. Principalul lucru acum este să prevenim o degradare și mai mare a dialogului dintre Chișinău și Tiraspol”, a mai punctat oficialul rus.
Moldova denunță acordurile semnate cu CSI
Guvernul moldovean începe procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI – o construcție politică dominată de Rusia), transmite portalul IPN.
Decizia vine după ce mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova.
Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, toate obiectivele de politică de externă și participările în organizații internaționale vor fi subordonate obiectivului de integrare europeană, transmite IPN.
„Instituțiile noastre au făcut o analiză, predominant ministerele, privind relevanța mai multor acorduri semnate în cadrul CSI. În aceste zile demarăm procesul de retragere a Republicii Moldova din mai multe zeci de acorduri. Acum compilăm lista, iar apoi o vom publica. Doar pe linia Ministerului Afacerilor Interne vom merge pe denunțare a circa 20 de acorduri”, a declarat Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
Sunt aproximativ 330 de acorduri pe care Republica Moldova le-a semnat pe parcursul ultimilor 30 de ani. Vicepremierul a menționat că această denunțare este absolut legală.
Relațiile dintre Rusia și Republica Moldova sunt tensionate
Acuzațiile ministerului rus al Apărării apar în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Republica Moldova au crescut în ultimele luni după ce rachete rusești îndreptate spre Ucraina au intrat în spațiul aerian moldovean, iar autoritățile de la Chișinău au acuzat Kremlinul că alimentează protestele antiguvernamentale, fapt pe care acesta îl neagă. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat săptămâna trecută Moscova că plănuiește o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul, în timp ce purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a spus luni că relațiile dintre cele două țări sunt "foarte tensionate". Invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie a provocat temeri că Moscova ar putea încerca să ocupe regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, unde menține o mică prezență militară. Rusia a negat anul trecut că vrea să intervină în Republica Moldova după ce autoritățile din Transnistria au afirmat că au fost vizate de o serie de atacuri, informează Agerpres.