Pe aceeași temă
„Potrivit informațiilor disponibile, reprezentanții acestei unități a marinei britanice au luat parte la planificarea, furnizarea și punerea în aplicare a unui atac terorist în Marea Baltică la 26 septembrie anul acesta - aruncând în aer gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2", a declarat ministerul rus.
Într-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, aceeaşi sursă a susţinut că atacul cu drone de sâmbătă dimineaţa de la Sevastopol împotriva marinei militare ruse a fost pregătit de personalul militar al celui de-al 73-lea centru ucrainean de operaţiuni maritime speciale şi efectuat de specialişti britanici cu baza la Oceakov, în regiunea ucraineană Mikolaiv.
Potrivit Moscovei, navele atacate participau la protecţia convoaielor de nave cu care se exportă cereale din Ucraina.
Ministerul Apărării al Federației Ruse a recunoscut că exploziile de la Sevastopol au deteriorat dragatorul de mine „Ivan Golubeț” și gardul de plasă din Golful Pivdenna. Potrivit declarației rușilor, trupele ucrainene au folosit 9 vehicule aeriene fără pilot și 7 drone navale pentru a efectua loviturile. Mihailo Razvojaev a adăugat că forțele ruse au doborât toate dronele și un vehicul de suprafață. El a numit incidentul cel mai masiv atac asupra Sevastopolului de la începutul invaziei pe teritoriul Ucrainei.
La Sevastopol, rușii au început să ia măsuri de urgență, încercând să împiedice armata ucraineană să efectueze noi lovituri. După incidentul din 29 octombrie, așa-numitul „guvernator” al orașului, Mihailo Rozvojaev, a ordonat oprirea tuturor camerelor de supraveghere video sau închiderea accesului la acestea pentru populația civilă.
Marea Britanie a negat sâmbătă afirmațiile Rusiei potrivit cărora personalul marinei britanice ar fi aruncat în aer luna trecută gazoductele Nord Stream, calificându-le drept „afirmații false de o amploare epică”, informează Reuters.
„Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală din Ucraina, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.
„Această ultimă poveste inventată spune mai multe despre argumentele care se poartă în interiorul guvernului rus decât despre Occident”, a mai precizat oficialul britanic.
Rusia a acuzat anterior Occidentul pentru exploziile de luna trecută care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, construite de Rusia, pe fundul Mării Baltice.
Dar Rusia nu a oferit niciodată până acum detalii specifice despre cine a fost responsabil pentru avariile provocate conductelor, care erau anterior cele mai mari rute pentru livrările de gaz rusesc către Europa.
Kremlinul a declarat în repetate rânduri că acuzațiile privind responsabilitatea Rusiei pentru avarii sunt „stupide”, iar oficialii ruși au declarat că Washingtonul a avut un motiv, deoarece dorește să vândă mai mult gaz natural lichefiat (GNL) în Europa. Statele Unite au negat implicarea.