Rusia, acuzată că a spionat lideri UE cazați la Sofia în timpul președinției rotative

Dora Vulcan | 14.09.2018

Guvernul de la Sofia este în centrul unui scandal uriaș, după ce s-a aflat că serviciile secrete ruse ar fi ascultat lideri ai țărilor UE care au vizitat Bulgaria în perioada ianuarie-iulie 2018, când ţara deţinea președinția rotativă a Consiliului UE.

Pe aceeași temă

 

 

 Proprietarul hotelului de cinci stele care i-a găzduit pe liderii europeni și microfoanele rusești este anchetat, notează The Insider. preluat de Deschide.md.

 

Este vorba despre hotelul „Marinela”, dintr-un cartier rezidențial al orașului Sofia. Proprietarul acestui edificiu este oligarhul bulgar Vetko Arabadjiev, proprietar al încă unui hotel și a unei fabrici de zahăr.

 

Primul care a vorbit despre scandalul de ascultare a fost jurnalistul bulgar Grigor Lilov: el a declarat la postul de televiziune bTV că perchezițiile în hotelul Marinela sunt legate de un scandal de interceptare.

 

Oligarhul este așteptat la procuratura bulgară, deoarece acesta se află în Franța cu soția, iar statul bulgar l-a  dat în urmărire prin Interpol.

 

Familia Arabadjiev are o faimă proastă în Bulgaria, fiul acesteia fiind arestat după ce, în același hotel, au fost depistate peste 5 milioane de euro în cutii și valize.

 

În ciuda tuturor scandalurilor cu implicarea acestei familii, Comisia de organizare a președinției rotative a Consiliului UE a acordat acestui hotel dreptul de a găzdui oficiali de rang înalt din UE și lucrări legate de președinția bulgară.

 

Procuratura de la Sofia nu confirmă că perchezițiile au fost legate de un scandal de interceptare și ascultare: oficial, cauza penală a fost pornită pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Doar că la percheziții a participat însuși adjunctul procurorului general al Bulgariei.

 

„Hotelul era ascultat din subsol și până la acoperiș. Aici apare întrebarea: se putea face asta fără ca proprietarul hotelului să știe despre asta? Vorbim despre aparatură foarte serioasă și vreau să subliniez că nu a fost vorba despre tehnica serviciilor secrete bulgare”, a subliniat jurnalistul Grigor Lilov.

 

Jurnalistul a menționat că oligarhul Vetko Arabadjiev avea dosar la serviciile secrete încă din perioada Bulgariei socialiste și că ar fi în strânse relații cu Partidul Socialist bulgar care, la rândul său, este susținut de Moscova. Lilov spune că Arabadjiev ar fi fost conectat la așa-numitele „valize roșii” care, la finele anilor '80, scoteau capitalul din țările socialiste.

 

Oligarhul Arabadjiev ar fi în relații apropiate și cu premierul Boiko Borisov, fiind parteneri în anii '90 în mai multe afaceri, ba chiar în structuri de crimă organizată, mai susține jurnalistul bulgar.

 

Un fost ofițer al serviciilor secrete bulgare a presupus că anume Rusia ar sta în spatele ascultării oficialilor europeni, deoarece, în timpul președinției bulgare la Consiliul UE, anume Moscova a demonstrat o activitate sporită atât în plan mediatic, cât și diplomatic.

 

„Serviciile secrete din țările NATO și UE au avertizat în repetate rânduri Bulgaria despre faptul că este obiectul unui război hibrid dus de Rusia împotriva sa. Mai mult decât atât, serviciile secrete străine au menționat că Moscova deține o vastă infrastructură cu care poate să realizeze asemenea obiective”, a adăugat fostul agent secret bulgar.

 

Ex-ofițerul a mai spus că acest hotel a fost unul preferatul rezidenților serviciilor secrete sovietice și rusești.

 

Anul trecut, și serviciile secrete din Macedonia au pornit o anchetă în care învinuiau serviciile ruse de ascultarea mai multor lideri politici de la Skopje.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22