Rusia, acuzată că provoacă un război al cerealelor. Moscova neagă responsabilitatea pentru scumpiri

L. G. | 15.05.2022

Grupul G7 a anunțat că este preucupat de găsirea de rute alternative pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, deoarece invadarea țării de Rusia a dus la riscul unei „crize globale a foamei”.

Pe aceeași temă

Miniștrii de externe din G7 au promis după reuniunea de sâmbătă să consolideze izolarea economică și politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei și să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al cerealelor” purtat de Moscova.

La întâlnirea ce a avut loc la un castel vechi de 400 de ani din stațiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, diplomați de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia, Japonia, Statele Unite și Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistența militară și de apărare „atât timp cât va fi necesar”, relatează Reuters.

„Criza globală a foametei”

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că grupul G7 al națiunilor industrializate caută de urgență rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a crescut riscul unei „crize globale a foamei".

„Oamenii vor muri în Africa și în Orientul Mijlociu și ne confruntăm cu o întrebare urgentă: cum pot fi hrăniți oamenii din întreaga lume? Oamenii se întreabă ce se va întâmpla dacă nu vom avea cerealele de care avem nevoie și pe care le primeam din Rusia și Ucraina”, a spus Baerbock.

Aproximativ 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene, aflate sub blocada impusă de Rusia în Marea Neagră. În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar țările cu venituri mici și medii au fost beneficiari importanți. Principalele destinații de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh și Libanul.

„Fiecare tonă pe care o putem scoate va ajuta puțin la rezolvarea acestei crize a foamei. În situația în care ne aflăm, fiecare săptămână contează”, a spus Annalena Baerbock.

Prețul grâului a crescut vertiginos în ultimele săptămâni din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare precum și de o serie de secete din întreaga lume.

India interzice exporturile de cereale

Îngrijorările legate de situația aprovizionării s-au adâncit sâmbătă, când India a anunțat că interzice exporturile de grâu, o măsură care este posibil să crească prețurile alimentelor și să alimenteze foametea în țările sărace care se bazează pe importurile de cereale, notează FT.

Guvernul de la New Delhi a declarat că interdicția a fost concepută pentru a „gestiona securitatea alimentară generală a țării".

Anunțul a fost publicat vineri în Monitorul Guvernului de către Direcția Comerț Exterior. Se menționa: „există o creștere bruscă a prețurilor la alimente în general și ale grâului, în special, la nivel mondial, care rezultă din mulți factori, urmarea fiind că securitatea alimentară a Indiei, a țărilor vecine și a altor țări vulnerabile este în pericol”.

În comunicat final al întâlnirii G7 se precizează că grupul este „hotărât să accelereze un răspuns multilateral coordonat pentru a menține securitatea alimentară globală și să fie alături de partenerii noștri cei mai vulnerabili în această privință".

Rusia respinge vehement acuzațiile

Rusia a negat acuzațiile șefei diplomației germane privind ”războiul cerealelor” afirmând că nu este răspunzătoare pentru creșterea prețurilor la alimente și nu are nicio legătură cu riscul ca lumea să se confrunte cu foametea, mai ales statele mai puțin dezvoltate care sunt dependente de exporturile de cereale din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a susținut, pe Telegram, că actuala creștere a prețurilor poate fi pusă pe seama sancțiunilor impuse de Occident. “Dacă nu înțelegi asta, fie e un semn de prostie, fie este o dezinformare deliberată a publicului”, i-a transmis ea lui Baerbock.

Un alt motiv pentru criza globală de alimente este, mai susține Zaharova, prăbușirea statului ucrainean, cauzată tot de Occident. Predecesorii lui Baerbock sunt cei care s-au amestecat în treburile interne ale Ucrainei, și chiar au trasat politica internă și externă a Kievului, a mai susținut Zaharova.

Germania: Rusia extinde războiul din Ucraina la un „război al cerealelor”

Rusia a decis în mod deliberat să extindă războiul militar împotriva Ucrainei într-un „război al cerealelor”, a declarat ministrul german de Externe Annalena Baerbock, în conferința de presă susținută la finalul reuniunii de sâmbătă din Germania a miniștrilor de externe din G7, grupul celor mai industrializate economii ale lumii, potrivit CNN.

”Acțiunile Rusiei determină eșecul livrărilor, prețurile cresc nemăsurat, nu numai în țara noastră, ci în întreaga lume, existând amenințarea foametei. Nu trebuie să fim naivi - nu e vorba despre daune colaterale. Este un instrument ales în mod deliberat într-un război hibrid care este purtat chiar acum”, a spus Baerbock.

Ea a mai acuzat că Rusia pregătește terenul propice pentru noi crize, pentru a slăbi coeziunea internațională împotriva războiului Rusiei, care generează foamete, instabilitate, insecuritate energetică, erodarea valorilor democratice, dar și a drepturilor omului, prin dezinformare.

Porturile ucrainene, blocate de flota rusă

Până în prezent, ucrainenii au reușit să transporte o „fracțiune” din recolta lor de cereale pe calea ferată, prin România.

„Transportul merge greu din cauza faptului că Ucraina are un ecartament diferit față de România. Același lucru este valabil și pentru alte conexiuni, de exemplu, cu Polonia - vagoanele de marfă nu pot trece pur și simplu”, a spus Annalena Baerbock..

Ministrul ucrainean al politicii agricole și al alimentației, Nikola Solski, a studiat opțiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania și trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanța început deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.

Un alt aspect important pe care țara noastră l-ar putea juca este mărirea cantității de grâu și alte cereale pe care îl poate exporta. Producția de grâu a României ce va fi recoltată în vara acestui an este estimată la peste 8 milioane de tone.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22