Rusia, afectata de ridicarea sanctinilor impuse Iranului. Gaura bugetara de peste 38 mld $

Tudor Despina | 18.01.2016

Ridicarea sanctiunilor asupra Iranului risca sa loveasca in economia Rusiei. Continua cadere a pretului titeiului poate afecta bugetul de stat rusesc cu peste 38 de miliarde de dolari.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut de ministrul rus de Finante. Intr-un interviu acordat weekend-ul trecut, oficialul rus a spus ca o cadere continua a pretului petrolului poate insemna o contractie cu peste trei trilioane de ruble (38,6 miliarde de dolari) a bugetului de stat, transmite Reuters. Moscova a fost lovita de colapsul pretului global la titei inca de la jumatatea lui 2014, in conditiile in care vanzarile de energie inseamna jumatate din veniturile la bugetul de stat.

 

Pretul principalul nostru produs de export a cazut de patru ori”, a spus Anton Siluanov. Bugetul actual al Rusiei pentru 2016 a fost calculat avand ca reper un pret al petrolului de 50 de dolari. Vineri, titeiul a fost tranzactionat cu 27$. “Avem, asadar, o diferenta de doua ori si vreau sa spun ca pentru bugetul de stat acest lucru echivaleaza cu peste trei trilioane de ruble”, a explicat Siluanov.

 

Situatia a fost creata ca urmare a ridicarii sanctiunilor impuse Iranului, dupa activarea acordului nuclear cu marile puteri, in weekend-ul trecut. Imediat după ce sâmbătă au fost ridicate sancțiunile impuse Iranului, ministerul petrolului și comerțului exterior de la Teheran a anunțat creșterea exporturilor de țiței cu 500.000 de barili pe zi, pe o piață deja inundată de statele OPEC, supraproducție ce a dus la căderea prețului sub 30 de USD barilul.

 

Iranul "a deschis un nou capitol" în ceea ce privește relațiile sale cu lumea, declara președintele Hassan Rohani la câteva ore după ridicarea sancțiunilor internaționale impuse în dosarul nuclear, scrie BBC.

 

Perspectiva ca Iranul să-și dubleze exporturilor de petrol brut după ridicarea sancțiunilor (moment așteptat de mai mult timp), a făcut vineri ca prețul țițeiului pe piețe internaționale să scadă la 29 de dolari barilul.  De asemenea, mai scrie BBC, piețele din Qatar și Dubai s-au deschis cu o scădere de 6% duminică.

 

Imediat după ridicarea oficială a sancțiunilor, autoritățile au făcut pasul așteptat de toată lumea: anunțarea stimulării extracției și creșterea semnificativă a exporturilor.

 

Ținta fixată pentru perioada următoare este o creștere a exporturilor cu 500.000 de barili pe zi, potrivit unui interviu acordat la Teheran de Amir Hossein Zamaninia, ministru adjunct pentru petrol și comerț internațional, citat deBloomberg. O cantitate asemănătoare, de 500.000 de barili urmează să fie exportată suplimentar după alte câteva luni. Aceste cantități apărute brusc în plus pe piață, vor împinge și mai jos cotațiile, a declarat pentru Bloomberg Robin Mills, de la firma de consultanță Qamar Energy.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22