Rusia amenință că va răspunde pe măsură la comasarea de trupe NATO în flancul estic

L. G. | 11.06.2022

Ministerul de Externe al Rusiei a transmis sâmbătă că răspunsul Moscovei la acumularea de forţe NATO în Polonia va fi proporţional, relatează agenţia de ştiri Interfax, citând un diplomat rus.

Pe aceeași temă

„Un răspuns, ca întotdeauna, va fi proporțional și adecvat, menit să neutralizeze potențialele amenințări la adresa securității Federației Ruse”, a spus Oleg Tyapkin, șeful unui departament al ministerului de externe responsabil de relațiile Rusiei cu Europa, potrivit Reuters.

 

La sfârșitul lunii mai, miniştrii de externe din Estonia, Eva-Maria Liimets, Letonia, Edgars Rinkevics, Lituania, Gabrielius Landsbergis, şi Polonia, Zbigniew Rau, şi-au exprimat la unison dorinţa ca statele lor să beneficieze de o mai mare prezenţă a NATO.

 

"Schimbările în ceea ce priveşte situaţia de securitate în regiunea noastră presupun o schimbare în politica de apărare a NATO. Vrem o prezenţă permanentă a NATO în ţările baltice şi în Polonia ca să putem rezista oricărei tentative a Rusiei şi Belarusului şi proteja fiecare centimetru din teritoriul nostru", a declarat atunci ministrul leton Edgars Rinkevics.

 

Solicitarea oficială privind staţionarea unor unităţi de luptă în fiecare dintre cele patru ţări menţionate va fi prezentată la summitul NATO de la Madrid.

 

Vineri, președinții statelor NATO de pe flancul estic au adoptat la București o declarație prin care arată că agresiunea Rusiei în Ucraina este cea mai gravă ameninţare din ultimele decenii la adresa securităţii euroatlantice, iar NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce priveşte relaţia sa cu Rusia.

 

Liderii din Formatul B9 observă că instabilitatea regională continuă pe Flancul Sudic al Alianţei și necesită eforturi continue şi vigilenţă din partea NATO.

 

Politica ușilor deschise a NATO trebuie să continue, mai spun cei 9, care sprijină fără obiecții aderarea la Alianță a Finlandei și Suediei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22