Rusia amenință că va reacționa mai dur față de livrările de arme occidentale în Ucraina

L. G. | 11.10.2022

Rusia va răspunde implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina, deși confruntarea directă cu NATO nu este în interesul Moscovei, a declarat marți ministrul adjunct de externe al Rusiei.

SHARE 1

Declarația ofcialului rus vinde după anunțul făcut de președintele american Joe Biden care în discuția telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va furniza sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a anunțat pe 27 septembrie că va începe să livreze Sistemul național avansat de rachete sol-aer în următoarele două luni, relatează Reuters.

Ucraina a anunțat luni că trebuie să-și consolideze apărarea antiaeriană în urma celor mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei de la începutul războiului asupra infrastructurii critice a țării, represalii pentru ceea ce Moscova a numit atacul terorist efectuat de serviciile secrete ucrainene asupra podului strategic din Crimeea.

Biden și liderii G7 vor avea o  teleconferință marți pentru a-și reafirma angajamentul lor de a sprijini Ucraina, a anunțat Casa Albă.

„Avertizăm și sperăm că se realizează la Washington și în alte capitale occidentale de pericolul reprezentat de escaladarea necontrolată a conflictului din Ucraina”, a declarat marți adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă RIA.

Rachetele rusești au lovit ținte în toată Ucraina, luni dimineața, ucigând 19 persoane și rănind 105, conform oficialilor ucraineni, explodând pe bulevarde, parcuri sau chiar obiective turistice. Până la 301 de așezări din regiunile Kiev, Lviv, Sumy, Ternopil și Hmelnîțki au fost lăsate fără electricitate marți dimineața din cauza atacării infrastructurii energetice.

Barajul de zeci de rachete de croazieră trase din aer, uscat și mare a fost cel mai răspândit val de lovituri aeriene care au fost lovite departe de liniile frontului, cel puțin de la salvele inițiale din prima zi a războiului, 24 februarie.

De asemenea, oficialii ucraineni au raportat marți mai multe explozii, inclusiv în orașul Zaporijia din sud-est care a ucis cel puțin o persoană.

Escaladarea conflictului

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că a ordonat lovituri „masive” cu rachete cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat sâmbătă Ucraina de atacul asupra podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o discuție telefonică cu Biden și a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană este „prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării”.

„Vom face totul pentru a ne întări forțele armate”, a spus el într-un discurs de luni seara. „Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic”.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a declarat că mai mult ajutor occidental pentru Ucraina crește riscul prelungirii și escaladării necontrolate a războiului.

„O astfel de asistență, precum și furnizarea Kievului de informații, instructori militari și strategii de luptă, duce la o escaladare suplimentară și la creșterea riscurilor unei ciocniri între Rusia și NATO”, a declarat Antonov presei.

Faced with blackouts, Ukraine halted electricity exports to neighboring Moldova and the European Union, at a time when the continent already faces surging power prices that have stoked inflation and hampered industrial activity.

Confruntată cu pene de curent, Ucraina a oprit exporturile de energie electrică către Moldova și Uniunea Europeană, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu scumpiri fără precedent ale energiei, care au alimentat inflația și au redus semnificativ activitatea industrială.

Întreruperile de curent cauzate de atacurile rusești cu rachete au blocat în subteran 854 de mineri în minele din Krivoi Rog, dar salvatorii i-au scos în siguranță, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Comentarii 1

bunul samaritean - 10-11-2022

Este mult prea tirziu . A reactiona mai dur nu mai impresioneaza pe nimeni .Cu totii ne-am invatat cu razboiul si efectele lui chiar si cei care nu sunt prezenti activi in teatrul de lupta .Raul a fost produs si oricit de mult vor incerca sa maximizeze acest rau efectul va fi contrar . Asa cum stim cum Rusia nu poate lovi nuclear pe nimeni .Lovitura(urile)nucleara tactica , aparitia ei , este doar o iluzie .Rusii nu pot executa o lovitura nucleara in Marea Neagra .Sub 200 de metri adincime M.N. e sulfuroasa si o astfel de lovitura nu ar fi valabila decit in cazul unei invazii ,maritime, a Occidentului lovitura ce ar creea un obstacol natural in calea invadatorului .O lovitura nucleara , in teritoriile deja ocupate , fie ele doar pe hirtie , nu are nici un rost .Iti contaminezi intreaga zona pentru zeci de ani ca sa nu mai vorbim si de pagubele adiacente ce ar provoca alte distrugeri in lant .Sa lovesti mari aglomerari urbane din Ucraina ar provoca atitea decese si atita distrugere incit nu s-ar face altceva decit sa fii transformat in criminalul absolut al tuturor timpurilor .A lovi armata ucraineana este si ea o iluzie .Armata Ucrainei nu sta gramada cum au stat tancurile rusesti ce mergeau spre Kiev fiind doar gata ,gata , sa le zica ucrainienilor : loviti .A ataca o tara NATO nu este posibil decit daca iti doresti propria distrugere totala .Tot ce ar putea face , dar nu au curaj , ar fi sa loveasca cu o racheta, fara incarcatura nucleara ,SUA sau Marea Britanie si racheta in cauza sa treaca de sistemele balistice ale Occidentului .Deja Germania este prima tara care ofera Ucrainei un sistem de aparare antiracheta de ultima generatie . Daca Franta si SUA ar oferi astfel de componente marile orase din Ucraina nu ar mai putea fi lovite .Este insa o vorba : fiecare lucru la timpul lui .Nu se poate sa nu observam etapizarea actiunilor inceputa de catre Occident cu multa vreme in urma.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22