Rusia amenință că va reacționa mai dur față de livrările de arme occidentale în Ucraina

L. G. | 11.10.2022

Rusia va răspunde implicării tot mai mari a Occidentului în conflictul din Ucraina, deși confruntarea directă cu NATO nu este în interesul Moscovei, a declarat marți ministrul adjunct de externe al Rusiei.

Pe aceeași temă

Declarația ofcialului rus vinde după anunțul făcut de președintele american Joe Biden care în discuția telefonică cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va furniza sisteme avansate de apărare aeriană, iar Pentagonul a anunțat pe 27 septembrie că va începe să livreze Sistemul național avansat de rachete sol-aer în următoarele două luni, relatează Reuters.

Ucraina a anunțat luni că trebuie să-și consolideze apărarea antiaeriană în urma celor mai mari atacuri cu rachete ale Rusiei de la începutul războiului asupra infrastructurii critice a țării, represalii pentru ceea ce Moscova a numit atacul terorist efectuat de serviciile secrete ucrainene asupra podului strategic din Crimeea.

Biden și liderii G7 vor avea o  teleconferință marți pentru a-și reafirma angajamentul lor de a sprijini Ucraina, a anunțat Casa Albă.

„Avertizăm și sperăm că se realizează la Washington și în alte capitale occidentale de pericolul reprezentat de escaladarea necontrolată a conflictului din Ucraina”, a declarat marți adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenția de presă RIA.

Rachetele rusești au lovit ținte în toată Ucraina, luni dimineața, ucigând 19 persoane și rănind 105, conform oficialilor ucraineni, explodând pe bulevarde, parcuri sau chiar obiective turistice. Până la 301 de așezări din regiunile Kiev, Lviv, Sumy, Ternopil și Hmelnîțki au fost lăsate fără electricitate marți dimineața din cauza atacării infrastructurii energetice.

Barajul de zeci de rachete de croazieră trase din aer, uscat și mare a fost cel mai răspândit val de lovituri aeriene care au fost lovite departe de liniile frontului, cel puțin de la salvele inițiale din prima zi a războiului, 24 februarie.

De asemenea, oficialii ucraineni au raportat marți mai multe explozii, inclusiv în orașul Zaporijia din sud-est care a ucis cel puțin o persoană.

Escaladarea conflictului

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că a ordonat lovituri „masive” cu rachete cu rază lungă de acțiune după ce a acuzat sâmbătă Ucraina de atacul asupra podului Kerci care leagă Rusia de Crimeea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o discuție telefonică cu Biden și a scris pe Telegram că apărarea antiaeriană este „prioritatea numărul 1 în cooperarea noastră în domeniul apărării”.

„Vom face totul pentru a ne întări forțele armate”, a spus el într-un discurs de luni seara. „Vom face câmpul de luptă mai dureros pentru inamic”.

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, a declarat că mai mult ajutor occidental pentru Ucraina crește riscul prelungirii și escaladării necontrolate a războiului.

„O astfel de asistență, precum și furnizarea Kievului de informații, instructori militari și strategii de luptă, duce la o escaladare suplimentară și la creșterea riscurilor unei ciocniri între Rusia și NATO”, a declarat Antonov presei.

Faced with blackouts, Ukraine halted electricity exports to neighboring Moldova and the European Union, at a time when the continent already faces surging power prices that have stoked inflation and hampered industrial activity.

Confruntată cu pene de curent, Ucraina a oprit exporturile de energie electrică către Moldova și Uniunea Europeană, într-un moment în care continentul se confruntă deja cu scumpiri fără precedent ale energiei, care au alimentat inflația și au redus semnificativ activitatea industrială.

Întreruperile de curent cauzate de atacurile rusești cu rachete au blocat în subteran 854 de mineri în minele din Krivoi Rog, dar salvatorii i-au scos în siguranță, a declarat Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22