Rusia amenință cu o ripostă militară dacă soldații ruși de menținere a păcii sunt blocați pe Nistru

Laurentiu Gheorghe | 29.07.2021

Șeful Comitetului Consiliului Federației al Rusiei, Viktor Bondarev, a declarat că Rusia va aplica o ripostă militară imediată, dacă soldații ruși de menținere a păcii din regiunea separatistă sunt blocați

Pe aceeași temă

„În tot acest timp, România, membră NATO, nici măcar nu încearcă să ascundă planurile agresive. O altă parte interesată în proces este Ucraina. Din 2014, Kievul discută activ despre opțiunile pentru o blocadă militară a forțelor de menținere a păcii rusești. Președintele pro-occidental al Moldovei Maia Sandu, care a anunțat public un astfel de plan, a primit noi atuuri după ce și-a asigurat o majoritate pro-românească în Parlament ”, a declarat Bondarev, citat de portalul EurAsia Daily.

Este pentru a doua oară când în ultimele două spătămâni două săptămâni când Rusia amenință din nou puterea pro-Europeană de la Chișinău și cere ca Republica Moldova să nu încerce sub nicio formă să ceară schimbarea statului trupelor ruse cantotate ilegal de circa 30 de ani în regiunea separatistă transnistreană.

„Fără sprijinul direct al NATO, nici România, nici Ucraina nu ar risca să blocheze armata rusă [în Transnistria -n.r.]. Dar NATO, având în vedere o agravare gravă, lucrează serios la această opțiune ”, spune Bondarev.

Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. O parte dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere au misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna.

Bondarev a mai afirmat că această presupusă strategie a Alianței nu este un secret pentru Federația Rusă. Așadar, Ministerul rus al Apărării, cu participarea Comitetului, al cărui șef este, a elaborat procedura pentru acțiuni de represalii.

„Blocada militară a forțelor de menținere a păcii este un act de agresiune directă. În acest caz, Rusia va aplica o lovitură de deblocare. Forța de asalt navală a Flotei Mării Negre a Marinei Ruse este gata să desanteze în Odesa. Acesta nu este doar un coridor înspre regiunea transnistreană, ci înseamnă și perspective clare pentru problema Donbas-ului”, a conchis Viktor Bondarev.

A doua zi după anunțul victoriei forțelor pro-europene la Chișinău, Rusia a făcut declarații similare prin vocea lui Leonid Kalașnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

„Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”, a declarat, luni, oficialul rus, după rezultatele ultimelor alegeri parlamentare din Republica Moldova.

În același timp, el a menționat că „va fi din ce în ce mai dificil să se facă acest lucru, deoarece Transnistria este acum situată între două state esențial ostile [Moscovei]”.

Kalașnikov a adăugat „declarațiile conciliante ale PAS despre relațiile cu Rusia în ajunul alegerilor se vor transforma în pro-UE și pro-NATO și în resuscitarea scenariului de forță față de Transnistria și ulterior, probabil, unirea cu România”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22