Rusia amenință: Nu vom furniza gratuit gaze dacă europenii refuză să achite factura în ruble

L. G. | 28.03.2022

Kremlinul a declarat luni că elaborează metode de acceptare a plăților pentru exporturile sale de gaze în ruble și că va lua decizii în timp util dacă țările europene refuză să plătească în moneda rusă.

Pe aceeași temă

Liderii UE nu au reușit vineri să cadă de acord asupra unei soluții pe termen scurt la criza pieței energetice, produsă din cauza acțiunilor militare ale Rusiei în Ucraina. Săptămâna trecută nu a apărut nicio poziție comună cu privire la cererea Rusiei conform căreia țările „neprietenoase” trebuie să plătească în ruble pentru a-și achita facturile pentru importurile de gaze naturale.

 

„Nu vom furniza gaz gratuit, acest lucru este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință telefonică, relatează Reuters. „În situația noastră, acest lucru este greu și neadecvat ca să ne angajăm în activități de caritate (cu clienții europeni).”

 

Banca centrală rusă, guvernul și Gazprom, (care furnizează aproximativ 40% din importurile europene de gaze), ar trebui să-și prezinte propunerile de plată a gazelor în ruble președintelui Vladimir Putin până pe 31 martie.

 Context

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat ţărilor neprietenoase şi a renunţa în toate plăţile la devizele compromise”, a declarat Putin la o şedinţă de guvern, precizând că aceasta este o reacţie la îngheţarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancţiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

Agenția Bloomberg estimează că „planul lui Putin poate însemna o răsturnare pentru contractele de gaze pe termen lung în Europa, care au prețuri în mare parte în euro. Orice întrerupere a aprovizionării ca urmare a modificării regulilor ar agrava criza energetică a Europei.”

Măsura este o modalitate prin care Rusia poate încerca să scape de sancțiuni, declară un consilier al premierului italian Mario Draghi. Italia primește aproximativ o treime din gazul său din Rusia.

Ziarul italian La Stampa, se teme de o escaladare înfricoșătoare a crizei energetice în Europa: Următorul pas, dacă va continua, va fi închiderea gazoductelor, pentru că nu vom accepta această cerere, tocmai pentru că am impus sancțiuni financiare foarte dure. Și atunci, Putin va reacționa dur, cu o înghețare a exporturilor, ceea ce înseamnă raționalizarea consumurilor, pentru că nu avem gaz în cantitățile pe care le importam în mod normal”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22