Pe aceeași temă
Vladimir Putin a susținut un discurs de Ziua Victoriei, la Moscova. Președintele Rusiei a început prin a felicita forțele pentru victoria în cel de-al doilea război mondial de acum 77 de ani și a făcut imediat referire la Ucraina, spunând:
„Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, pentru securitatea patriei noastre. Ziua victoriei este aproape de inima fiecăruia dintre noi. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători".
Putin susține discursul în Piața Roșie. Foto: Profimedia
Putin a spus că la sfârșitul anului trecut Occidentul pregătea în mod deschis un atac asupra Donbasului și Crimeei, iar la Kiev au existat apeluri pentru arme nucleare care creează „o amenințare inacceptabilă chiar la granița noastră”.
El a acuzat SUA și „slujitorii săi” că provoacă o amenințare, iar „pericolul creștea în fiecare zi”. Putin a spus că Rusia îi sărbătoreşte ca tovarăşi stimaţi pe cei din armatele aliate, inclusiv pe englezii, francezii şi americanii care au luptat alături de Uniunea Sovietică în cel de-al doilea război mondial.
El a continuat spunând că se adresează forțelor armate ale Rusiei și „milițiilor din Donbas”, spunând că luptă pe pământul lor pentru a apăra Rusia.
„Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al doilea război mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru pedepsitori și naziști”, a mai spus Putin.
„Datoria noastră este să facem totul pentru ca oroarea unui război global să nu se mai repete. Mă adresez soldaților noștri și luptătorilor din Donbas: Luptați pentru patria mamă, pentru viitorul vostru”, a spus Putin.
A început parada. Nu participă niciun lider străin
Defilarea militară cu ocazia marcării a 77 de ani de la victoria sovietică împotriva Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea Război Mondial, prezidată de preşedintele rus Vladimir Putin, a început luni în Piaţa Roşie din Moscova, în plină campanie militară rusă în Ucraina, transmite EFE.
La eveniment nu participă niciun lider străin.
La parada de Ziua Victoriei, cea mai importantă sărbătoare a anului în Rusia, participă în schimb unităţi care au luat parte la invazia rusă în Ucraina, declanşată la 24 februarie.
Șeful NATO îi cere lui Putin să înceteze imediat războiul: Rămânem ferm alături de Ucraina
Secretarul general al NATO Stoltenberg îi cere lui Vladimir Putin, într-un mesaj transmis cu ocazia „Zilei Victoriei” din 9 mai, să pună imediat capăt războiului din Ucraina, scrie BBC, care citează cotidianul german Die Welt.
„Fac apel din nou la președintele Putin, pe 9 mai, să pună capăt imediat războiului, să își retragă trupele din Ucraina și să înceapă negocierile de pace. Suntem ferm de partea Ucrainei și vom continua să ajutăm țara să-și afirme dreptul la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a subliniat că în trecut, Moscova a folosit constant ziua de 9 mai pentru a „răspândi neadevăruri despre Occident și pentru a critica NATO”.
„Mă aştept ca pe 9 mai, în acest an, Putin să răspândească din nou minciuni despre NATO şi Occident în ansamblu”, a afirmat șeful NATO.
Josep Borrell propune ca UE să confişte rezervele valutare ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina
Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, afirmă că Uniunea ar trebui să confişte rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina.
Uniunea Europeană şi aliaţii săi occidentali au restricţionat rezervele internaţionale ale băncii centrale a Rusiei după invazia rusă în Ucraina, numită la Moscova „operaţiune militară specială”.
Într-un interviu acordat ziarului Financial Times, Josep Borrell arată că ar fi logic ca UE să procedeze la fel cum au făcut Statele Unite cu activele băncii centrale a Afganistanului, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.
„Avem banii în buzunar, iar cineva trebuie să îmi explice de ce e bine pentru banii afgani şi nu e bine pentru banii ruseşti”, a spus oficialul european în interviul din Financial Times, preluat de Reuters, potrivit Agerpres.
Oficial rus din Herson: „Nu plănuim să organizăm un referendum”
Agenția rusă de presă RIA prezintă înaintea paradei de la Moscova câteva citate de la Kirill Stremousov, pe care îl descriu drept vicepreședinte al administrației militar-civile din regiunea ucraineană Herson ocupată de ruși.
„Nu plănuim să organizăm un referendum și să creăm o republică. Astăzi, pe baza oportunităților pe care le avem, ne vom integra pe cât posibil în Federația Rusă”, a declarat Stremousov, citat de The Guardian.
Regiunea Herson se află la nord de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal după invazia sa din 2014.
Ministerul britanic al Apărării: Invazia Ucrainei de către Rusia a dezvăluit deficiențe în capacitatea Moscovei de a efectua lovituri de precizie la scară largă
În analiza frontului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că la începutul invaziei sale în Ucraina, Rusia și-a promovat public capacitatea de a efectua lovituri chirurgicale și de a limita daunele colaterale. Regimul de la Moscova afirma în primele zile ale războiului că orașele ucrainene vor fi, prin urmare, ferite de bombardamente.
Londra spune însă că stocul de muniții ghidate de precizie al rușilor a fost probabil epuizat puternic, deoarece conflictul continuă dincolo de așteptările rusești de dinainte de război.
Ministerul britanic al Apărării precizează că acest lucru a forțat utilizarea unor muniții ușor disponibile, dar învechite, care sunt mai puțin fiabile, mai puțin precise și mai ușor de interceptat. Rusia va încerca probabil să înlocuiască armamentul de precizie pe care le-a folosit deja.
Invazia Ucrainei de către Rusia a dezvăluit deficiențe în capacitatea Moscovei de a efectua lovituri de precizie la scară largă. Rusia a supus localitățile și orașele Ucrainei unor bombardamente intense și nediscriminatorii, cu puțin sau deloc respect pentru victimele civile, mai notează britanicii.
Soldații ruși defilează cu litera Z pe uniformă
În unele orașe din Rusia parada militară de Ziua Victoriei a început. Soldați având litera Z pe mânecă defilează pe străzi, potrivit imaginilor prezentate de televiziuni.
La Moscova parada este programată să înceapă la ora 10.
Autoproclamata Republică Donețk revendică portul Mariupol
Primele produse ale Autoproclamatei Republici Populare Donețk vor fi transportate din portul Mariupol în luna mai, iar portul va fi folosit, de asemenea, și pentru aducerea de materiale de construcții necesare refacerii orașului, a anunțat duminică liderul regiunii separatiste, Denis Pușilin, potrivit agenției TASS.
Denis Pușilin a vizitat duminică Mariupolul, împreună cu viceprim-ministrul Rusiei, Marat Husnullin.
Secretarul general al ONU mulțumește tuturor părților pentru evacuările din Mariupol
Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a mulțumit tuturor celor implicați în evacuarea a peste 170 de civili din uzina siderurgică Azovstal asediată și din alte zone din Mariupol, scrie CNN.
„Acest grup de evacuați a ajuns în siguranță în Zaporojie astăzi (duminică - n.r.), 8 mai. Gândurile mele sunt alături de ei și de toți oamenii din Ucraina care suferă în acest război”, a declarat Antonio Guterres într-un comunicat.
„Le mulțumesc tuturor celor implicați în această operațiune complexă, inclusiv liderilor de la Kiev și Moscova, pentru că au asigurat pauzele umanitare necesare. Aplaud determinarea și curajul echipelor ONU și CICR (Comitetul Internațional al Crucii Roșii) de pe teren”, a mai spus el.
Potrivit lui Guterres, cea mai recentă operațiune de trecere în siguranță ridică numărul total al civililor evacuați din Azovstal și din alte zone din Mariupol la peste 600.
„Îndemn părțile implicate în conflict să facă toate eforturile pentru a asigura o trecere sigură pentru toți cei care doresc să plece, în orice direcție vor alege, și pentru ca ajutoarele să ajungă la persoanele care au nevoie”, a mai spus Guterres.
xxx
La Moscova se fac ultimele repetiții pentru parada de 9 Mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Doar că astăzi o va face din postura invadatorului, celebrând victoria invadatului de acum 76 de ani.
Anul acesta, însă, parada din Piața Roșie are o miză mai mare decât simpla fală militară. Ea trebuie să trimită un mesaj puternic, în condițiile în care de două luni Rusia se află într-un război care i-a pricinuit cele mai mari pierderi din ultimii 77 de ani. Mai mult, spre marea sa dezamăgire, Kremlinul nu are nicio mare victorie de raportat în Ucraina.
Avioane de vânătoare și bombardiere au răsunat pe cerul Moscovei încă de la începutul acestei săptămâni. Pregătirile și repetițiile au atins, sâmbătă, punctul culminant. În Piața Roșie și-a făcut apariția o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-24 Yars.
La repetiție, trupele au defilat în formaţie alături de vehicule de artilerie autopropulsate.
Tancurile T-90M, cu cel mai modern blindaj din arsenalul Rusiei, au fost expuse în Piaţa Roşie în timpul repetiţiei. (Ucrainenii tocmai au anunțat că au reușit distrugerea unui asemenea tanc, denumit „Spărgătorul” lui Putin).
Ziua de 9 Mai este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul rusesc, iar luni vor avea loc defilări militare în toată țara pentru a celebra victoria sovietică din 1945 asupra Germaniei naziste. Ca întotdeauna, steagurile flutură de pe aproape fiecare clădire, iar vitrinele magazinelor sunt decorate cu stele aurii. Diferit anul acesta este că Rusia se află în război, iar de data aceasta inamicul este chiar vecinul său, relatează BBC.
Cu ce va umple Putin golul eșecului din Ucraina?
Și în timp ce tancurile rulează pe străzile Moscovei, se amplifică speculațiile cu privire la următoarea mișcare a președintelui rus.
Vladimir Putin a sperat probabil că se va folosi de această mare sărbătoare pentru a prezenta poporului rus propria sa victorie în Ucraina. Dar cum invazia nu a decurs conform planului, el nu și-a atins încă nici măcar cel mai recent obiectiv declarat: acela de a cuceri regiunea Donbas.
„Toată lumea se așteaptă să se întâmple ceva (pe 9 mai), atât dușmanii lui Putin, cât și susținătorii săi”, spune expertul politic Abbas Galliamov, cel care cândva îi redacta discursurile lui Putin. „Aceste așteptări au creat un gol care trebuie umplut. Dacă nu va fi așa, Putin va pierde din punct de vedere politic”, spune analistul.
Ce ar putea face Putin? Este întrebarea căreia analiștii încearcă să-i ghicească răspunsul și care deja a dat drumul fabricii de zvonuri.
Kremlinul a respins ca fiind absurde informațiile potrivit cărora s-ar putea folosi de ocazie pentru a declara oficial război Ucrainei - sau chiar Occidentului - și ar anunța mobilizarea generală pentru a-și reface armata epuizată.
Mulți experți presupun însă că orice câștig teritorial în estul Ucrainei va fi prezentat drept o victorie demnă de o atare sărbătoare, dar este prea puțin probabil ca acest lucru să însemne și sfârșitul războiului în Ucraina.
Putin, în rolul nebunului absolut?
Abas Galliamov face o predicție: Putin va da Ucrainei un ultimatum - să vină la masa negocierilor sau să aleagă să continue lupta și să se confrunte cu amenințarea unei arme nucleare tactice.
„Singurul mod în care poate câștiga acum, pentru că va pierde cu siguranță dacă va continua așa, este să producă impresia unui tip absolut nebun. El vrea ca publicul occidental să se sperie, vrea ca liderii occidentali să se sperie și ca aceștia să înceapă să-l sune pe Zelenski și să-i spună: Gata, hai să oprim asta. Mergeți la masa negocierilor și acceptați cel puțin unele dintre cererile pe care le are. Pentru că noi suntem gata să vă ajutăm, dar nu suntem gata să murim din cauza voastră”, spune Galliamov.
Putin, crede el, regretă profund invazia și are nevoie de o cale de ieșire fără a părea slab.
Ce crede populația?
Sondajele de opinie sugerează că Putin are un sprijin popular masiv, dar, pe de altă parte, nu este înțelept să ai încredere deplină nici măcar în agențiile de sondaj independente într-o țară care a incriminat exprimarea a orice altceva decât versiunea oficială - că „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin este un act onorabil și necesar de autoapărare.
Există opoziție, dar, din nou, este dificil de cuantificat. Demonstrațiile de stradă care au însoțit primele săptămâni de război s-au redus la proteste individuale ocazionale în ultima vreme.
Mai multe incendii care s-au produs recent în locuri din Rusia cu semnificație militară sau tactică au dat naștere speculațiilor că ar putea exista un sabotaj intern, dar nu există dovezi concludente care să susțină această teorie, iar pe de altă parte, incendiile sunt destul de frecvente aici, din cauza clădirilor și infrastructurii vechi sau dărăpănate, scrie BBC.
Forța propagandei
Pe de altă parte, televiziunea de stat, care prezintă de mult timp Occidentul ca fiind dușmanul Rusiei, în perioada premergătoare Zilei Victoriei și-a intensificat retorica agresivă. Prezentatorii se dezlănțuie cu furie împotriva Americii și a Europei și a furnizării de arme către Ucraina. Făcându-se ecoul Kremlinului, ei acuză Occidentul că a provocat al Treilea Război Mondial și că încearcă să prelungească conflictul cât mai mult timp posibil.
Propaganda este un instrument puternic în Rusia. În ultima lună, în peste 20 de orașe rusești au fost deschise expoziții gratuite despre NATO. La expoziția de săptămâna trecută de la Moscova, un grup de elevi se uita impresionat la o rachetă antitanc, în timp ce un ghid le explica faptul că aceasta este o armă britanică, folosită chiar acum împotriva soldaților ruși. Fundalul sonor era, de asemenea, sugestiv - zumzetul amenințător al unui avion de război, în timp ce pereții erau acoperiți cu picturi murale sinistre cu soldați occidentali. Un panou introductiv preciza că NATO este una dintre cele mai agresive alianțe din lume și că folosește fără ezitare forța în propriul interes, relatează corespondentul BBC.
Cartea de impresii a expoziției este, de asemenea, lămuritoare: „Propagandă foarte stupidă - nu războiului”, scrisese cineva. Dar existau și Z-uri mâzgălite. Altcineva tăiase cuvintele „glorie pentru Ucraina” și scrisese „liber de naziști”, amintind de teza „denazificării” Ucrainei fluturată de Kremlin.
9 Mai este o dată extrem de importantă pentru Putin. Este o ocazie de a exploata memoria lungă și dureroasă a acestei țări despre sacrificiul făcut în lupta împotriva Germaniei naziste pentru a-i ralia pe rușii de astăzi în spatele cauzei sale. Folosește trecutul pentru a-și legitima prezentul.
Ce fac rușii de Ziua Victoriei?
În timp ce principala paradă militară a Rusiei are loc la 9 Mai în Piața Roșie, pentru milioane de ruși, Ziua Victoriei este un spectacol ce se va desfășura la televiziunea de stat. În multe gospodării, sărbătoarea națională este petrecută cu televizorul deschis. Parada este însoțită de emisiuni de știri și, de obicei, de filme de război sovietice și de superproducții rusești despre cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Guardian.
Parada, care începe la ora 10:00 cu o defilare a trupelor și un discurs al lui Putin, se numără printre cele mai urmărite programe din întregul an în Rusia. Sondajele de audiență arată că mai mult de jumătate din gospodării o urmăresc, deși aceste cifre ar putea fi umflate.
Însă anul acesta s-ar putea să fie altfel, pentru că au tot circulat zvonuri despre un anunț major al lui Putin, fie despre o mobilizare militară, fie despre un mesaj de „misiune îndeplinită” în Ucraina.
Sancțiuni pentru Rusia
Guvernul britanic a anunţat duminică o nouă serie de sancţiuni comerciale împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei, inclusiv interdicţii de export vizând industria rusă şi taxe vamale mai mari, în special pentru paladiu, folosit în special în industria auto.
În plus, țările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit “de ruşine” Rusia cu acţiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis pentru asta.
Armata ucraineană a anunţat că Rusia desfăşoară 6 nave şi 2 submarine în apropierea Ucrainei în Marea Neagră, notează The Kiev Independent. Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei a raportat pe 8 mai că navele sunt pregătite pentru luptă şi sunt echipate cu peste 50 de rachete de croazieră.
Producătorul de arme Lockheed Martin intenţionează să dubleze aproape producţia de rachete Javelin, arma antitanc care ajută Ucraina să lupte împotriva invaziei Rusiei, a declarat duminică directorul general James Taiclet, într-un interviu.
Taxele vamale pentur mărfurile importate din Rusia vor creşte cu 35 de puncte procentuale, în special pentru platină şi paladiu – utilizate în industria auto -, în timp ce interdicţiile de export vizează bunuri destinate sectoarelor manufacturier şi de maşini grele din Rusia, precum plasticul, cauciucul sau utilaje.
Ţările G7, care l-au acuzat duminică pe Vladimir Putin că a acoperit “de ruşine” Rusia cu acţiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis.
“G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc”, a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat.
60 de persoane au fost ucise sâmbătă în bombardamentul unei şcoli din regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a declarat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski