Pe aceeași temă
„În pofida ajutorului occidental acordat pe scară largă regimului de la Kiev şi a presiunii exercitate de sancţiunile occidentale asupra Rusiei, noi vom continua operaţiunea militară specială până când toate obiectivele vor fi îndeplinite”, a afirmat Şoigu într-o reuniune a miniştrilor apărării din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), conform agenţiei de presă EFE, citată de Agerpres.
Cu câteva ore înainte, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, declarase într-un interviu pentru publicaţia Argumentî i Faktî că Rusia nu şi-a fixat nişte termene concrete privind durata „campaniei” sale militare în Ucraina.
Cei doi oficiali de la Moscova au făcut aceste declaraţii în ziua în care s-au împlinit trei luni de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
Şoigu a insistat marţi că Rusia „s-a văzut constrânsă să intervină” pentru a-i proteja pe locuitorii din Donbas, în estul ţării, şi pentru a garanta „statutul nenuclear şi neutru” al Ucrainei.
Ministrul rus al apărării a deplâns faptul că Occidentul a ignorat preocupările de securitate ale Rusiei cu privire la renunţarea extinderii NATO şi la plasarea de arme ofensive în apropierea frontierelor ruse. „Au făcut exact contrariul”, a spus el.
Şoigu mai susţine că, în prezent, Occidentul continuă să trimită consilieri militari în Ucraina, unde ar lupta deja aproape 6.000 de mercenari străini de partea forţelor ucrainene.
El a denunţat, de asemenea, presupusele presiuni care ar fi exercitate asupra aliaţilor Moscovei din cadrul alianţei OTSC şi a adăugat că actualele circumstanţe reclamă o mai mare unitate între fostele ţări sovietice.
„Rusia va continua să ofere ajutorul necesar aliaţilor săi, astfel încât aceştia să poată neutraliza ameninţările emergente şi să-şi apere suveranitatea”, a promis ministrul rus al apărării.
În acest sens, Şoigu a asigurat că Rusia este hotărâtă să continue să-şi consolideze legăturile în cadrul OTSC, structură din care mai fac parte Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, în faţa încercărilor occidentale de a ‘submina relaţiile’ dintre membrii acestei alianţe militare.
Rusia a lansat în luna februarie o agresiune militară împotriva Ucrainei invocând comiterea unor acte de genocid în regiunile Lugansk şi Doneţk din această ţară.