Rusia anunță încheierea primei etape a campaniei militare în Ucraina. Apelul lui Zelenski

Redactia | 26.03.2022

Forțele ruse continuă să distrugă orașele pașnice ale Ucrainei, la 31 de zile de la izbucnirea războiului.

Pe aceeași temă

Armata Rusiei a anunţat că prima fază a campaniei sale militare din Ucraina s-a încheiat.

A doua etapă a „operaţiunii speciale” se va concentra pe „eliberarea completă” a regiunii Donbas. Între timp, Ucraina a recucerit unele orașe și poziții la est de Kiev. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari.

Sirenele de raid aerian au fost auzite azi în mai multe orașe din Ucraina, potrivit rapoartelor presei locale, citate de BBC.

Avertizările au răsunat la Kiev, în Cerkasî și Kirovohrad, în centrul Ucrainei, dar și în sud-est, în Zaporojie și Dnipro. Și în estul Ucrainei, în Jîtomîr, au fost auzite sirene, dar și în Harkiv și Sumi, în regiunile de nord-est.

Războiul din Ucraina a ucis 136 de copii în cele 31 de zile de la începutul invaziei rusești, a anunțat sâmbătă biroul procurorului general al Ucrainei într-un mesaj pe aplicația Telegram.

Din acest total, 64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev, a precizat biroul. Alți 50 de copii au murit în regiunea Donețk, a precizat biroul, potrivit Reuters.

În plus, 199 de copii au fost răniți. Reuters precizează nu a reușit să verifice imediat aceste cifre.

Ministerul britanic al Apărării a publicat sâmbătă dimineață o nouă evaluare a situației războiului declanșat de ruși în Ucraina. Principalele concluzii sunt:

  • Rusia continuă să asedieze o serie de orașe ucrainene importante, inclusiv Harkov, Cernihiv și Mariupol.

  • Forțele rusești se dovedesc reticente în a se angaja în operațiuni de infanterie urbană pe scară largă, preferând mai degrabă să se bazeze pe utilizarea nediscriminatorie a bombardamentelor aeriene și de artilerie în încercarea de a demoraliza forțele de apărare.

  • Este probabil ca Rusia să continue să folosească puterea sa de foc masivă în zonele urbane, deoarece încearcă să își limiteze pierderile deja considerabile, cu prețul unor noi victime civile.

Peste 70 de atacuri separate asupra spitalelor, ambulanţelor şi medicilor din Ucraina au avut loc de la 24 februarie, numărul crescând „în fiecare zi”, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit OMS, ţintirea unităţilor de asistenţă medicală a devenit parte a strategiei şi tacticii războiului modern.

Din 24 februarie, OMS a analizat şi verificat 72 de atacuri separate asupra unităţilor de sănătate din Ucraina, care au cauzat cel puţin 71 de decese şi 37 de răniţi. Majoritatea s-au soldat cu avarierea de spitale, transporturi medicale şi magazine de provizii, dar OMS a înregistrat şi răpirea sau detenţia „probabilă” a personalului medical şi a pacienţilor.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că acest număr creşte zilnic”, a declarat pentru BBC reprezentantul OMS pentru Ucraina, Jarno Habicht.

„Unităţile de sănătate ar trebui să fie locuri sigure atât pentru medici, cât şi pentru asistente, dar şi pentru pacienţi la care să apeleze pentru tratament. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple”, a spus el.

Într-un discurs video, vineri seara târziu, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele țării sale au dat „lovituri puternice” Rusiei și a vorbit din nou despre necesitatea unor negocieri de pace „concrete, urgente, corecte”, scrie The Guardian.

„Prin împiedicarea acțiunilor Rusiei, apărătorii noștri împing liderii ruși către o idee simplă și logică: este nevoie de discuții. Semnificative, urgente, corecte”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina nu va renunța la teritoriu.

Președintele ucrainean a spus că suveranitatea ucraineană trebuie garantată și integritatea sa teritorială asigurată.

În actualizarea zilnică, Statul Major al Forțelor Armate al Ucrainei spune că trupele sale continuă să respingă atacurile forțelor ruse asupra capitalei Kiev, scrie BBC.

Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au întâmpinat dificultăți în a face față pierderilor suferite în timpul invaziei, parțial din cauza impactului sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

De asemenea, armata Ucrainei a susținut că echipamentul rusesc se afla în „stare tehnică proastă” din cauza „exploatării prealabile neglijente și depozitării prelungite”. Acești factori au afectat capacitatea Rusiei de a „menține ritmul necesar de luptă și de a atinge scopul final al războiului”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Rusia să continue să lanseze atacuri și raiduri aeriene și să provoace daune forțelor ucrainene, se mai adaugă actualizarea.

Potrivit acesteia, Moscova a desfășurat unități maxime în Crimeea, dar și în regiunile Herson, Zaporojie, Mariupol și Donețk, pentru a „suprima rezistența rezidenților”.

În regiunile Donețk și Lugansk, forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au distrus 8 tancuri și 11 unități din echipamentul vehiculelor inamice. Actualizarea arată, totodată, că forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât 3 avioane și 3 vehicule aeriene fără pilot (UAV) aparținând Rusiei.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenţia omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăţi în ruble, şi nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici "posibilă", nici "contractuală".

Această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat, nu văd de ce am aplica-o”, a declarat şeful statului francez, întrebat la finalul summitului european de la Bruxelles despre anunţul făcut miercuri de Moscova.

În această privinţă, „continuăm munca de analiză”, a precizat el. Dar „toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz şi care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro”, a subliniat preşedintele Franţei.

„De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent şi nu este contractual”, a insistat Emmanuel Macron.

El a estimat că Moscova caută, cu această exigenţă, „un mecanism de ocolire” a sancţiunilor economice şi financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri seară o lege care prevede pedepse cu închisoare de până la 15 ani pentru ''informaţii false'' privind acţiunea Moscovei în străinătate, o armă represivă suplimentară pentru controlul informaţiilor privind ofensiva sa în Ucraina, relatează AFP.

Acest text, a cărui semnătură prezidenţială marchează intrarea în vigoare, pedepseşte ''difuzarea publică de informaţii false cu bună ştiinţă sub pretextul unor informaţii fiabile'' despre ''activităţi ale organelor de stat ruse în afara teritoriului rus''.

Pedeapsa prevăzută creşte la 15 ani de închisoare dacă ''informaţiile false'' au ''antrenat consecinţe grave''.

Această lege o completează pe cea adoptată la începutul lunii martie care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de ''informaţii false'' despre armata rusă.

Biden va avea azi o întâlnire bilaterală cu președintele polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații săi reacționează la criza refugiaților și se va întâlni cu refugiații ucraineni, potrivit BBC.

Înainte de a se întoarce la Washington, Biden va ține și un discurs despre „mizele momentului”, potrivit Casa Albă.

Vizita președintelui american în Europa a început miercuri la Bruxelles, unde a discutat cu aliații SUA cu privire la răspunsul global la război.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a pierdut până acum peste 16.000 de militari, transmite CNN. Liderul ucrainean a mai arătat, într-un mesaj video, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol.

”Numărul pierderilor ruşilor a depăşit 16.000 de victime”, a spus Zelenski într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.

”Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, în acest număr avem un comandant al uneia dintre armatele ocupanţilor şi un secund la comanda Marinei Mării Negre”, mai afirmă preşedintele Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus vineri, de asemenea, că autorităţile au putut asigura 18 coridoare umanitare în ultima săptămână şi au reuşit să salveze 37.606 de persoane, dintre care 26.477 din oraşul asediat Mariupol, care au fost duşi la Zaporizhzhia.

„Toate aceste crime de război împotriva civililor din Mariupol şi din alte oraşe ale Ucrainei vor continua să informeze naţiunile lumii”, a spus Zelenski.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22