Pe aceeași temă
La aproape un an de la invazia care ar fi trebuit să dureze câteva săptămâni, președintele rus Vladimir Putin organizează o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, potrivit unui articol publicat de Bloomberg în care se afirmă că președintele rus ar fi pregătit pentru un conflict care va dura mulți ani, relatează BBC.
Kremlinul dorește să demonstreze că forțele sale pot recâștiga inițiativa după luni de retragere, făcând presiuni asupra Kievului și a aliaților săi pentru a accepta un fel de armistițiu care să permită Rusiei să păstreze controlul asupra teritoriului pe care îl ocupă acum, după cum au descris atmosfera din Moscova oficiali ruși și consilierii în conversațiile cu ziariștii Bloomberg.
Nici măcar Putin nu poate nega slăbiciunile armatei ruse, pe care a petrecut decenii întregi consolidând-o. Trupele rusești au pierdut mai mult de jumătate din câștigurile inițiale în Ucraina, scrie agenția. Sursele consultate au declarat că eșecurile constante de pe front i-au forțat pe mulți de la Kremlin să fie mai realiști în privința ambițiilor lor și să admită că și doar menținerea actualei linii de front ar fi o realizare.
Cu toate acestea, Putin rămâne convins că o forță mai mare și dorința Rusiei de a-și asuma pierderi (deja de ordinul zecilor de mii, potrivit estimărilor americane și europene) îi vor permite să prevaleze, în ciuda regreselor.
Reluarea ofensivei ar putea începe încă din februarie-martie, au sugerat sursele apropiate Kremlinului. Comentariile acestora sunt în concordanță cu temerile Ucrainei și ale aliaților săi, iar ofensiva ar putea începe înainte ca Kievul să primească tancuri de luptă din partea SUA și a Europei.
Determinarea lui Putin anunță o altă escaladare mortală a războiului, în timp ce Kievul se pregătește să avanseze și respinge orice încetare a focului. Putin crede că nu are altă alternativă decât să câștige ceea ce el consideră un conflict existențial. O nouă rundă de mobilizare este posibilă în această primăvară, spun sursele Bloomberg, iar economia și societatea se adaptează tot mai mult la nevoile războiului.
Agențiile de informații americane și europene se întreabă dacă Rusia are resursele necesare pentru o nouă ofensivă majoră, în timp ce aliații Ucrainei se pregătesc pentru prima dată să trimită tancuri de luptă care ar putea ajuta forțele ucrainene să străpungă liniile rusești, se mai arată în articol.
Înalții oficiali ucraineni se așteaptă la o nouă ofensiva a rușilor
Oficialii ucraineni vorbesc încă din luna decembrie despre pregătirea unei noi ofensive a Rusiei, probabil pentru primăvară, dacă nu chiar mai devreme, în luna februarie.
În 13 ianuarie, Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a declarat că în primăvară Rusia ar putea declanșa o ofensivă pentru a recâștiga teritoriile pe care le ocupase în sudul și estul Ucrainei, potrivit publicației ucrainene Pravda.
Ministrul apărării consideră că Rusia ar putea încerca să adune „forțe, muniții și arme” pentru o ofensivă din zonele pe care le ocupă deja în sudul și estul Ucrainei.
„Primăvara este cea mai bună perioadă pentru a reîmprospăta mișcarea pentru toate părțile. Înțelegem că ei vor fi gata să înceapă și, cu siguranță, noi trebuie să fim gata să începem”, a declarat Reznikov, într-un interviu pentru BBC.
În același interviu a mai afirmat că Ucraina a devenit un membru de facto al NATO și va deveni în curând de jure, ceea ce ar însemna practic un conflict direct între NATO și Rusia.
Afirmații similare, privind pregătirea unei noi ofensive rusești, au făcut în ultimul timp și președintele Volodimir Zelenski, Valerii Zalujnîi, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, și Oleksandr Siriski, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În interviul acordat publicației The Economist, Zalujnîi a declarat că rușii antrenează aproximativ 200.000 de noi soldați și că nu are nicio îndoială că aceștia vor ataca din nou Kievul.
Potrivit lui Zalujnîi, Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră din Donbas, din est, din sud sau chiar din Belarus, în ianuarie, dar cel mai probabil în primăvară.