Rusia avertizează că o intervenție militară a SUA în Venezuela ar avea „consecințe catastrofale”

Laurentiu Gheorghe | 24.01.2019

Federația Rusă consideră criza politică care devastează Venezuela o lovitură de stat, exprimându-și îngrijorarea la rolul puterilor străine și pericolul intervențiilor militare din străinătate.

Pe aceeași temă

Rusia consideră autopraclamarea liderului opoziției, Juan Guaido, în funcția de președinte al țării ca fiind ilegală și își reafirmă sprijinul pentru președintele Nicolas Maduro, reales în funcție în urma unui proces electoral contestat de forțele de opoziție.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că „suntem foarte îngrijorați de declarațiile care nu exclud posibilitatea unor intervenții militare din străinătate în Venezuela”, transmite Bloomberg.

Considerăm asemenea intervenții ca fiind „inacceptabile”, a adăugat Peskov care descrie mișcările masive de protest din Caracas și din alte orașe, precum și revolta a 27 de ofițeri din armata venezueleană ca fiind „o încercare de uzurpare a puterii legale”.

Declarația Mocovei survine după ce președintele Donald Trump a anunțat că SUA se alătură altor 12 state care îl recunosc pe liderul Opoziției ca fiind noul președinte al Venezuelei, ceea ce în viziunea diplomației ruse „este menit să adâncească diviziunea din societate, să amplifice conflictul din stradă, să destabilizeze sistemul politic intern și să escaladeze conflictul dintre suporterii Puterii și cei ai Opoziției”. Iar o eventuală intervenție militară în cazul deteriorării situației interne ar avea „consecințe catastrofale”.

Ministrul rus de externe a descris situația ca fiind „la un punct deosebit de periculos” și a chemat comunitatea internațională să se angajeze în negocieri și o mediere diplomatică între Guvernul lui Maduro și Opoziție.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, președintele Nicholas Maduro a vizitat Moscova unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin într-un moment în care tensiunile ambelor state cu Washingtonul erau la cote înalte. Cei doi lideri au discutat despre oferta Rusiei de a acorda Venezuelei o linie de credit de mai multe miliarde de dolari, în ciuda faptului că Guvernul de la Caracas era deja în incapacitate de plată.

În timpul acestei vizite oficiale, Maduro a numit Rusia o "țară frățească" cu care Venezuela "conlucrează pentru crearea unei lumi multipolare și multicentrice".

Însă Rusia nu este singura mare putere care sprijină regimul socialist de la Caracas. China a anunțat tot joi că se opune oricărei intervenții externe în Venezuela și sprijină eforturile țării de a-și proteja independența și stabilitatea.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a cerut tuturor părților din conflictul din Venezuela să dea dovadă de calm și să găsească o soluție pașnică.

„China susține eforturile guvernului venezuelean să apere suveranitatea țării, independența și stabilitatea regimului”, a spus Hua.

China a împrumutat statul latino-american cu peste 50 de miliarde de dolari într-un acord petrol contra bani, asigurându-și resursele energetice de care are nevoie cea de a doua economie a lumii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22