Rusia avertizeaza: Doboram tot. Nu exista posibilitatea unei impacari cu Turcia

Iulian Popescu | 20.12.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin amenință că orice avion turc ce va intra fără autorizație în Siria va fi doborât de forțele ruse, precizând că recenta doborâre a unui bombardier rus de către Turcia a fost un „act inamic”, informează Corriere della Sera, preluată de Evz.

Pe aceeași temă

 

"Dacă doborârea avionului rus ar fi fost un accident, aşa cum susţine Turcia, ar fi trebuit să prezinte scuze; în schimb, turcii au căutat susţinerea NATO. Nu există nicio posibilitate de a ajunge la un acord cu Turcia. Prin doborârea bombardierului Suhoi Su-24, poate că Turcia a vrut să facă pe placul Statelor Unite, poate că autorităţile turce au vrut să arate Statelor Unite şi Uniunii Europene că sunt un partener de încredere”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de Evz.

 

"Dacă până acum aviaţia militară turcă încălca frecvent spaţiul aerian sirian, să o facă şi acum!", a avertizat Putin.

 

***

 

Doborarea unui Suhoi-24 rusesc de catre aviatia turca, in 24 Noiembrie, la granita cu Siria, a provocat cea mai grava criza diplomatica post-Razboi Rece intre Ankara si Moscova. De atunci, Ankara si Moscova s-au intrecut in declaratii agresive. Rusii au acuzat o “injunghiere in spate” si au spus ca presedintele turc Erdogan si familia sa au beneficii de pe urma traficului de petrol de la Statul Islamic. In replica, Ankara a denuntat reactivarea “masinariei de propaganda in stil sovietic” cu “minciuni si denaturari” si a spus ca, daca au dovezi privind implicarea lui Erdogan cu SI, sa le prezinte.

 

Mai mult, “unii dintre oficialii turci sunt direct responsabili pentru moartea unor soldați de-ai noștri”, a spus Putin cu ocazia discursului anual privind starea natiunii. Liderul de la Kremlin a acuzat Turcia de faptul că finanţează teroriştii. „Ne amintim foarte bine de faptul că anume cei care au luptat în Caucazul de Nord au primit suport şi protecţie din partea Turciei. O parte din cei care conduc astăzi Turcia poartă responsabilitate directă pentru faptul că soldaţii ruşi mor în Siria”, a declarat şeful statului rus.

 

În acelaşi timp, Vladimir Putin a menţionat că Rusia era gata să coopereze cu Turcia, „dar numai Allah ştie de ce au făcut ceea ce au făcut”. „Cineva crede că pentru faptul că a omorât cetăţeni de-ai noştri va scăpa cu nişte roşii sau sancţiuni privind alte produse. Noi ne vom aminti mereu ceea ce au făcut şi vor regreta de multe ori fapele lor. Noi ştim ce trebuie să facem în această situaţie”, a mai spus liderul de la Kremlin.

 

In tot acest timp, Ankara si-a rezervat dreptul de a-si apara granitele si spatiul aerian, pozitie sustinuta si de aliatii din NATO. Totusi, americanii le-au cerut turcilor sa lucreze la detensionarea situatiei, dat fiind ca principalele eforturi militare sunt concentrate asupra pozitiilor Statului Islamic in Siria si Irak.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22